Coronavirus

Borgmester til Brasiliens udskældte præsident: - Hold kæft og bliv hjemme

Med over 374.800 bekræftede smittetilfælde overgås Brasilien kun af USA.

I den brasilianske by Manaus har borgmesteren et problem. Et problem, der hedder Jair Bolsonaro.

Manaus havde lørdag 51 begravelser og kan notere 1182 dødsfald som følge af corona, og ifølge byens borgmester, Neto, skal skylden blandt andet placeres hos landets præsident.

Det er Bolsonaros ringe håndtering af coronakrisen, der får borgmester Neto til at mene, at Bolsonaro skal træde af, holde kæft og blive hjemme.

Det skriver CNN.

Den hårde retorik lyder samtidig med, at dødstallet i Brasilien stiger eksplosivt og kommer i kølvandet på en video fra april, hvor Jair Bolsonaro under et kabinetmøde kalder borgmester Neto "et stykke lort". Den beskrivelse fik Neto, fordi Manaus har begravet byens døde i massegrave.

En lille influenza

Bolsonaro har gentagne gange talt udbruddet af coronavirus ned. Han har kaldt covid-19 for "en lille influenza" og fordømt "hysteriet" omkring sygdommen.

I fravær af nationale retningslinjer har de enkelte byer og delstater været nødsaget til at udstede hver sit sæt af forholdsregler.

Næsten alle Brasiliens 27 delstater er under en eller anden form for nedlukning.

Præsident Bolsonaro har deltaget i flere demonstrationer mod disse restriktioner og nedlukninger.

Spiste hotdog på aftentur

Borgmester Neto udtrykker stor frustration over Bolsonaros manglende opbakning til nedlukning, da det ifølge ham smitter af på borgerne.

- Flertallet af mennesker lytter til ham (Bolsonaro, red.), for borgere i Manaus har ikke opretholdt kravet om social afstand. Han er medvirkende til dødsfald blandt coronasmittede, siger Neto ifølge CNN.

Lørdag bragte præsident Bolsonaro sig atter i fokus, da han på en spontan aftentur med sine sikkerhedsfolk besøgte en lokal pølsebod i hovedstaden Brasilia.

Mens Bolsonaro spiste sin hotdog, råbte forbipasserende landsmænd ”morder” og ”udskud” efter præsidenten.

3,6 millioner kan være smittet

Med over 374.800 bekræftede smittetilfælde overgås Brasilien nu kun af USA.

Mandag er yderligere 807 personer døde med coronavirus i Brasilien, hvilket ifølge nyhedsbureauet Reuters er flere end USA, der har registreret omkring 600 dødsfald det seneste døgn. Totalt er mindst 23.400 coronapatienter døde i Brasilien.

Brasilien har en af verdens laveste testrater, og forskere spår, at det reelle antal smittede kan være langt højere.

Forskergruppen "Covid-19 Brasil" anslår, at omkring 3,6 millioner er smittede. Det er mere end ti gange så mange som det officielle tal.

USA indfører indrejseforbud

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, fastslog fredag, at Sydamerika anses som coronavirussens nye epicenter.

Samtidig fortalte organisationens chef for akutberedskab, Mike Ryan, at Brasilien "tydeligvis er det mest berørte" land.

USA indførte søndag indrejseforbud for rejsende fra Brasilien. Indrejseforbuddet gælder for alle ikke-amerikanske statsborgere.

Tiltaget forbyder alle udlændinge at komme ind i USA, hvis de har været i Brasilien i løbet af de seneste to uger.

De nye restriktioner skal hjælpe med at sikre, at udenlandske statsborgere ikke bringer yderligere smitte til USA, oplyste en talskvinde fra Det Hvide Hus.