Udland

USA godkender ny prævention - indeholder ingen hormoner og er sikrere end kondomer

En undersøgelse blandt 1400 kvinder viste, at midlet gennemsnitligt var 86 procent sikkert.

De amerikanske sundhedsmyndigheder har godkendt en ny type prævention. Det skriver nyhedsbureauet AP.

Der er tale om en gel med navnet Phexxi, som kvinder kan bruge inden sex for at forhindre uønsket graviditet.

Midlet adskiller sig fra eksempelvis p-piller, fordi det ikke indeholder hormoner, som for nogle kvinder giver bivirkninger. Ved brug skal midlet påføres én gang inden samleje.

86 procent sikkert

Virksomheden bag Phexxi, Evofem Biosciences, siger, at produktet kommer til at koste mellem 250 og 275 amerikanske dollars svarende til mellem 1700 og 1900 danske kroner. For prisen får man 12 tuber med gel.

En undersøgelse blandt 1400 kvinder mellem 18 og 35 år, som i alt havde sex mere end 34.000 gange, viste, at Phexxi gennemsnitligt var 86 procent sikkert. Det er lidt sikrere end kondomer.

Ifølge den amerikanske organisation Planned Parenthood er kondomer 98 procent sikre, hvis folk bruger dem fuldstændigt korrekt hver gang. Men det gør de sjældent, og i virkeligheden er kondomer derfor 85 procent sikre, når man tager højde for, at de for eksempel ikke er sat korrekt på, revner eller glider af.

Er også effektivt mod gonoré og klamydia

Ifølge undersøgelsen var bivirkningerne ved brug af Phexxi minimale.

- Det her kunne blive en ret stor ting, hvis Phexxi's virkning og beskyttelse i den virkelige verden matcher testresultaterne, siger Dr. Luu Ireland, som er specialist i prævention på University of Massachusetts, til AP.

Hun pointerer, at jo flere typer præventioner uden hormoner, der er tilgængelige, jo bedre.

De amerikanske sundhedsmyndigheder har godkendt Phexxi som svangerskabsforebyggende middel, men Evofem siger, at deres testresultater af midlet indikerer, at det også er effektivt som beskyttelse mod kønssygdomme som gonoré og klamydia.

I slutningen af 2020 planlægger Evofem derfor endnu et studie for at finde ud af, hvor effektivt produktet er mod kønssygdomme.