Coronavirus

Corona-smitten i USA er generelt på tilbagetog - men nu dukker den i stedet op overraskende steder

De lokale guvernører lemper deres restriktioner, også selvom smittetallene nogle steder stadig stiger

Det samlede antal af nye smittede i USA er begyndt at falde.

Det skyldes først og fremmest, at det store udbrud i og omkring millionbyen New York viser tegn på at stagnere.

Den voldsomme smittespredning her betyder, at de tre stater omkring storbyen – New York, New Jersey og Connecticut – har registreret en tredjedel af alle corona-tilfælde og næsten halvdelen af alle corona-relaterede dødsfald i USA, og derfor tæller tungt i den samlede statistik.

Til gengæld har smitten spredt sig til andre stater, der er mindre tæt befolkede, skriver New York Times.

Og her fortsætter smitten med at brede sig.

Små amter med navne, som sjældent finder vej til de landsdækkende medier – navne som Trousdale i Tennessee, Dakota i Nebraska og Lincoln i Arkansas – topper nu avisens liste over de områder i USA, hvor der er flest smittede i forhold til indbyggertallet.

Smitteudbruddene er i flere tilfælde opstået i områder, hvor man ellers ikke før havde smittespredning af betydning, men fordi en enkelt virksomhed eller institution har fået smitten indenfor dørene, har den pludselig spredt sig eksplosivt.

Det gælder plejehjem for ældre, psykiatriske hospitaler, fængsler samt store slagterier og kødpakkerier. Særligt de sidste har været centre for uventede lokale udbrud. De føderale sundhedsmyndigheder har gjort op, at mindst 4900 slagteriarbejdere og medarbejdere på kyllingeslagterier, fordelt over 19 forskellige stater, er blevet smittet, og at mindst 20 personer er døde.

Samtidigt med, at flere stater nu oplever stigende smittetal, så er alle de amerikanske stater begyndt at fjerne de restriktioner, der blev indført for at stoppe smittespredningen.

Det sker med megen forskellig hastighed.

- Vi bliver nødt til at forstå, at vi er et stort land, der har udbrud i forskellige regioner, forskellige stater, forskellige byer. Udbrud, der er meget forskellige og er i meget forskellige faser, har landets ledende infektionsspecialist Anthony Fauci tidligere forklaret til CNN.

Lever ikke op til kriterierne

Mange stater er imidlertid begyndt at slække på restriktionerne, selv om de ikke lever op til de rådgivende retningslinjer, som Det Hvide Hus har sat op.

Præsident Donald Trump har erkendt, at retningslinjerne kun skal betragtes som rådgivning, eftersom det er de enkelte staters guvernører, der bestemmer, hvornår de vil begynde deres genåbning.

Men rådet fra Det Hvide Hus er, at staterne først skal begynde deres genåbning, når de har oplevet ”en nedadgående tendens” i antallet af smittede i 14 dage.

Det råd har staterne tilsyneladende set stort på.

Flere stater har stigende smittetal

Som kortet ovenfor viser, så er der mange stater, der stadig har et stigende eller uændret antal smittede i de seneste 14 dage (henholdsvis rød farve for ”stigende” og gul for ”uændret”).

Kun 14 stater lever op til kriterierne (grønt for ”faldende” smittetal).

- Du har 50 forskellige guvernører, der gør 50 forskellige ting. Der vil være stater, der åbner for tidligt, og andre stater, der er for forsigtige. Det er svært at ramme ramme lige plet, siger Andrew Noymer, der er professor i sundhedsvidenskab ved University of California, til New York Times.