Hvor er vi på coronakurverne? Se grafen for Danmark og 13 andre lande

Graferne viser, hvordan dødstallet har udviklet sig i de forskellige lande. Værst ser det lige nu ud i Brasilien og USA.

Siden sidste kvartal af 2019 har coronavirussen SARS CoV-2 og den dertilhørende sygdom covid-19 spredt sig fra byen Wuhan i Kina til hele verden.

Til dato har mere end 11,8 millioner været smittet, og over 544.000 har mistet livet, mens de har været smittet med virussen.

Værst står det til i USA, hvor 131.000 har mistet livet, og 2,9 millioner er - eller har været - smittet.

Men også Brasilien og Rusland oplever lige nu en stor stigning i både smittede og døde.

I Europa har særligt Italien og Storbritannien været hårdt ramt med henholdsvis knap 35.000 og 44.500 døde.

Nedenfor har TV 2 samlet et overblik over nogle af de lande, der har været hårdest og mildest ramt af corona-relaterede dødsfald - samt vores nabolande.

BEMÆRK: Graferne starter 22. januar, hvor Kina officielt registrerede sit første dødstal, og slutter 6. juli. Nogle lande kan have dage med minus, da de har nedjusteret opgørelserne. Desuden kan der være spring i graferne, da nogle lande har forsinkelser grundet weekender.

Intervallet på aksen med antallet af døde (y-aksen) i nedenstående grafer er forskelligt, da det er intentionen at vise de enkelte landes stigninger og fald for at kunne sammenligne, hvor de er i epidemien - og ikke nødvendigvis antallet af døde. Desuden skal det bemærkes, at dødstallene fra hvert land opgøres forskelligt. Nogle tæller eksempelvis kun covid-19-dødsfald på hospitaler, mens andre tæller alle med, der er konstateret smittet.

Tirsdag slog USA en kedelig rekord, da antallet af smittede nåede rekordhøje 60.209 på bare ét enkelt døgn. Mange steder har manglet medicinsk udstyr, og hospitaler har været overbelastede, mens smitten har spredt sig på tværs af USA.

Særligt slemt står det lige nu til i Texas. Og i New York var presset på hospitaler og krematorier i en overgang så stort, at den amerikanske millionby overvejede alternative metoder for at kunne håndtere de mange dødsfald.

De første restriktioner blev hurtigt lempet, men siden starten af juni er smitten blusset voldsomt op og har tvunget flere delstater til at tilbagerulle genåbninger.

Der bor cirka 327 millioner i USA. 131.480 er døde, hvilket svarer til cirka 40 døde per 100.000 indbyggere.

Første smittede med covid-19 blev noteret 31. december 2019 i den kinesiske by Wuhan, hvor der bor 11 millioner indbyggere. Siden er det kommet frem, at en mand fra Hubei-provinsen måske allerede blev smittet i november, og at smitten måske kan stamme fra et skældyr, der i Kina bruges til medicin.

Kina lukkede som følge af udbruddet hele Wuhan og store dele af landet ned, og de smittede blev isoleret i deres hjem. Wuhan registrerede, ifølge dem selv, ingen smittede 19. marts, og 7. april meldte de om nul døde de forgangne 24 timer. Det tal – og alle andre tal fra landet – skal man dog tage med forbehold, fortæller Mette Thunø, som er lektor i kinastudier ved Aarhus Universitet.

17. april opjusterede Kina dødstallet i Wuhan med 1290, da mange sager enten var blevet "fejlrapporteret" eller helt manglede i de tidligere opgørelser, lød det.

Der bor cirka 1,4 milliarder i Kina. 4641 er døde, hvilket svarer til cirka 0,33 døde per 100.000 indbyggere.

Italien har været ét af de lande i Europa, der har været hårdest ramt af pandemien.

Allerede i starten af marts stod det klart, at Italien stod foran hidtil usete udfordringer, og at sundhedsvæsnet var yderst presset – særligt i Norditalien. Det fik premierminister Conte til at lukke alle skoler, og omkring 11. marts blev alle andre butikker end fødevarebutikker og apoteker lukket for at få bugt med virussen.

Landet åbnede fitnesscentre, svømmehaller og lignende 25. maj, og 3. juni blev der åbnet for rejser ind og ud af landet.

Der bor cirka 60 millioner i Italien. 34.899 er døde, hvilket svarer til cirka 58 døde per 100.000 indbyggere.

