Optog drab på sort jogger - nu er han arresteret

Amerikansk mand er sigtet for medvirken til drab, men hans advokat mener, at han er et kronvidne i sagen og ikke en kriminel.

25-årige Ahmaud Arbery blev i februar dræbt på åben gade af en tidligere politibetjent og hans søn.

Det viser en optagelse af episoden, der har medført mange protester mod sagens håndtering, og senest er manden bag videoen blevet arresteret. Det skriver CNN.

William 'Roddie' Bryan Jr. kørte bag de to mænd og optog episoden fra sin bil. Og han står nu overfor anklager om medvirken til mord og ulovlig tilbageholdelse.

Videoen resulterede i anholdelse

De to mænd, der begge er fængslet for mord, oplyste efter drabet, at de troede, at joggeren stod bag en række indbrud i nabolaget. Derfor fulgte de efter Ahmaud Arbery i deres pickup-truck med henblik på at tilbageholde ham.

Ifølge den tidligere betjent endte det i en slåskamp, hvorefter han skød Arbery i nødværge. De to mænd blev først anholdt flere måneder efter drabet, da videoen kom frem.

Her ses det, hvordan den hvide pickup-truck stopper foran joggeren. Ifølge CNN lyder der et skud. Derefter ser man Ahmaud Arbery kæmpe mod en mand med en riffel. En anden mand træder ud af bilen og skyder joggeren to gange, hvorefter han falder om.

En lettelse for familie

De mordanklagede har tidligere forklaret, at manden bag videoen hjalp dem med at tilbageholde joggeren.

Men ifølge William 'Roddie' Bryan Jr.s advokat, Kevin Gough, har han ikke medvirket i noget kriminelt eller begået selvtægt, men er derimod statens kronvidne i sagen.

William 'Roddie' Bryan Jr. har tidligere udtalt, at han beder for Arbery-familien hver aften.

- Jeg håber, at sagen i sidste ende kan yde familien retfærdighed og fred, har han sagt ifølge CNN.

Den dræbtes familie har dog hele tiden ønsket manden fængslet, og den seneste udvikling i sagen har været en stor lettelse for dem, lyder det i en udtalelse fra familien.

Biden kalder det koldblodigt

Drabet har udløst flere demonstrationer, og mange amerikanere har udtrykt vrede, efter videooptagelserne blev lagt ud på internettet.

Både politikere og aktivister har kritiseret det lokale politi for først at anholde og sigte de to mænd, da videoen kom frem. Herunder den demokratiske præsidentkandidat, Joe Biden, der kaldte drabet koldblodigt og opfordrede til handling.

Flere menneskerettighedsaktivister i USA har set hændelsen som endnu et tegn på, at hvide kan slippe ustraffet fra at dræbe en sort person.

Flere lignende sager

Det er ikke den første amerikanske sag om drab på en ubevæbnet, sort mand.

I 2015 skabte det massiv debat, da teenageren Michael Brown blev skudt i Ferguson, Missouri.

Han var ifølge øjevidner ubevæbnet, men blev dræbt af mindst seks skud affyret af en hvid betjent, som hævdede, at han skød i selvforsvar.

I 2016 blev den 37-årige far til fem Alton Sterling skudt og dræbt af betjente, da han stod og solgte cd'er foran et supermarked. Drabet udløste voldsomme demonstrationer i hele USA og førte til, at flere end 200 personer blev anholdt.

Der har ikke været noget juridisk efterspil for de involverede betjente, som efter episoderne henholdsvis fratrådte og blev fyret fra politiet.