Coronavirus

Hvor er vi på coronakurverne – se grafen for Danmark og 13 andre lande

Graferne viser, hvordan epidemien udvikler sig i de forskellige lande. Værst ser det lige nu ud i Brasilien og Rusland.

Siden sidste kvartal af 2019 har coronavirussen SARS CoV-2 og den dertilhørende sygdom covid-19 spredt sig fra byen Wuhan i Kina til hele verden.

Til dato har mere end 5,5 millioner været smittet, og over 346.000 har mistet livet som følge af virussen.

Værst står det til i USA, hvor 98.000 har mistet livet, og 1,6 millioner er - eller har været - smittet.

Men også Brasilien og Rusland oplever lige nu en stor stigning i både smittede og døde.

I Europa har særligt Italien og Storbritannien været hårdt ramt med henholdsvis 32.800 og knap 36.000 døde, men antallet af daglige døde har været faldende over et stykke tid.

Nedenfor har TV 2 samlet et overblik over de lande, der har været hårdest og mildest ramt af corona-relaterede dødsfald - samt vores nabolande.

BEMÆRK: Graferne viser perioden 1. februar til 25.maj, da Kinas dødstal officielt toppede i midten af februar og siden har været faldende. Andre landes dødstal forventes at stige, mens andre forventes at være på vej ned.

Intervallet på aksen med antallet af døde (y-aksen) i nedenstående grafer er forskelligt, da det er intentionen at vise de enkelte landes stigninger og fald - og ikke nødvendigvis antallet af døde. Desuden skal det bemærkes, at dødstallene fra hvert land opgøres forskelligt. Nogle tæller eksempelvis kun covid-19-dødsfald på hospitaler, mens andre tæller alle med, der er konstateret smittet.

I USA er antallet af smittede og døde med covid-19 steget voldsomt siden udbruddets start. Mange steder har manglet medicinsk udstyr, og hospitaler har været overbelastede. Særligt New York City har været hårdt ramt. Presset på New Yorks hospitaler og krematorier var en overgang så stort, at den amerikanske millionby overvejede alternative metoder for at kunne håndtere de mange dødsfald.

Alligevel er de første restriktioner blevet lempet rundt omkring i landet, og det har blandt andet ført til festende unge på Memorial Day, hvilket har vakt forargelse.

Der bor cirka 327 millioner i USA. 98.223 er døde, hvilket svarer til cirka 30 døde per 100.000 indbyggere.

Første smittede med covid-19 blev noteret 31. december 2019 i den kinesiske by Wuhan, hvor der bor 11 millioner indbyggere. Siden er det kommet frem, at en mand fra Hubei-provinsen måske allerede blev smittet i november, og at smitten måske kan stamme fra et skældyr, der i Kina bruges til medicin.

Kina lukkede som følge af udbruddet hele Wuhan og store dele af landet ned, og de smittede blev isoleret i deres hjem. Wuhan registrerede, ifølge dem selv, ingen smittede 19. marts, og 7. april meldte de om nul døde de forgangne 24 timer. Det tal – og alle andre tal fra landet – skal man dog tage med forbehold, fortæller Mette Thunø, som er lektor i kinastudier ved Aarhus Universitet.

17. april opjusterede Kina dødstallet i Wuhan med 1290, da mange sager enten var blevet "fejlrapporteret" eller helt manglede i de tidligere opgørelser, lød det.

Der bor cirka 1,4 milliarder i Kina. 4638 er døde, hvilket svarer til cirka 0,33 døde per 100.000 indbyggere.

Italien har været ét af de lande i Europa, der har været hårdest ramt af pandemien.

Allerede i starten af marts stod det klart, at Italien stod foran hidtil usete udfordringer, og at sundhedsvæsnet var yderst presset – særligt i Norditalien. Det fik premierminister Conte til at lukke alle skoler, og omkring 11. marts blev alle andre butikker end fødevarebutikker og apoteker lukket for at få bugt med virussen.

Landet åbnede fitnesscentre, svømmehaller og lignende 25. maj og 3. juni åbnes der for rejser ind og ud af landet.

Der bor cirka 60 millioner i Italien. 32.877 er døde, hvilket svarer til cirka 38,7 døde per 100.000 indbyggere.

Spanien har haft udgangsforbud, der har betydet store bøder eller fængselsstraf, hvis man gik uden for sit hjem uden et godkendt formål. 22. marts annoncerede premierminister Pedro Sanchez, at det værste endnu ikke havde ramt landet, men landet er nu begyndt at åbne, og fra juli kan turister igen besøge landet.

Særligt hårdt ramt har hovedstaden Madrid været. Derfor omdannede man et kongrescenter til et midlertidigt hospital med plads til 5500, fordi faciliteterne i byen ikke var tilstrækkelige.

Der bor cirka 47 millioner i Spanien. 26.834 er døde, hvilket svarer til cirka 57 døde per 100.000 indbyggere.

Den franske præsident Emmanuel Macron sagde 16. marts i en tale til den franske befolkning, at landet stod i "en sundhedskrig". I samme tale beordrede han alle franskmænd til at blive hjemme og kun gå ud efter de vigtigste fornødenheder i 15 dage frem. Samtidig valgte præsidenten at lukke alle landets grænser.

Siden er landet så småt genåbnet flere steder, hvilket fik franskmændene til at samles på strandene i den sydlige del af landet. Det fik mindst tre byer til igen at lukke dem.

Der bor cirka 67 millioner i Frankrig. 28.460 er døde, hvilket svarer til cirka 42,5 døde per 100.000 indbyggere.

I Mellemøsten har særligt Iran været hårdt ramt af coronavirussen.

Officielt har over 137.724 været smittet med covid-19, og 7451 har mistet livet.

Nogle iranere mistænker myndighederne for at skjule et højere dødstal. Blandt andet lyder en beskyldning, at coronarelaterede dødsfald skulle journaliseres som lungebetændelse eller hjertetilfælde.

Der bor cirka 81 millioner i Iran. 7451 er døde, hvilket svarer til cirka 9,2 døde per 100.000 indbyggere.

Storbritannien var længe om at indføre restriktioner, da landets førende eksperter og premierminister Boris Johnson bedyrede, at man har befundet sig minimum to uger længere tilbage end eksempelvis Italien. 23. marts valgte premierministeren så at lukke landet ned. Således blev indkøb, lægebesøg, arbejde og én gåtur om dagen nu de eneste legitime grunde til at forlade hjemmet.

6. april blev premierminister Boris Johnson selv indlagt på intensiv afdeling med covid-19. Seks dage senere blev han udskrevet. I dag er Storbritannien et af de hårdest ramte lande i Europa.

Der bor cirka 67 millioner i Storbritannien. 36.996 er døde, hvilket svarer til cirka 55,2 døde per 100.000 indbyggere.

Brasilien er blevet udråbt som Sydamerikas epicenter for coronavirus.

Antallet af smittede og døde stiger fortsat, og særligt landets præsident, Jair Bolsonaro, er blevet kritiseret for sin håndtering af situationen.

Han har blandt andet kaldt coronavirus en "lille influenza" og fordømt "hysteriet" omkring den.

Samtidig ser han mange af restriktionerne for skadelige for økonomien og har flere gange kritiseret de tiltag, som landets guvernører har indført for at inddæmme smitten i delstaterne.

374.898 er eller har officielt været smittet med covid-19, hvilket gør det til det næstmest ramte land – kun overgået af USA.

Der bor cirka 209,5 millioner i Brasilien. 23.473 er døde, hvilket svarer til cirka 11,2 døde per 100.000 indbyggere.

Tyskland har på nationalt plan haft forbud mod forsamlinger på mere end to personer for at få bugt med coronavirussen.

Samtidig har landet meget tidligt testet rigtigt mange borgere, hvilket eksperter mener, har været medvirkende til, at antallet af døde er forholdsvis lavt i forhold til landets størrelse.

Til dato er har næsten 180.600 været smittet med covid-19 i Tyskland. 8323 har mistet livet.

Der bor cirka 83 millioner i Tyskland. Antallet af døde svarer til cirka 10 døde per 100.000 indbyggere.

12. marts blev Danmark mere eller mindre lukket ned. Skoler, universiteter og institutioner blev lukket. Offentlige arbejdspladser ligeså, og de private virksomheder blev opfordret til at følge trop.

