Coronavirus

Boris Johnsons toprådgiver brød landets coronaregler - men han fortryder ikke

Rådgiveren Dominic Cummings bliver kritiseret for at have overtrådt de britiske corona-regler ved at køre på besøg hos sine forældre i Nordengland.

Premierminister Boris Johnsons toprådgiver Dominic Cummnings har ikke tænkt sig at forlade sin post frivilligt.

Det gjorde han klart på et pressemøde mandag eftermiddag.

- Jeg har ikke tilbudt at træde tilbage. Det har jeg ikke overvejet, understregede han.

Cummings, der betragtes som Boris Johnsons chefstrateg, er røget ud i et politisk stormvejr, efter det er kommet frem, at han tilsyneladende har overtrådt myndighedernes corona-regler.

Men han siger selv, at han stod i en meget vanskelig situation, og at han gjorde det han mente var det bedste for hans lille søn.

I marts kørte han 400 kilometer fra London til hans forældres gård i det nordlige England med sin corona-smittede kone og deres fireårige søn i bilen, for at aflevere sønnen, så han kunne blive passet hos bedsteforældrene i tilfælde af, at både Cummings og hans kone skulle blive syge.

Både oppositionen og en række medlemmer af det konservative regeringsparti har krævet, at Cummings skulle træde tilbage.

Fortryder én ting

Men det afviser Dominic Cummings selv. Han siger dog, at han fortryder, at han ikke fortalte premierminister Boris Johnson at han ville tage hjem til sine forældre.

Men han påpeger, at Boris Johnson selv var syg med covid-19 på det tidspunkt, og derfor valgte han, at han ikke ville ulejlige Boris Johnson.

- Det er en beslutning, jeg tager tyve gange hver dag, fordi premierministerens tid er kostbar, sagde Dominic Cummings.

Har Boris Johnsons støtte

Premierminister Boris Johnson fastholder sin støtte til rådgiveren. Søndag aften kaldte Boris Johnson Cummings' opførsel ”ansvarlig, lovlig og hæderlig”.

- Han fulgte sit instinkt, ligesom enhver anden fader eller forældre, og det vil jeg ikke bebrejde ham, sagde Boris Johnson.

Kritikere mener imidlertid, at det underminerer myndighedernes retningslinjer om at blive hjemme og ikke rejse længere ture, hvis regeringens medlemmer og toprådgivere ikke selv følger disse regler.

Oppositionen har i flere dage krævet Cummings' afgang, og søndag meldte 20 konservative parlamentsmedlemmer sig i det kor:

- Vi er i en latterlig situation, hvor det ser ud til, at hvis du ønsker at fortolke reglerne på din egen måde, så kan du bare gøre det – i hvert fald , hvis du arbejder i Downing Street 10, sagde det konservative parlamentsmedlem Steve Baker søndag til Sky News.

Det afviser Dominic Cummings:

- Jeg mener ikke, at der gælder andre regler for mig end for andre, siger han.