Forskere i Wuhan har tre slags levende coronavirus: - Det er opspind, at sygdommen slap ud fra os

Udbruddet af covid-19 kan ikke stamme fra laboratoriet i Wuhan, siger dets chef. Hun kommer nu med en række videnskabelige argumenter på kinesisk tv.

Wuhans Institut for Virologi kendte ikke til den nye coronavirus før 30. december 2019 - og derfor kan epidemien ikke stamme derfra.

Det siger instituttets chef, Yanyi Wang, til kinesisk stats-tv.

Men hun kommer samtidig med en række detaljer om instituttets forskning, der formentlig vil blive kilde til flere konspirationsteorier.

Hvordan kan den slippe ud fra vores laboratorium, hvis vi aldrig har haft den?

Yanyi Wang, chef for Wuhans Institut for Virologi

Yanyi Wangs svar kommer, efter instituttets topsikrede laboratorium er blevet centrum for beskyldninger om, at det er skyld i den globale coronaepidemi.

For eksempel har USA's præsident Donald Trump sagt, at han har set beviser for, at udbruddet af coronavirus stammer fra et laboratorium i Wuhan - det samme siger USA's udenrigsminister Mike Pompeo, som tidligere på måneden kaldte beviserne "enorme".

Men nu siger Yanyi Wang altså til kinesisk stats-tv, at beskyldningerne er det pure opspind.

- Vi havde ingen viden før det

Allerførst afviser den 39-årige immunolog rygterne om, at laboratoriet havde en læk af virussen SARS-CoV-2, der forårsager covid-19.

- Det er det pure opspind. Instituttet modtog først en klinisk prøve af en ukendt lungebetændelse 30. december sidste år. Efter vi undersøgte patogenet i prøven, fandt vi ud af, at det indeholdt en ny coronavirus, der nu kaldes SARS-CoV-2, siger Yanyi Wang til tv-kanalen CGTN.

Hun fortæller, at hendes forskere ikke havde set virussen, før lungebetændelsen begyndte at hærge i Wuhan.

- Vi havde ingen viden før det, og vi havde heller ikke mødt, undersøgt eller opbevaret virussen. Faktisk vidste vi ikke, at virussen eksisterede - ligesom alle andre. Hvordan kan den slippe ud fra vores laboratorium, hvis vi aldrig har haft den?, siger Yanyi Wang.

Man jagede SARS i Wuhan

Ifølge Yanyi Wang er det sandt nok, at instituttet opbevarer levende coronavirus fra flagermus, som forskerne arbejder med.

- Vi har nu tre typer af levende virus. Et af dem ligner SARS-virus med 96 procent, men ligheden med SARS-CoV-2 er kun på 79,8 procent, siger hun.

Faktisk er forskellen på den coronavirus, der forårsager lungesygdommen SARS, og den coronavirus, som fører til covid-19, så stor, at det ifølge Yanyi Wang var årsag til, at laboratoriet i Wuhan ikke opbevarede levende prøver af virusser, der minder om SARS-CoV-2 .

- Et af vores hold, som blev anført af professor Zhengli Shi, begyndte at studere coronavirus fra flagermus i 2004. Men deres undersøgelser var fokuseret på at finde kilder til SARS. Det, de koncentrerer sig om i deres research, er at forsøge at isolere og skaffe coronavirusser, der ligner den, der forårsager SARS, siger Yanyi Wang.

Og fordi de virusser, som ligner SARS-CoV-2, er så forskellige fra SARS, forsøgte professor Zhengli Shi altså ifølge Yanyi Wang ikke at gemme levende prøver af dem.

I naturen tager det lang tid for en virus at udvikle sig naturligt og mutere for at blive SARS-CoV-2

Yanyi Wang, chef for Wuhans Institut for Virologi

Da laboratoriet i Wuhan modtog de første prøver af den nye coronavirus - som ifølge Yanyi Wang skete 30. december - gav forskerne sig dog straks til at undersøge den.

Og her fandt Yanyi Wangs videnskabsfolk hurtigt ud af, at den lignede noget fra flagermus.

Undersøgelsens resultater blev offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Nature 3. februar 2020, og her fremgår det, at forskerne i Wuhan har arbejdet med en coronavirus fra flagermus.

Der står også, at en af de virusser, man har arbejdet med i Wuhan, har 96,2 procent af sin arvemasse til fælles med SARS-CoV-2.

En mistænkelig virus

I interviewet med kinesisk tv, bliver Yanyi Wang spurgt, om denne virus kan være kilde til pandemien.

- Den coronavirus fra flagermus, du nævner, som har 96,2 procent af sit genom til fælles med SARS-CoV-2, kaldes RaTG-13. For mange ikke-professionelle er ligheden på 96,2 procent et meget højt tal. Men coronavirus er et af de RNA-virusser, der har det største antal gener, siger Yanyi Wang.

Hvis vi kigger på samtlige gener hos coronavirus af typen SARS-CoV-2, er der groft sagt 30.000 små kontakter, som styrer, hvordan virussen ser ud og opfører sig.

Og derfor betyder en lighed på 96,2 procent, at der stadig skal "trykkes på en hel del små kontakter", før de to virusser er helt ens.

Ifølge Yanyi Wang er det faktisk hele 1100 små kontakter, der skal stå anderledes, for at RaTG-13 bliver til SARS-CoV-2.

- I naturen tager det lang tid for en virus at udvikle sig naturligt og mutere for at blive SARS-CoV-2, siger Yanyi Wang.

For eksempel har den australske virolog Edward Holmes regnet ud, at det vil tage mindst 50 år for RaTG-13 at udvikle sig til SARS-CoV-2, og derfor kan det ifølge Yanyi Wang ikke være RaTG-13 fra laboratoriet i Wuhan, der er årsag til pandemien.

Forskerne i Wuhan har ikke svaret

Samtidig havde laboratoriet i Wuhan ikke engang en levende prøve af coronavirussen RaTG-13.

Ifølge Yanyi Wang var RaTG-13 nemlig en af den slags virusser, der ikke lignede SARS nok til, at de gemte den.

- Vi fik gensekvenserne fra RaTG-13, men vi hverken isolerede eller skaffede levende virus af denne type, derfor er det ikke muligt, at vi lækkede RaTG-13, siger hun.

Selvom sygdomsudbruddet begyndte i Wuhan, og forskerne i byen i månedsvis har forsøgt at finde ud af, hvordan virusudbruddet begyndte, har Yanyi Wang dog ikke nogen konkrete svar på netop det spørgsmål.

- Der er i øjeblikket konsensus i det internationale videnskabelige samfund om, at virussen kom fra vilde dyr. Men vi har stadig ikke fuldt overblik over, hvilke slags virusser, som alle vilde arter bærer rundt på i hele verden, og hvor virusser, der i høj grad ligner SARS-CoV-2, findes henne, siger Yanyi Wang.

Hun siger, at det er en opgave for videnskaben at finde virussens oprindelse, og at det bør gøres ud fra videnskabelige data og fakta.