Udland

KOMMENTAR: Trump anklager Demokraterne for 'valgsvindel' – men så er hans partifæller også skyldige

KOMMENTAR: Valgsvindel er ikke et udbredt problem i USA, selvom præsidenten påstår det. Faktisk vil Trump kunne profitere af brevstemmer.

USA's præsident Donald Trump har anklaget statssekretærerne i delstaterne Nevada og Michigan for ”valgsvindel” og ”snyd”, fordi de vil gøre det nemmere at brevstemme ved præsidentvalget i november.

Valgsvindel er ellers ikke noget udbredt problem i USA. Faktisk er det tæt på ikke-eksisterende. Ifølge en opgørelse har der kun været 491 sigtelser for valgsvindel på både føderalt og lokalt niveau mellem 2000-2012 ud af mere end én milliard afgivne stemmer. Det svarer til 0,0000491 procent.

Det samme konkluderede præsident Trumps valgsvindelkommission i 2018. Den blev lukket ned, efter den ikke kunne dokumentere, hvad præsidenten ellers har påstået i årevis: At han fik flere stemmer end Hillary Clinton på landsplan ved præsidentvalget i 2016, havde det ikke havde været for 3-5 millioner angivelige og ulovlige stemmeafgivelser fra illegale immigranter.

Derfor vil de brevstemme

Baggrunden for Trumps seneste konspirationsteori er, at statssekretærerne i en række delstater har beordret, at der bliver sendt formularer ud til borgerne, så de kan ansøge om at brevstemme.

Statssekretærerne har typisk ikke beføjelser til at beordre stemmesedlerne sendt ud, da det normalt ligger under delstatsparlamentets beføjelser. Michigan har en demokratisk guvernør, mens delstatsforsamlingen bliver styret af republikanerne. Det samme er tilfældet i mange andre svingstater, som kommer til at afgøre udfaldet af præsidentvalget til efteråret.

Intentionen bag statssekretærernes ordre er, at borgerne under coronakrisen ikke ender med potentielt at skulle vælge mellem deres sundhed og stemmeret. Den frygt er blevet mere udtalt, efter delstaten Wisconsin sidste måned afholdt et primærvalg, som mødte krads kritik, og ifølge en undersøgelse medførte en større smittestigning i delstaten.

Alligevel argumenterede den republikanske justitsminister i Texas for, at coronavirussen ikke automatisk skulle tælle som valid undskyldning for at kunne brevstemme - uden succes.

Det er dog så sikkert som amen i kirken, at domstolene kommer til at skulle forholde sig til, hvorvidt brevstemme-ordren er indenfor lovens rammer.

Trump truer

Skulle delstaterne ikke makke ret, truer Trump dem med at sætte en stopper for deres føderale tilskud, som Kongressen har bevilliget i forbindelse med corona-hjælpepakkerne. Størstedelen af disse midler er dog allerede blevet udbetalt til Nevada og Michigan.

At tilbageholde midlerne vil sandsynligvis være ulovligt og bliver af kritikerne anset for at være en indenrigspolitisk kopi af den Ukraine-sag, der endte med en rigsretssag for Trump.

Præsidentens præmis

Det er langt fra første gang, at USA's nuværende præsident udtrykker sin misfornøjelse over at udvide muligheden for at brevstemme.

Tidligere i år udtalte Trump sig om brevstemmer til en tv-station:

- Du får aldrig valgt en republikaner mere i det her land, sagde han.

I sidste måned skrev han på Twitter, at det ville åbne for et ”enormt potentiale” for valgsvindel, og at republikanerne af ”ukendte årsager” ikke klarer sig særligt godt ved den slags valg.

Præsidentens præmis er med andre ord, at det vil gavne demokraterne mere end republikanerne, hvis flere amerikanere får mulighed for at brevstemme.

Hvorvidt det forholder sig sådan i praksis, er dog tvivlsomt.

Coronakrisen som joker

Den store joker i 2020 er selvfølgelig coronakrisen. Som journalisten Grace Panetta har pointeret, så er forventningen, at andelen af brevstemmer vil stige markant ved dette års præsidentvalg – hvilket i øvrigt nok også vil betyde, at vi ikke kommer til at kende vinderen på valgnatten.

Blandt vælgerne er der et (sjældent) tværpolitisk ønske om at gøre det nemmere at brevstemme, hvis pandemien besværliggør valgafholdelsen under normale omstændigheder.

Hvorvidt delstaterne vil være i stand til at håndtere et reelt brevvalg logistisk og økonomisk er fortsat uvist.

"Svindlende" partifæller

Til gengæld kan det siges med sikkerhed, at Trumps partifæller også er "svindlere", hvis præsidentens ord mod bedre vidende står til troende.

Som Michigans statssekretær har gjort opmærksom på, så har mindst fire af hendes republikanske kolleger også sendt formularer til deres borgere for at muliggøre brevafstemninger.

Ydermere er det kun få dage siden, at repræsentanter for republikanernes nationale partiorganisation udtalte til pressen, at man ikke havde noget problem med, at statssekretærerne sendte ansøgninger ud.

Præsident Trump gjorde sidste måned selv opmærksom på, at brevstemmer var en ”fantastisk mulighed” for blandt andet USA's ”mange ældre og militæret”, som er to republikanske kernevælgergrupper.

Trump brevstemte

I skrivende stund sender fem amerikanske delstater - Washington, Oregon, Utah, Colorado og Hawaii - automatisk valgkort ud til alle stemmeberettigede samfundsborgere, så de kan brevstemme. Det varierer fra delstat til delstat, hvor nemt det er at brevstemme, men i alle delstater foreligger muligheden for at afgive sin stemme uden at skulle møde fysisk op ved et valgsted.

Præsident Trump brevstemte ved primærvalget i Florida sidste måned og benyttede sig også af retten til at brevstemme i hans daværende hjemstat New York ved midtvejsvalget i 2018.