Coronavirus

Tidligere svensk statsepidemolog kritiserer Tegnell: - Det var en drøm med meget lidt hold i virkeligheden

Sverige er tæt på 4000 døde med covid-19. Flere end 1000 af dem er døde på plejehjem.

Vores naboer på den anden side af Øresund har siden coronapandemiens opblomstring haft en markant anderledes strategi end de fleste lande i verden.

Skoler og restauranter har på intet tidspunkt været beordret lukket, og det har i høj grad været op til svenskerne selv at tage deres forholdsregler.

Og det har været forkert. Sådan lyder det fra den tidligere svenske statsepidemiolog Annika Linde i et interview med Dagens Nyheter og The Guardian

- Jeg mener, at vi skulle have haft mere tid til at forberede os. Hvis vi havde lukket ned tidligt, ville vi i løbet af den tid kunne have gjort det nødvendige for at beskytte de mest udsatte, siger hun.

Hun siger, at hun indledningsvist følte sig tryg ved strategien. Primært fordi den nuværende statsepidemiolog, Anders Tegnell, sagde, at man ville beskytte de udsatte.

- Men det viste sig at være en drøm, at vi kunne beskytte de ældre, med meget lidt hold i virkeligheden, siger Annika Linde til The Guardian.

Tegnell: - Men hvad er løsningen, så?

Annika Linde siger til avisen, at hun grundlæggende har delt teorien om, at man kunne nå flokimmunitet og på sigt ”flade kurven ud” samtidig med, at man beskyttede de ældre.

Når jeg stiller spørgsmålet tilbage: "Præcis hvad kunne vi have gjort, der havde ændret det så meget?", så får jeg ikke så mange svar

Anders Tegnell, statsepidemiolog, Sverige

Men siden coronavirussen er kommet ind på mange plejehjem, hvilket har kostet over 1000 menneskeliv, og kurven, der viser antallet af indlagte over tid set i forhold til hospitalernes kapacitet, har været udfordret, er Annika Linde kommet på andre tanker.

Det er dog tvivlsomt, at en hurtig nedlukning af samfundet ville have forhindret coronavirussen i at komme ind på gangene på landets plejehjem.

Det siger Anders Tegnell søndag i et interview med SVT.

- Det er meget almindeligt, at folk kommer med den kritik, at hvis vi havde lukket, kunne vi have gjort meget. Men når jeg stiller spørgsmålet tilbage: "Præcis, hvad kunne vi have gjort, der havde ændret det så meget?", så får jeg ikke så mange svar, siger han til SVT.

Anders Tegnell siger, at det er en ”frygtelig situation”, der udfordrer mange dele af samfundet, men det er ”tvivlsomt om vi kunne have gjort så meget mere”.

Hvad er covid-19 og coronavirus?

  • Corona er en familie af virusser, der kan være årsag til milde forkølelser, men også til alvorlige infektioner i luftvejene. De almindelige CoV er globalt udbredte og forekommer hyppigst efterår og vinter.
  • Der findes nu seks forskellige CoV, som kan smitte mennesker. MERS og SARS er mest sjældne og alvorlige.
  • Den aktuelle virus hedder SARS-CoV-2  (Severe acute respiratorysyndrome coronavirus 2) og havde sit udbrud fra Kina i december 2019. 
  • Verdenssundhedsorganisationen, WHO), meddelte 11. februar 2020, at den sygdom, man får af den nye virus, har navnet covid-19 (coronavirus disease 2019).

- Ældrepleje i Sverige er blevet diskuteret i årtier, og svagheder i kvaliteten er blevet påpeget. Men jeg tror ikke, at nogen kunne have forudset, hvor markant det ville vise sig at være, siger han.

Tæt på 4000 døde

I alt er Sverige tæt på at have rundet 4000 døde med coronavirus. Helt præcist lyder det bekræftede tal søndag på 3998.

Til sammenligning har Danmark 562, hvilket er næstflest i Norden. Dermed har Sverige altså langt flere coronaofre end sine nordiske naboer.

Det seneste døgn har Sverige registreret seks døde med covid-19, fremgår det af den seneste opgørelse fra landets sundhedsstyrelse, Folkhälsomyndigheten.

Det er et markant fald i forhold til 67 coronarelaterede dødsfald lørdag. Der kan dog også være forsinkelser i rapporteringen i weekenden. Det har Folkhälsomyndigheten flere gange tidligere slået fast.

Anders Tegnell kalder det en ”yderst beklagelig situation”, at Sverige skiller sig så meget ud med deres dødstal blandt de andre nordiske lande.

Ifølge statsepidemologen arbejdes der på at forbedre situationen og forhindre, at ”situationen gentager sig uden for Stockholm”.

Særligt Stockholmsområdet har været hårdt ramt af covid-19-smittede - både inde og uden for plejehjemmene. 10. maj var mere end 1000 døde på svenske plejehjem.