Udland

Sjælden hvid grizzlybjørn spottet i Canada

En hvid grizzlybjørn og dens - mere almindelige - brune bror. Parks Canada

Den sjældne hvide pels skyldes genetik.

Det er et sjældent syn, der er fanget på video i Banff nationalpark i de canadiske Rocky Mountains: En hvidpelset grizzlybjørn.

Det skriver flere internationale medier, blandt andet The Guardian og The Independent.

Bjørnenes farver varierer normalt fra sort over brun til blond, men den kridhvide pels er "ekstremt sjælden", lyder det fra forskere.

Troede det var ulve

Det var det et canadisk par, der under en køretur i parken, opdagede den hvide bjørn.

Først troede parret, at de to bjørne var ulve.

- Men så gik det op for os, at det var grizzlybjørne. Og de var hvide! Vi taler isbjørnehvide! Det var once in a lifetime-oplevelse for os, siger Cara Clarkson, der har filmet videoen

Videoen spredte sig hurtigt i de canadiske og internationale medier.

- Vi vidste, at vi var meget heldige, fordi de hvide grizzlybjørne er så sjældne, siger Cara Clarkson.

Et sjældent gen

Den sjældne hvide pels skyldes genetik. For at bjørnen skal blive hvid, skal begge forældre bære et sjældent vigende gen, fortæller Kris Hundertmark, der er professor i dyreliv fra Fairbanks University.

En anden måde at få en lysere bjørn på er, hvis en grizzlybjørn og en isbjørn parrer sig. Pizzlybjørnenes pels er nemlig ofte blond.

Der findes også albinobjørne, hvis pels er lysere, og en underart af den sorte bjørn, der hedder Kermodebjørne. Deres pels er også lysere, men mere almindelig - en ud af ti kermodebjørne har hvid pels.

Den hvide bjørn kan let forveksles med en isbjørn eller en kermodebjørn. Men det er en grizzly.

Men ingen af de tre typer er ligeså sjældne, som en ægte grizzly med hvid pels, siger Kris Hundertmark.

Forladt af moderen

Nationalparken har kendt til bjørnen siden 2017, men den nye video er første gang, at offentligheden får et glimt af den sjældne grizzlybjørn.

På videoen er den hvide bjørn i selskab med en brun artsfælle, som er dens bror. De er er omkring 3,5 år gamle og har levet uden deres mor i et år.

Men selv om moderbjørnen forlader ungerne, når de er 2-4 år gamle, er det er normalt, at søskendepar holder sammen længere, end forældre og unger gør.

I 1970 opdagede man også en hvid grizzlybjørn og fangede den på film: