Coronavirus

Tidligere nedlukning kunne have reddet 36.000 amerikanske liv, viser studie

Virussen fik lov til at sprede sig i ugevis, inden de amerikanske myndigheder reagerede.

36.000 amerikaneres liv kunne være reddet, hvis USA havde indført restriktioner i forhold til coronasmitten en uge tidligere i marts, end det var tilfældet.

Det var 16. marts, at USA’s præsident, Donald Trump, opfordrede amerikanerne til blandt at holde fysisk afstand og begrænse deres bevægelse.

Det viser beregninger foretaget af forskere fra Columbia University ifølge New York Times.

Tallene viser desuden, at 83 procent af de corona-relaterede dødsfald kunne være undgået, hvis myndighederne havde lukket landet ned og indført restriktioner allerede 1. marts.

De store omkostninger ved at vente med at skride til handling afspejler ifølge forskerne den kraft, der var i coronaudbruddet.

- Det er utroligt vigtigt at fange virussen i vækstfasen i det lille tidsrum, man kan, for at mindske antallet af dødsfald, siger Jeffrey Shaman, der er epidemiolog og leder af forskerholdet fra Columbia University.

Tidligere tiltag havde været afgørende

Beregningerne er bygget på undersøgelser, der viser, at tiltagene om fysisk afstand indført midt i marts satte en markant dæmper på smittespredningen af coronavirus. Ud fra dette har holdet af forskere beregnet, hvordan situationen ville se ud, hvis man havde dæmpet smittespredningen tidligere.

Forskerne fra Columbia University tager udgangspunkt i, hvordan dødstallet ville se ud 3. maj, hvis man havde reageret tidligere. Det officielt registrerede dødstal i USA 3. maj lød på 65.307 personer.

Havde man reageret en uge tidligere, ville dødstallet 3. maj have været 29.410 personer. Hvis man havde reageret to uger tidligere, ville dødstallet være 11.253 personer.

Da første tilfælde af smitte med coronavirus blev registreret i New York City – USA’s epicenter – 1. marts, gik der præcis to uger, før borgmesteren i byen, Bill de Blasio, reagerede ved at lukke skolerne.

Frem til i dag er der i alt registreret 93.439 dødfald relateret til coronavirus i USA. Antallet af bekræftet smittede er på 1.551.853.