Sverige har verdens højeste dødelighed af covid-19, og flokimmunitet er meget langt væk
To nedslående nyheder har ramt Sveriges indsats mod coronavirus, men myndighederne fortsætter med at forsvare landets strategi.
Sveriges strategi mod udbruddet af coronavirus er i løbet af den seneste uge blevet udfordret på flere fronter.
Sygdommens dødelighed i vores naboland er verdens højeste, og samtidig viser nye tal, at antallet af svenskere, der har dannet antistoffer mod coronavirus, stadig er meget lille.
Dermed ser det ud til, at svenskerne har langt igen, inden de opnår den brede immunitet over for sygdommen, som landets statsepidemiolog, Anders Tegnell, tidligere har brugt som begrundelse for at holde landet åbent under epidemien.
- En immunitet som helt standser smitten, findes der ingen anledning til at tro, at der kommer, siger Anders Tegnell nu ifølge den svenske avis Expressen.
Det giver dog ikke anledning til, at han vil lukke landet ned for at bremse smitten. Anders Tegnell holder fast i strategien om at gøre så mange svenskere som muligt immune over for covid-19.
Ligger over Italien
Men strategien kræver mange menneskeliv.
Den 14., 15., 18., 19. og 20. maj, var Sverige det land i verden, hvor der døde flest med sygdommen per million indbyggere set ud fra gennemsnittet for de foregående syv dage. Det viser tal fra universitetet i Oxford, som offentliggøres på hjemmesiden Our World in Data.
Her opgøres dødeligheden for alle lande i verden, og Sverige ligger i top med lande som Storbritannien, Spanien, Italien og Belgien, hvis man sammenligner dødeligheden 60 dage efter det første dødsfald.
På Sveriges dag 60, 20. maj, var der 6,1 coronarelaterede dødsfald per million indbyggere.
Til sammenligning havde Danmark 0,6 coronarelaterede dødsfald per million indbyggere på dag 60, som her var 19. maj. Sygdommen har altså ramt cirka ti gange hårdere i Sverige end i Danmark ifølge tallene fra universitet i Oxford.
Sammenligner man Sverige med Italiens dag 60 efter første dødsfald, 2. maj, klarer svenskerne sig også dårligere - det italienske tal ligger nemlig på 5,4. coronarelaterede dødsfald per million indbyggere.
Der skal dog tages højde for, at der kan være en forskel i, hvordan dødsfald opgøres fra land til land - så tallene er behæftet med usikkerhed.
Anvender man andre målemetoder - og f.eks. ikke bruger det gennemsnitlige dødstal fra de foregående syv dage, ligger Sverige i skrivende stund på en 8. plads i verden, hvis man regner ud fra det totale antal dødsfald per million indbyggere.
Sverige har ind til videre registreret 3.871 dødsfald i alt hos patienter med coronavirus.
Antistofferne, der blev væk
Meningen med at lade det svenske samfund forblive åbent var at sprede så meget smitte, at befolkningen kunne udvikle en bred immunitet, der kunne bremse smitten.
Det ser ikke ud til, at alle kan blive syge med covid-19 to gange lige efter hinanden, og hvis cirka 40 procent af befolkningen udvikler antistoffer mod virussen, vil sygdommen dø ud af sig selv.
Og det var der, de svenske sundhedsmyndigheder håbede at komme hen snart.
I begyndelsen af maj regnede matematikprofessoren Tom Briton fra universitetet i Stockholm på myndighedernes prognose og forudsagde, at man i Stockholm ville opnå flokimmunitet allerede i juni 2020.
Men nu har en undersøgelse fra de svenske myndigheder givet nedslående nyt.
Myndighederne har undersøgt, hvor mange svenskere der har antistoffer mod coronavirus i kroppen, og resultatet var, at kun 7,3 procent af indbyggerne i Stockholm havde udviklet antistoffer.
I resten af Sverige var tallet endnu lavere.
Prøverne for antistoffer blev taget 15. april, og der kan være sket noget med tallene siden, men de overrasker alligevel matematikprofessoren Tom Briton.
Han siger til SVT, at der kan være to forklaringer.
- Den ene forklaring er, at myndighedernes prognose tog overordentligt meget fejl, og derfor også jeg. Folkesundhedsmyndighederne oplyste, at der var en masse usikkerhed omkring deres tidligere prognose, og der var ingen, der regnede med, at den var præcis, men dette er en stor afvigelse, siger Tom Briton.
Tom Briton peger dog også på et problem, som Verdenssundhedsorganisationen WHO advarede Sverige om allerede i april, nemlig, at det ikke er alle, der udvikler antistoffer.
- Den anden mulighed er, at den tidligere prognose viste, hvor mange der skulle have været smittet. Den nye prognose baseres i stedet på, hvor mange som har antistoffer. Alle som smittes udvikler måske ikke antistoffer, i hvert fald ikke på et niveau som kan påvises i undersøgelserne, siger han.
Flokimmunitet er ikke en mulighed
Uanset hvad mener Tom Briton ikke længere, at et håb om flokimmunitet kan bevares.
- En delvis immunitet ja, men ikke flokimmunitet, siger han til Aftonbladet.
Anders Tegnell, der er ansvarlig for den svenske strategi, mener dog ikke, at undersøgelsens resultater er alarmerende.
- Det er ikke så langt ude, at vi er dybt bekymrede, siger statsepidemiologen til Aftonbladet.
Han siger også til avisen, at den delvise immunitet i befolkningen vil få smittespredningen til at aftage.
- Alt, hvad vi ved om denne type sygdomme, indikerer, at vi vil fortsætte med at se et fald i antallet af smittede, hvis man forudsætter, at folk ikke ændrer deres adfærd drastisk, siger Anders Tegnell.
Han tilføjer, at flokimmunitet i sig selv ikke er et mål, man har i sigte i Sverige.
- Immunitet over for denne type sygdom virker ikke på den måde, det er derfor vi ikke bruger definitionen. Flokimmunitet er en tilstand, der kun virkelig kan komme, når vi har en vaccine, siger Anders Tegnell til avisen.
Over for avisen Expressen kalder han total flokimmunitet "en myte".