I Danmark går det fremad, men andre lande "er midt i en storm"

I visse dele af verden ser vi en enorm acceleration med store udbrud af coronavirus, lyder det fra WHO.

I Danmark er coronavirussen på tilbagetog med faldende smittetal, mens landet åbner gradvist op, men i andre lande er billedet stik modsat. Der går det stadig den gale vej.

Antallet af coronasmittede på verdensplan har nu passeret fem millioner, mens det samlede dødstal torsdag lyder på 329.000.

Særlig slemt står det til i Brasilien, hvilket danskeren Søren Werner Rasmussen mærker på nærmeste hold.

- I går skulle vi ud og handle. Der var vejspærringer tre-fire gange på vejen ind til byen, hvor vi hver gang skulle bevise, at vi havde et lovligt ærinde, fortæller han til TV 2.

Han driver et lille hotel ikke langt fra en af landets berømte strande i Canoa Quebrada ud til Atlanterhavskysten, men det er flere måneder siden, der har været gæster.

- Folk her lever af turismen. Det kan de ikke nu. Jeg regner ikke med, at der kommer nogen gæster resten af året, siger Søren Werner Rasmussen.

I Brasilien stiger antallet af smittede med skræmmende fart. Det daglige antal er fordoblet siden begyndelsen af maj, så landet er nu næsten er oppe på 20.000 nye tilfælde om dagen, viser en løbende opgørelse fra Johns Hopkins University.

Dødstallet stiger også ildevarslende - Brasilien registrerede onsdag sit højeste antal coronarelaterede dødsfald i løbet af 24 timer med 1179 døde.

"Midt i en storm"

Det står også skidt til i mere end 30 andre lande - det gælder folkerige nationer som Egypten, Indien, Argentina, Mexico og Bangladesh.

Alle er med til at drive det daglige antal smittede på verdensplan op, så det i denne uge røg op over 100.000 personer. Man skal tilbage til 24. april for at finde smittetal på de højder.

- Vi er midt i en storm. Europa har gjort et fantastisk godt arbejde. Men andre steder i verden ser vi en enorm acceleration med store udbrud. Så der ligger stadig et stort arbejde foran os, siger Margaret Harris, læge og talsperson for Verdenssundhedsorganisationen (WHO), til TV 2.

Og det kan gå galt igen i lande, hvor smitten er aftagende, advarer Margaret Harris:

- Ethvert land, som med succes har bragt antallet af udbrud ned, må forstå, at man ikke har vundet endnu. Vi er i et afgørende moment. Hvis man slapper af, giver man plads til, at virussen komme tilbage.

Skjulte tal

USA topper listen over smittetal med over 23.000 nye tilfælde per dag i denne uge, men reelt regner eksperterne med, at det står endnu værre til i Brasilien, fordi landet har et stort, skjult antal smittede.

- Der er et enormt mørketal, fordi testkapaciteten i Brasilien er meget lav. Formodningen her går på, at det reelle antal smittede ligger 15 gange højere, end tallene viser, siger den danske ambassadør Nicolai Prytz.

- Det går hurtigt i øjeblikket. Brasilien ligger på en meget kedelig kurve, siger den danske ambassadør i Brasilien, lyder det videre.

Nicolai Prytz og en souschef styrer i disse dage ambassaden i hovedstaden Brasilia alene, mens 10 medarbejdere er sendt hjem som led i indsatsen mod den frygtede virus.

- Særligt i fattige områder bor folk tæt med elendige sanitære forhold. Mange steder er der ikke rindende vand, og så er det svært at overholde hygiejnereglerne, siger ambassadøren om en del af forklaringen på Brasiliens høje smittetal.

I Brasilien har corona-indsatsen længe været omdiskuteret på grund af landets præsident Jair Bolsonaro, som demonstrativt fortsatte med at give håndtryk og i begyndelsen af pandemien nægtede at bære maske.

Forskellige regler

Mange delstater i Brasilien har dog skrappe regler. Det oplever Peter Arnholdt-Jensen, der med base i byen Belo Horizonte 400 kilometer nord for Rio de Janeiro, har specialiseret sig i rådgivning og artikler om den brasilianske fodboldindustri.

- Vi fik maskepåbud meget hurtigt, siger den 58-årige dansker med henvisning til, at Brasilien fik sit første coronaudbrud 25. februar – nogenlunde samtidig som Danmark.

- Når man går i supermarkedet, kommer man ikke ind, hvis man ikke har maske på. En medarbejder sørger for, at dine hænder er sprittet af, og han afspritter også håndtagene på indkøbsvognene.

Nogle steder skal man på forhånd sende en mail eller whatsapp-besked med sin bestilling, hvorefter varerne så udleveres ved indgangsdøren.

Indsatsen for at bekæmpe coronaen varierer dog fra delstat til delstat.

I visse stater har fodboldklubberne eksempelvis fået lov at genoptage træningen, mens klubber i Rio de Janeiro ikke må. Derfor overvejer klubber fra mere restriktive regioner at flytte deres spillere til Brasilia, hvor præsidenten bor, og hvor man gerne må træne.

- Nogle af lederne har været i hovedstaden for at undersøge mulighederne. Det er for at sikre, at deres hold holder formen vedlige, så de er klar, når turneringen engang kommer i gang igen, fortæller Peter Arnholdt-Jensen.

De er begyndt at slække

På trods af de alamerende coronatal i Brasilien er nogle folk begyndt at slække på restriktionerne.

- Jeg føler, at den selvdisciplin, der var i befolkningen i begyndelsen, er begyndt at blive svækket på det helt forkerte tidspunkt, siger den danske ambasadør, Nicolai Prytz.

- Brasilien er ikke der, hvor man kan begynde at åbne op. Ingen ved, hvornår den opadgående kurve begynder at flade ud.