Udland

Chef dømt, efter 18-årig blev dræbt af bjørn i Sverige

Her ses en han-bjørn fra et udsigtssted nær et turistområde i Rumænien, 2019. Daniel Mihailescu / Scanpix Denmark

Mens den unge passer blev bidt ihjel, slap en børnefamilie med livet i behold ved at flygte over et fem meter højt hegn.

I Sverige er en tidligere chef i en svensk dyrepark blevet dømt for at have overtrådt arbejdsmiljøloven, efter at en 18-årig dyrepasser i august 2017 blev dræbt af en bjørn.

Det skriver den svenske avis Expressen.

Den tidligere chef fik en betinget dom og skal betale erstatning til den unge dyrepassers familie.

18-årig blev skambidt

Den unge mand Robert Lindvall havde fået et sommerjob i Orsa Rovdjurspark i Dalarna og stod bland andet for en aktivitet, hvor parkens gæster kunne være med til at passe og fodre dyrene.

Aktiviteten hed 'Camp Care', og den dag havde han en hollandsk familie med to børn med i en indhegning ved siden af bjørnens indhegning, da det lykkedes to bjørne at grave sig under hegnet.

De to bjørne gik til angreb, hvor de skambed og drabte den unge dyrepasser.

Imens lykkedes det familien at flygte over et fem meter højt strømførende hegn, og dermed slap de med livet i behold.

Den 18-årige mands forældre har fortalt Sveriges TV4 om sorgen.

- Nu er du forsigtig. Det var det sidste, jeg sagde til ham. Og det var han sikkert, men det hjælper ikke i dag, sagde hans far blandt andet i programmet 'Kalla Fakta'.

Over 50 vidner afhørt

I anklageskriftet står der, at det var "generelt kendt af personale og parkforvaltning, at bjørnene var tilbøjelige til at grave ved hegnet".

To chefer sad på anklagebænken, men kun den ene blev fundet skyldig i "uagtsomt at have tilsidesat sit arbejdsmiljøansvar og uagtsomt at have forårsaget Robert Lindvalls død".

Det skriver Mora Tingsret om dommen i en pressemeddelelse.

I forbindelse med efterforskningen er der foretaget retsmedicinske undersøgelser i parken. Og ifølge anklagemyndigheden er godt 50 mennesker blevet afhørt i sagen, der er endt med at fylde mere end 2600 sider.

- Sikkerhedsbristen har forårsaget en ansats død, og den familie, der var i indhegningen, udsattes for livsfare, skriver tingsretten om dommen.