Danmark er en af de 'sparsommelige fire': - Jungletrommerne buldrede lige med det samme, siger korrespondent
Danmark går sammen med Holland, Østrig og Sverige under navnet 'de sparsommelige fire'.
Italien, Spanien og andre af de EU-lande, der er hårdt ramt af coronakrisen, skal ikke forvente økonomiske gaver.
Det fremgår af et forståelsespapir, som fire EU-lande – heriblandt Danmark – lørdag har sendt ud.
De fire lande, der udover Danmark er Holland, Østrig og Sverige, går under navnet 'de sparsommelige fire'.
Vil låne frem for at dele ud
De fire lande fastholder blandt andet, at det kommende EU-budget skal strammes, og at en genopretningsfond skal baseres på lån af penge fremfor uddelinger.
- Der skal et kompromis til. Kun på den måde kan EU fungere. Men vi har en klar holdning, der er vigtig for os. Nemlig at coronahjælpen skal være en strakshjælp. Den skal være hurtig, omfattende og ubureaukratisk – men vil vil ikke have en gældsunion, siger Sebastian Kurz, der er kansler i Østrig.
De fire lande foreslår:
- Frontloading af budgettet, hvor man øger udgifterne i starten af budgetåret for at kickstarte økonomien.
- Nej til gældsstiftelse – ja til genopretningsfond. (De fire lande understreger, at fonden skal være baseret på lån og ikke tilskud)
- Bidrag skal forblive én procent af BNP.
Skal finde et kompromis
Ifølge TV 2s EU-korrespondent Lotte Mejlhede er der tale om et forhandlingsudgangspunkt fra de fire lande, som kommer få dage før EU-kommissionens bud.
- De ved godt, at det ikke havner der, hvor de gerne vil have det, men at der skal findes et kompromis. Men det er virkelig alvorligt ment, når de siger, at de absolut ikke bryder sig om at skulle give det som gaver. Det skal være lån. De mener, at det er meget, meget svært at få deres egne befolkninger til at æde det andet, siger hun.
Hun påpeger, at de fire landes udmelding ikke vil vække begejstring i de sydeuropæiske lande, som er særligt mærkede af coronakrisen.
- De vil synes, det her er uanstændigt, og at man ikke har forstået krisens omfang, siger hun.
Jungletrommerne bulrede
TV 2s korrespondent i Italien Eva Ravnbøl stemmer i:
- Jungletrommerne buldrede lige med det samme, da det her kom frem. Det er i alle medierne nu, og der står: Det var det, vi frygtede fra de fire sparsommelige, siger hun.
Hun fortæller, at italienerne hæfter sig ved, at coronavirussen kom ud af det blå, og at de problemer, den har medført er uforskyldt, og at de på den baggrund regner med solidaritet fra deres europæiske allierede.
Lotte Mejlhede siger, at det skal ende med et kompromis.
- Alle bliver nødt til at kravle ned fra træerne. Ellers har EU ikke nogen fremtid foran sig og har ikke noget budget. Og det er budgettet, der er fremtiden, siger hun.
Tyskland og Frankring har foreslået en genopretningsfond på 500 milliarder euro for at kunne give tilskud til de lande og områder i EU, der er hårdest ramt af coronapandemien.
EU Kommissionen arbejder på sin egen plan, som den ventes at præsentere 27. maj.