Også de danske grænser blev lukket, og forsamlinger over ti personer blev forbudt. Alle tiltag blev 23. marts forlænget til efter påske. Siden har både skolebørn, liberale erhverv og udendørs sportsaktiviteter fået lov til at åbne op igen i fase 1,2 og 2,5 af genåbningen af Danmark. Også fase 3 og 4 er aftalt.

Til dato har 564 mistet livet i Danmark, og 112 er indlagt.

I Danmark viser opgørelsen dødsfald, der er registreret inden for 60 dage efter påvist smitte med covid-19. Covid-19 er derfor ikke nødvendigvis dødsårsagen, men personen har været smittet.

Der bor cirka 5,8 millioner i Danmark. Antallet af døde svarer til cirka 10 døde per 100.000 indbyggere.

Sverige er ét af de europæiske lande, der har taget lettest på coronavirussen. Restriktionerne har derfor været færre.

Det har ført til undren og kritik af strategien. Særligt efter, at virussen spredte sig til plejehjem, hvor mere end 1000 er døde. Særligt hårdt ramt er hovedstaden Stockholm, der har oplevet det største antal døde.

Der bor cirka 10 millioner i Sverige. 4029 er døde, hvilket svarer til cirka 40 døde per 100.000 indbyggere.

De svenske sundhedsmyndigheder, Folkhälsomyndigheten, har flere gange slået fast, at der er forsinkelser i rapporteringen af dødsfald i weekenden. Det kan forklare de store spring i grafen.

Alle skoler, gymnasier og universiteter i Norge blev lukket fra 12. marts. Og alle idrætsarrangementer blev aflyst, ligesom at værtshuse blev lukket, og restauranter fik forbud mod buffeter. Desuden har frisører, massører, tatovører og andre, der har med hudpleje at gøre, været lukket. Det samme med fitnesscentre.

6. april sagde Norges sundhedsminister, Bent Høie, at ”smitten er under kontrol, og fra 20. april begyndte de små i institutioner og skole igen. Siden er grænsekontrollen blevet lempet så særligt rejsende kan besøge landet.

Til dato har 8364 været smittet, mens 235 er registeret døde.

Der bor cirka 5,4 millioner i Norge. Antallet af døde svarer til cirka 4,35 døde per 100.000 indbyggere.

I midten af marts stod det klart, at mere end 130 danskere havde taget smitte med covid-19 med hjem fra en skitur i området Ischgl i det østrigske alper.

Siden blev alle skisportssteder og butikker lukket - og skulle man ud, skulle man bære mundbind. Fra 14. april er der lempet på restriktionerne i alpelandet, og små butikker, havecentre og parker åbnes så småt op igen.

15. maj åbnede barer og restauranter igen.

16.529 har været konstateret smittet, mens 641 har mistet livet.

Der bor cirka 8,8 millioner i Østrig. Antallet af døde svarer til cirka 7,3 døde per 100.000 indbyggere.

Coronavirussen er - officielt - kommet meget sent til Rusland, men har siden slutningen af april været stødt stigende.

Særligt hovedstaden Moskva er hårdt ramt. Her skal byens 12 millioner indbyggere via en app angive deres ærinde, og hvorfor det er nødvendigt overhovedet at forlade hjemmet.

I forhold til landets størrelse er antallet af døde forholdsvis lavt. Ifølge TV 2s korrespondent kan det hænge sammen med, at tallene indrapporteres forkert i regionerne.

Officielt har 353.427 russere været smittet.

Der bor cirka 144,5 millioner i Rusland. 3807 er døde, hvilket svarer til cirka 2,63 døde per 100.000 indbyggere.

Sydkorea er et af de lande i verden, der har formået at inddæmme corona-udbruddet bedst uden at lukke størstedelen af landet ned og uden at lave indrejseforbud for hele omverdenen.

Det har man blandt andet gjort ved, at man har testet mere end 240.000 af landets godt 52 millioner indbyggere. Det svarer til cirka 10.000 test om dagen. Desuden har landet benyttet sig af karantænepåbud for at få smittekæden brudt.

Til dato har 11.225 været registreret smittet med covid-19, mens 269 har mistet livet.

Der bor cirka 51 millioner i Sydkorea. Antallet af døde svarer til cirka 0,5 døde per 100.000 indbyggere.