Coronavirus

Boris Johnson freder toprådgiver trods massiv kritik for familiebesøg

Premierministeren mener, at hans rådgiver har handlet "korrekt", selvom han krydsede landet med symptomer på covid-19.

Dominic Cummings, der er rådgiver for den britiske premierminister Boris Johnson, får lov til at beholde sit job trods massivt pres for det modsatte.

Det slår premierministeren fast på et pressemøde søndag aften.

- Jeg tror, at han fulgte de instinkter, som enhver far eller forældre ville have gjort, og det kommer jeg ikke til at afskedige ham for, siger Boris Johnson søndag.

Ifølge premierministeren har hans rådgiver handlet både "korrekt" og "ansvarsfuldt".

- Jeg kan godt forstå, at nogle tror, at der er ét sæt regler for nogle og et andet for resten. Men rådet er uændret. Hvis du har symptomer, skal du selvisolere dig selv i 14 dage, og det var, hvad Cummings gjorde, siger Boris Johnson.

Flere har krævet hans afgang

Forsvaret for toprådgiveren kommer efter, at flere højtstående politikere har krævet rådgiverens afgang, da de mente, at Cummings havde brudt landets karantæneregler ved at køre næsten 400 kilometer fra London til Durham, mens han havde symptomer på covid-19.

Rådgiverens forældre bor i byen, og det har vakt forargelse, at han pludselig befandt sig i der, da han er en af arkitekterne bag Storbritanniens nedlukning.

Det britiske samfund lukkede ned 18. marts, hvor briterne indtrængende blev bedt om ikke at rejse internt i landet.

Blev syg samtidig med Boris Johnson

Bare ni dage efter, 27. marts, blev premierminister Boris Johnson testet positiv for covid-19, og dagen efter udviklede Dominic Cummings symptomer.

30. marts meddelte Boris Johnsons kontor så, at toprådgiveren havde valgt at isolere sig selv derhjemme på grund af symptomerne, der blev beskrevet som "milde".

Men i stedet for at tage hjem kørte 48-årige Dominic Cummings altså næsten 400 kilometer til Durham for at isolere sig i forældrenes hus.

Fredag sagde politiet i byen, at de var i kontakt med familien og Cummings omkring 31. marts. Det skriver aviserne The Guardian og Daily Mirror.

Premierministers kontor oplyser imildertid, at rådgiveren ikke var i kontakt med politiet, men udelukkende nær "sin udvidede familie" i karantæneperioden.

- Hans søster og niecer meldte sig frivilligt til at hjælpe, så han tog til et hus i nærheden - men adskilt fra familien - i tilfælde af, at han ville få brug for hjælp. Hans søster handlede ind for familien og stillede alt udenfor. På intet tidspunkt talte han eller hans familie med politiet, som der rapporteres. Hans handlinger var i tråd med retningslinjerne for coronavirus. Hr. Cummings mener, at han har handlet fornuftigt og lovligt, hedder det i meddelelsen.

Isolationen skete blandt andet for at sikre, at hans barn og hustru ikke blev smittet, lød det.

Lignende har mistet jobbet

Andre embedsfolk har også mistet jobbet under coronakrisen.

Eksempelvis måtte en af de epidemiologer, der var med til at rådgive regeringen, sige op, da det kom frem, at han havde brudt reglerne om social afstand, da han fik besøg af sin kæreste.

En af cheferne i Skotlands sundhedsvæsen blev også tvunget til at sige op, fordi hun så stort på reglerne og tog i sommerhus