Coronavirus

Nye festvideoer sender chokbølger gennem USA alt imens dødstallet nærmer sig 100.000

Rundt om i USA bliver restriktioner, der er blevet indført i forbindelse med coronavirus, lempet. Det giver mange en falsk tryghed, siger borgmester.

En mand i bar overkrop zigzagger sig ned gennem menneskemængden med en øl i hånden.

Musikkens bas pumper ud gennem højtalerne.

Manden med øllen i hånden går langsomt, for poolens vand sænker naturligt hans tempo, og der er samtidig rigtig mange mennesker i bassinet. Sådan ser scenen kort fortalt ud i en video, der i weekenden blev lagt på Twitter.

Videoen er optaget i delstaten Missouri ved det populære turistmål The Ozarks, som er et bjergrigt område med smukke søer.

100.000 døde

Videoen er langt fra enestående. Flere videoer og billeder fra weekenden viser, at der mange steder i USA er blevet festet i forbindelse med Memorial Day, som var der ingen coronavirus i omløb.

Det skræmmer lokale politikere, der stadig forsøger at bremse spredningen af den verdensomspændende virus. Borgmesteren i Montgomery, Alabama siger, at amerikanerne føler ”en falsk tryghed”, fordi restriktionerne nu er begyndt at blive hævet.

- Men de tager ikke den risiko, som de udgør for andre, i betragtning. Bare fordi de ikke selv mærker nogle symptomer, siger borgmester Steven Reed til CNN.

Borgmesteren i Houston, Texas siger, at man efter Memorial Day vil begynde at håndhæve reglerne mere skrapt:

- Virkeligheden er, at der samles for mange mennesker. Ingen social afstand, ingen masker. Og når Memorial weekend er forbi, så vil de alle sammen tage hjem og komme tæt på kolleger og andre, siger borgmester Sylvester Turner.

Virkeligheden er da også, at coronavirussen har godt fat i USA, hvor lige under 100.000 amerikanere er døde, mens de var smittet med covid-19. Det svarer til 300 døde per en million indbygger, hvilket er blandt de højeste dødsfrekvenser i verden.

Tæt på 1,7 millioner mennesker i USA er testet positiv for coronavirus.

Masser af mennesker i vandet i det sydlige Californien.
Mange amerikanere benyttede fridagen til at tage på stranden i det sydlige Californien.

Slåskampe ved stranden

Rundt om i USA er strande blevet genåbnet i større eller mindre grad, men folk opfordres fortsat til at holde afstand og ikke at samle sig i større grupper end ti.

I Florida blev politiet kaldt ud til stranden Daytona Beach, hvor mange mennesker festede. Her forsøgte politiet at få opløst dele af menneskemængderne. I løbet af dagen kom folk i slåskampe, og politiet kunne ifølge CBS News også berette om, at der blev affyret skud.

- Vi blev smadret. Disney er lukket, Universal er lukket. Alt er lukket. Så hvor tog alle hen på årets første varme dag med halvt åbne strande? De tog på stranden, lyder det fra den lokale sheriff Mike Chitwood.

Hans kollega Craig Capri, der er politichef i distriktet, var heller ikke tilfreds med, hvad han oplevede.

- Jeg ved, at der er mange, der er utilfredse med den store mængde af mennesker, der var her. Jeg er også rasende. Vi tager ikke det her let. Vi har stadig coronavirus i vores samfund og folk holdt ikke afstand til hinanden.

Lempelse på restriktioner

Alle de 50 amerikanske delstater har lempet de indførte restriktioner, men det er sket i forskelligt omfang. I stater som Illinois og New York er restauranter stadig lukkede for andet end takeaway, ligesom frisørsaloner forbliver lukkede.

I de sydlige delstater er de fleste virksomheder åbne, men der er restriktioner på kapacitet og aktiviteter.

I sidste uge blev der i 11 delstater meldt et rekordhøjt antal af nye bekræftede covid-19 tilfælde. Det var i Alabama, Arkansas, Minnesota, North Dakota, New Hampshire, Maryland, Maine, Nevada, Utah, Virginia og Wisconsin.

Lyn-analyse

En af præsidentens sundhedsrådgivere Deborah Birx er stærkt bekymret over folks opførsel på strandene, fordi det strider mod alt det hun og Det Hvide Hus har forsøgt at belære amerikanerne om de seneste måneder. Billederne af strandene kom ud samme dag, som hun anbefalede alle amerikanere at bære maske, når de færdes blandt andre. Det var der tydeligvis, ingen der gjorde på strandene i weekenden. Det er som om de nogle steder intet har lært, og det kan være med til at forklare, at der visse steder i USA, fx i Florida i de seneste dage har været nye markante stigninger af coronatilfælde.