Coronavirus

Johnson nægter at fyre sin rådgiver - nu ulmer oprøret i hans eget parti

Den britiske premierminister er kommet i strid modvind for at støtte sin rådgiver, der valgte at bryde sin corona-isolation.

Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, er under massivt pres for at fyre sin særlige rådgiver Dominic Cummings.

Premierministeren blev sat på en stor prøve, som han er dumpet

Keir Starmer, Labours leder

Toprådgiveren kørte i slutningen af marts fra London til sine forældres hjem i Nordengland. Den 400 kilometer lange køretur fandt sted, mens Cummings var i selvisolation, og hans kone havde symptomer på covid-19.

En lang række toppolitikere, biskopper og ansatte i sundhedsvæsenet kræver nu, at Boris Johnson omgående fyrer Dominic Cummings, men det afviser premierministeren.

- Jeg tror, at han fulgte de instinkter, som enhver far eller forælder ville have gjort, og det kommer jeg ikke til at afskedige ham for, sagde Boris Johnson på et pressemøde søndag aften.

Ifølge premierministeren har hans rådgiver handlet både "korrekt" og "ansvarsfuldt".

Oprør i egne rækker

Men det er flere politikere fra Johnsons eget konservative parti uenige i. En af dem er den tidligere minister Paul Maynard.

- Det er et klassisk eksempel på ”gør som jeg siger, ikke som jeg gør”. Det er jo ikke fordi, Cummings ikke kendte til retningslinjerne. Han har selv været med til at lave dem. Det forekommer mig at være fuldstændig uforsvarligt og en helt uholdbar holdning, siger Paul Maynard til Sky News.

Tre andre forhenværende ministre, Steve Baker, Caroline Nokes og Tim Loughton puster til oprørets gløder i de konservative rækker.

I alt har 15 konservative politikere undsagt Johnsons beslutning om at beholde Cummings som særlig rådgiver.

Her forlader Dominic Cummings Downing Street 10 efter et møde med Boris Johnson.

- Johnson er dumpet

Også fra oppositionen lyder der skarp kritik af Boris Johnsons forsvar af Dominic Cummings.

- Premierministeren blev sat på en stor prøve, som han er dumpet. Han har ikke fyret Dominic Cummings eller bedt om en efterforskning, siger Keir Starmer, leder af oppositionspartiet Labour.

Starmer mener, at den britiske premierminister udviser foragt for offentligheden:

- Millioner af mennesker i hele landet har truffet yderst pinefulde valg om at undlade at besøge deres familier, hvoraf nogle var syge og døende, og at undlade at gå til begravelser. De fortjener bedre svar, end de fik fra premierministeren i dag.

Biskopper og eksperter undsiger Johnson

Flere rådgivere i regeringens eget specielle corona-taskforce undsiger også Boris Johnson i sagen om Cummings.

Psykologen Stephen Reicher skriver på Twitter, at Boris Johnson på få minutter fik ”smadret alle de råd, vi har givet om, hvordan man skaber tillid og overholder de nødvendige foranstaltninger for at kontrollere covid-19”.

Selv foreningen af engelske biskopper melder sig i koret af kritikere.

De mener, at Boris Johnson behandler befolkningen respektløst ved at holde hånden over Dominic Cummings.

- Spørgsmålet er, om vi vil acceptere at blive løjet for, nedgjort og behandlet som fjolser af premierministeren, skriver biskoppen af Leeds, Nick Baines, på Twitter.

Sundhedsansatte truer med at sige op

Dominic Cummings' beslutning om at besøge sine forældre får nu også kritik fra ansatte i det hårdt pressede britiske sundhedsvæsen (NHS).

Dominic Pimenta, der er læge og har skrevet kronikker for The Independent, The Guardian og Huffington Post, har tweetet et billede af sig selv iført visir og mundbind og skriver:

- Helt ærligt, så spytter Cummings på hele det britiske sundhedsvæsens anstrengelser. Hvis ikke han siger op, så gør jeg.

Dominic Pimenta forudser, at flere af hans kolleger i NHS vil gøre det samme.