Tre scenarier for, hvornår det bliver muligt at rejse til USA igen

Seneste melding fra Det Hvide Hus er, at indrejseforbuddet gælder "på ubestemt tid".

Mandag er det Memorial Day i USA – en dag, der markerer begyndelsen på sommeren, hvor millioner af amerikanere plejer at rejse til Europa, og millioner af europæere plejer at rejse til USA. Sådan bliver det ikke i år.

Langt de fleste af de henvendelser, jeg får fra TV2s brugere i øjeblikket, stiller spørgsmålet: Hvornår kan vi igen rejse til USA?

"Ikke foreløbig" er det bedste svar, men her er nogle af de mulige scenarier for rejselystne danskere, som både giver håb og skuffelser:

Det optimistiske scenarie

I bedste fald ophæver USA indrejseforbuddet for rejsende fra Europa i slutningen af juni. USA besluttede for nylig at forlænge grænselukningen til både Canada og Mexico indtil 21. juni, så indrejseforbuddet ophæves tidligst derefter.

EU holder også sine ydre grænser lukket indtil midten af juni, måske endda længere. Det er ikke utænkeligt, at EU-landene enten samlet eller enkeltvis vil opretholde forbud for indrejsende fra USA, hvis den amerikanske smittespredning stadig ikke er under kontrol. Et kernekrav fra USA er, at EU skal være åbent for amerikanere, før USA vil tillade indrejsende fra Europa. Noget for noget.

Omvendt har præsident Trump gjort det fuldstændig klart, at hans hovedprioritet er at få genstartet den amerikanske økonomi. Hver tredje amerikaner, der i de seneste måneder har mistet arbejdet, er beskæftiget i turistbranchen, som sidste år bidrog med 7000 milliarder kroner til den amerikanske økonomi. De europæiske turister i USA tegner sig for langt størstedelen af indtægterne, så for hver dag landet er lukket for besøgende, koster det dyrt for amerikansk økonomi.

Det pessimistiske scenarie

I værste fald vil USA forblive lukket resten af 2020. Der er stadig ikke styr på smittespredningen i landet. Der er stadig ikke tilstrækkeligt testkapacitet, og flere af de stater, der har haft travlt med at åbne – trods sundhedsmyndighedernes advarsler – ser lige nu en kraftig stigning i antallet af coronatilfælde.

Så længe USA ikke har styr på situationen indenfor landets egne grænser, vil det næppe være forsvarligt at lukke op for udenlandske turister. De ansvarlige politikere i store turistmagneter som Los Angeles og New York har antydet, at sportsbegivenheder og teatrene på Broadway for eksempel først vender tilbage i 2021.

Finansminister Steve Mnuchin sagde i begyndelsen af maj, at det var ”for vanskeligt at sige”, om den internationale rejseaktivitet til og fra USA overhovedet ville vende tilbage i år. Direktøren for et af verdens største flyselskaber, United Airlines, Scott Kirby sagde på samme tid, at efterspørgslen på internationale rejser var tæt på nul, og at det mønster muligvis kunne vare helt frem til 2021.

Det realistiske scenarie

Det er ikke utænkeligt, at det amerikanske indrejseforbud først bliver ophævet i august eller september.

En væsentlig indtægtskilde er den million udenlandske studerende, der hvert år kommer til USA. De lægger over 300 milliarder kroner på amerikanske colleges og universiteter. Hvis rejseforbuddet stadig gælder i september, vil USA gå glip af den indtægt, og i det tidlige efterår er der håb om, at USA har fået styr på smittespredningen.

En anden mulighed er, at USA ophæver indrejseforbuddet i flere faser. I første omgang kan forretningsfolk, der har et investeringsvisum, måske få lov at rejse ind, fordi det vil gavne økonomien. I samme ombæring måske også studerende og andre på arbejdsvisum, mens det ikke nødvendigvis bliver muligt for danske og andre turister, der rejser på ESTA.

Men som nævnt: Det er umuligt at vide, hvilket et af scenarierne der går i opfyldelse. Da talspersonen for Det Hvide Hus blev spurgt til emnet for nylig, svarede hun, at indrejseforbuddet gjaldt ”på ubestemt tid”.