Coronavirus

Den blandede flok af tyske corona-demonstranter bliver ved med at vokse

De tyske myndigheder frygter protesterne, der giver plads til både højreradikale og konspirationseoretikere.

Mange tusinde tyskere forventes at gå på gaden i løbet af weekenden for at demonstrere mod, at de ikke må rejse og opføre sig, som de plejer, på grund af corona-virussen.

Demonstrationerne, der har stået på i ugevis, får nu den tyske udenrigsminister Heiko Maas til at advare mod at deltage:

- Hvis radikale ekstremister og antisemitter bruger disse demonstrationer til at sprede had og splittelse, så bør alle holde sig meget mere end blot halvanden meter fra dem, siger han med henvisning til de tyske corona-afstandskrav på halvanden meter.

Demonstranterne, der møder frem hver uge i en række tyske byer, er en blandet flok af folk fra både den yderste venstre- og højrefløj, konspirationsteoretikere og anti-vaccine-aktivister. Ifølge avisen The Guardian er demonstranter fra den sidste gruppe begyndt at møde op med gule jødestjerner for at illustrere, hvor forfulgte de føler sig, fordi de ikke vil lade sig vaccinere mod corona-virussen – når sådan en vaccine engang bliver en realitet.

- Det er loppemarked af grupperinger og meninger, siger TV 2’s Tysklandskorrespondent Uffe Dreesen.

Han fortæller, at demonstrationerne fra start var arrangeret af små grupper på den yderste venstrefløj, men at de nu er domineret af grupper fra den yderste højrefløj.

Dertil kommer en række andre grupper. Vaccinemodstandere, der mener at hele corona-krisen er opdigtet for at give myndighederne en chance for at indoperere mikrochips i alle tyskere sammen med vaccinen. Yoga-dyrkere, der blot ruller deres yogamåtter ud midt i demonstrationen. Og borgere, der er bekymrede over deres forsamlings- og rejsefrihed under coronakrisen.

- Der er ingen enighed om, hvad de kræver. Man oplever, at hvis nogle demonstranter siger noget til medierne, så bliver de overfuset af andre demonstranter, der er uenige, fortæller Uffe Dreesen.

Mistillid til myndighederne

Demonstranterne er imidlertid fælles om deres mistillid til de tyske myndigheder. Meningsmålinger viser, at mellem 10 og 20 procent af den tyske befolkning er – i hvert fald delvis – enige med demonstranternes modstand mod indskrænkninger i borgernes rettigheder til at bevæge sig, som de vil.

Myndighedernes frygt er, at radikale grupper derfor kan bruge demonstrationerne til at skaffe sig øget indflydelse:

- De, der spreder konspirationsteorier, uden at bære maske eller overholde den nødvendige sikkerhedsafstand, uden hensyn til andre, forveksler mod med blind vrede. Og de forveksler frihed og simpel egoisme, siger udenrigsminister Heiko Maas.

Tyskland åbner op

Der kommer tilsyneladende stadig flere til de ugentlige demonstrationer, selvom Tyskland tilsyneladende er ovre det værste af coronakrisen. Tyskland har registreret omkring 180.000 tilfælde af coronasmitte. Det er nogenlunde det samme antal som i nabolandet Frankrig, men i Tyskland har det kun resulteret i en fjerdedel af de dødsfald per én million indbyggere, som Frankrig har oplevet.

- Det er paradoksalt, at demonstrationerne vokser, i takt med at de tyske myndigheder lemper på begrænsningerne. Men der er en pæn del af den tyske befolkning, der føler, at der bliver regeret hen over hovederne på dem, siger Uffe Dreesen.