Udland

Fly med 98 om bord styrtet ned i boligområde

Ifølge de første meldinger var der ikke overlevende fra flystyrtet, men der er mindst to, lyder det nu.

Et fly med 98 personer om bord - 91 passagerer og syv besætningsmedlemmer - er styrtet ned nær et boligområde i den pakistanske storby Karachi. Ifølge de første oplysninger var der 107 personer om bord på flyet.

Ifølge de første meldinger havde alle om bord mistet livet, men kort før klokken 15 dansk tid oplyste nyhedsbureauet AP, at der er mindst to overlevende.

Et fly med 107 personer om bord er styrtet ned nær et boligområde i den pakistanske storby Karachi. Video: Anders Masannek Jørgensen

Flyet er fra flyselskabet Pakistan International Airlines (PIA), og den administrerende direktør for selskabet oplyser fredag aften dansk tid, at der indtil videre er 41 bekræftede dødsfald - det er uvist, om der i tallet også er inkluderet omkomne på landjorden.

Efterfølgende oplyste den presseansvarlige for sundhedsministeriet i provinsen, Meeran Yousaf, til Reuters, at der er mindst 56 bekræftede dødsfald og to overlevne.

Overlevende mærkede flere bump

Ifølge nyhedsbureauet Reuters er en af de overlevende en bankdirektør, Zafar Mahmood – oplysninger, der i en udtalelse bliver bekræftet af en talsmand for provinsregeringen, Abdur Rashid Channa.

En anden overlevende - Muhammad Zubair - oplyser til mediet Geo News, at han kunne mærke to eller tre bump, da piloten annoncerede, at flyet skulle til at lande, hvorefter piloten tvang flyet væk fra landingsbanen igen.

Tahir Hussain var vidne til flystyrtet i Pakistan. Video: Anders Masannek Jørgensen

Derefter fløj flyet i 10-15 minutter, indtil piloten ifølge Muhammad Zubair annoncerede, at han ville prøve at lande igen. Men flyet styrtede ned, og Muhammad Zubair mistede bevidstheden. Da han vågnede var der "røg alle vegne," fortæller han:

- Jeg kunne høre skrig fra alle retninger. Børn og voksne. Jeg kunne se ild. Jeg kunne ikke se nogle mennesker - kun høre deres skrig. Jeg åbnede mit sikkerhedsbælte og så noget lys - jeg gik mod lyset. Jeg blev nødt til at hoppe tre meter ned for at komme i sikkerhed.

Flere pakistanske medier har offentliggjort flyets passagerliste, hvoraf det fremgår, at der var 51 mænd, 31 kvinder og ni børn om bord. Ved en af passagerne står "danish," men Udenrigsministeriet bekræfter overfor det danske medie check-in, at der ikke var danskere om bord på flyet, og at der blot er tale om personens efternavn.

Første flyvninger siden corona-nedlukning

Ifølge TV 2s korrespondent Simi Jan, der selv har boet i Pakistan, skulle flyet være styrtet i området Model Colony, der ligger omkring en kilometer fra Jinnah International Airport.

- Karachi er en metropol. Alting er tæt befolket her. Vi ser billeder i de lokale medier af mennesker, der bliver båret væk. Spørgsmålet er så bare, om de er sårede eller omkomne, siger hun til TV 2.

- Det er en af de første indenrigsflyvninger i landet, siden coronakrisen brød ud. Alt flytrafik har ellers været indstillet internt i landet.

Optagelser fra Karachi viser store mørke røgskyer stige op omkring bygninger i det beboede område i Karachi. Wasim Akhtar fortæller, at flyet ramte mindst fem til seks bygninger, da det styrtede.

Forsøgte at lande flere gange

I følge nyhedsbureauet AP siger vidner, at flyet forsøgte at lande to eller tre gange, før det styrtede ned nær lufthavnen.

Oplysningerne stemmer overens med meldingerne i de lokale medier og fra formanden for flymyndighederne i Pakistan, Arshad Malik, oplyser CNN.

- Det sidste vi hørte fra kaptajnen var, at der var tekniske problemer. Han sagde dette i forbindelse med det sidste forsøg på indflyvning. Han fik at vide, at ”vi er klar til landing, begge baner er frie, og du kan lande,” men han besluttede sig for go around (at afbryde landingen, red.), siger han.

Nyhedsbureauet AP skriver desuden, at kaptajnen kaldte et mayday ind, og at en af hans motorer var sat ud. Ifølge nyhedsbureauet Reuters, der citerer optagelser fra liveatc.net - en tjeneste, der på globalt plan streamer optagelser mellem kontroltårn og piloter ved indflyvning - kaldte piloten mayday 12 sekunder efter den seneste kontakt med kontroltårnet. Derefter var der ingen kontakt til piloterne om bord. Du kan høre optagelserne i videoklippet øverst i artiklen.

Airbus bekræfter på Twitter, at der er tale om et Airbus A320, der var på vej fra Lahore til Karachi. Airbus oplyser desuden, at man yder assistance i forbindelse med at finde årsagen til flystyrtet.

Pakistans sundhedsminister har erklæret undtagelsestilstand på alle store hospitaler i Karachi som følge af flystyrtet, skriver Dawn.

Dokumenter viser, at flyet havde sin seneste statslige kontrol i november 2019, hvor det blev godkendt til flyvning. Det har fløjet siden 2004.