Spanien har haft udgangsforbud, der har betydet store bøder eller fængselsstraf, hvis man gik udenfor sit hjem uden et godkendt formål. 22. marts annoncerede premierminister Pedro Sanchez, at det værste endnu ikke havde ramt landet, men landet er nu så småt åbnet, og siden juli har turister kunnet besøge landet.

Særligt hårdt ramt har hovedstaden Madrid været. Derfor omdannede man et kongrescenter til et midlertidigt hospital med plads til 5500, fordi faciliteterne i byen ikke var tilstrækkelige.

Spanien nedjusterede i slutningen af maj antallet af døde. Et nyt system viste blandt andet, at nogle døde var talt med to gange.

Der bor cirka 47 millioner i Spanien. 28.392 er døde, hvilket svarer til cirka 60 døde per 100.000 indbyggere.

Den franske præsident, Emmanuel Macron, sagde 16. marts i en tale til den franske befolkning, at landet stod i "en sundhedskrig". I samme tale beordrede han alle franskmænd til at blive hjemme og kun gå ud efter de vigtigste fornødenheder i 15 dage frem. Samtidig valgte præsidenten at lukke alle landets grænser.

Siden er landet genåbnet flere steder, hvilket fik franskmændene til at samles på strandene i den sydlige del af landet. Det fik mindst tre byer til igen at lukke dem i slutningen af maj.

Der bor cirka 67 millioner i Frankrig. 29.936 er døde, hvilket svarer til cirka 44,6 døde per 100.000 indbyggere.

I Mellemøsten har særligt Iran været hårdt ramt af SARS CoV-2.

Officielt har over 245.000 været smittet med covid-19, og over 11.000 har mistet livet.

Nogle iranere mistænker myndighederne for at skjule et højere dødstal. Blandt andet lyder en beskyldning, at coronarelaterede dødsfald skulle journaliseres som lungebetændelse eller hjertetilfælde.

Der bor cirka 81 millioner i Iran. 11.931 er døde, hvilket svarer til cirka 14,7 døde per 100.000 indbyggere.

Storbritannien var længe om at indføre restriktioner, da landets førende eksperter og premierminister Boris Johnson bedyrede, at man har befundet sig minimum to uger længere tilbage end eksempelvis Italien. 23. marts valgte premierministeren så at lukke landet ned. Således blev indkøb, lægebesøg, arbejde og én gåtur om dagen nu de eneste legitime grunde til at forlade hjemmet.

6. april blev premierminister Boris Johnson selv indlagt på intensiv afdeling med covid-19. Seks dage senere blev han udskrevet. I dag er Storbritannien et af de hårdest ramte lande i Europa.

Der bor cirka 67 millioner i Storbritannien. 44.476 er døde, hvilket svarer til cirka 66,4 døde per 100.000 indbyggere.

Brasilien er blevet udråbt som Sydamerikas epicenter for coronavirus.

Antallet af smittede og døde stiger fortsat, og særligt landets præsident, Jair Bolsonaro, er blevet kritiseret for sin håndtering. Han har blandt andet kaldt coronavirus en "lille influenza" og fordømt "hysteriet" omkring den.

Han mener, at restriktioner er skadelige for økonomien, og har kritiseret de tiltag, som landets guvernører har indført. Tirsdag blev han selv konstateret smittet med covid-19.

Samtidig er eller har 1,6 millioner officielt været smittet med covid-19, hvilket gør det til det næsthårdest ramte land i verden – kun overgået af USA.

Der bor cirka 209,5 millioner i Brasilien. 66.741 er døde, hvilket svarer til cirka 31.9 døde per 100.000 indbyggere.

Tyskland har på nationalt plan haft forbud mod forsamlinger på mere end to personer for at få bugt med coronavirussen.

Samtidig har landet meget tidligt testet rigtigt mange borgere, hvilket eksperter mener har medvirket til, at antallet af døde er forholdsvis lavt i forhold til landets størrelse.

Til dato har 198.382 været smittet med covid-19 i Tyskland. 9040 har mistet livet.

Der bor cirka 83 millioner i Tyskland. Antallet af døde svarer til cirka 10,9 døde per 100.000 indbyggere.

12. marts blev Danmark mere eller mindre lukket ned. Skoler, universiteter og institutioner blev lukket. Offentlige arbejdspladser ligeså, og de private virksomheder blev opfordret til at følge trop.

Også de danske grænser blev lukket, og forsamlinger over ti personer blev forbudt. Alle tiltag blev 23. marts forlænget til efter påske. Siden har både skolebørn, liberale erhverv og udendørs sportsaktiviteter fået lov til at åbne op igen i fase 1, 2 og 2,5 af genåbningen af Danmark. Siden er grænserne mere eller mindre åbnet, danskere kan rejse ud, og 8. juli er forsamlingsforbuddet hævet til 100.

Til dato har 609 mistet livet i Danmark, og 17 er indlagt.

I Danmark viser opgørelsen dødsfald, der er registreret indenfor 60 dage efter påvist smitte med covid-19. Covid-19 er derfor ikke nødvendigvis dødsårsagen, men personen har været smittet.

Der bor cirka 5,8 millioner i Danmark. Antallet af døde svarer til cirka 10, 9 døde per 100.000 indbyggere.

Sverige er ét af de europæiske lande, der har taget lettest på coronavirussen. Restriktionerne har derfor været færre.

Det har ført til undren og kritik af strategien. Særligt efter at virussen spredte sig til plejehjem, hvor tusinder er døde. Særligt hårdt ramt er hovedstaden Stockholm. De seneste dage har antallet af døde og smittede dog været faldende. Verdenssundhedsorganisationen, WHO, har rost Sverige for at oprette en kommission, der skal granske forløbet.

Der bor cirka 10 millioner i Sverige. 5447 er døde, hvilket svarer til cirka 54,5 døde per 100.000 indbyggere.

De svenske sundhedsmyndigheder, Folkhälsomyndigheten, har flere gange slået fast, at der er forsinkelser i rapporteringen af dødsfald i weekenden. Det kan forklare de store spring i grafen.

Alle skoler, gymnasier og universiteter i Norge blev lukket fra 12. marts. Og alle idrætsarrangementer blev aflyst, ligesom at værtshuse blev lukket, og restauranter fik forbud mod buffeter. Desuden har frisører, massører, tatovører og andre, der har med hudpleje at gøre, været lukket. Det samme med fitnesscentre.

6. april sagde Norges sundhedsminister, Bent Høie, at smitten er under kontrol, og fra 20. april begyndte de små i institutioner og skole igen. Siden er grænsekontrollen blevet lempet så særligt rejsende kan besøge landet.

Til dato har 8947 været smittet, mens 251 er registeret døde.

Der bor cirka 5,4 millioner i Norge. Antallet af døde svarer til cirka 4,65 døde per 100.000 indbyggere.

I midten af marts stod det klart, at mere end 130 danskere havde taget smitte med covid-19 med hjem fra en skitur i området Ischgl i det østrigske alper.

Siden blev alle skisportssteder og butikker lukket - og skulle man ud, skulle man bære mundbind. 14. april blev der lempet på restriktionerne i alpelandet, og små butikker, havecentre og parker blev åbnet.

15. maj åbnede barer og restauranter igen.

18.424 har været konstateret smittet, mens 706 har mistet livet.

Der bor cirka 8,8 millioner i Østrig. Antallet af døde svarer til cirka 8 døde per 100.000 indbyggere.

Coronavirussen er - officielt - kommet meget sent til Rusland, men har siden slutningen af april været støt stigende.

Særligt hovedstaden Moskva er hårdt ramt. Her skal byens 12 millioner indbyggere via en app angive deres ærinde, og hvorfor det er nødvendigt overhovedet at forlade hjemmet.

I forhold til landets størrelse er antallet af døde forholdsvis lavt. Ifølge TV 2s korrespondent kan det hænge sammen med, at tallene indrapporteres forkert i regionerne.

Officielt har eller er 693.215 smittet – i slutningen af maj var tallet 353.000.

Der bor cirka 144,5 millioner i Rusland. 10478 er døde, hvilket svarer til cirka 7,25 døde per 100.000 indbyggere.

Sydkorea er et af de lande i verden, der har formået at inddæmme coronaudbruddet bedst uden at lukke størstedelen af landet ned og uden at lave indrejseforbud for hele omverdenen.

Det har man blandt andet gjort ved, at man har testet mere end 240.000 af landets godt 52 millioner indbyggere. Det svarer til cirka 10.000 tests om dagen. Desuden har landet benyttet sig af karantænepåbud for at få smittekæden brudt.

Dog har landet oplevet en genopblussen af smitte fra blandt andet barer og diskoteker, hvilket har fået landet til at lukke delvist ned igen.

Til dato har 13.244 været registreret smittet med covid-19, mens 285 har mistet livet.

Der bor cirka 51 millioner i Sydkorea. Antallet af døde svarer til cirka 0,55 døde per 100.000 indbyggere.