Dansker laver gratis mad til fattige: - Jeg kunne også vælge at dele penge ud, men det duer ikke her

Turisterne er væk på grund af coronavirus. Nu bruger dansk hotelvært køkkenet til at lave gratis mad til fattige.

Hver dag klokken 11 kommer en strøm af lokale til Søren Werner Rasmussens lille hotel i den brasilianske kystby Canoa Quebrada 3.500 kilometer nord for Rio de Janeiro.

Mens vi i Danmark holder Kristi Himmelfart og fri fra arbejde, så har danskeren haft travlt med at svinge gryderne i køkkenet for at gøre klar til torsdagens rykind.

Menuen lyder på kylling, ris, bønner og en rodfrugt ved navn farofa.

- Jeg kalder det savsmuld, siger Søren Werner Rasmussen om den populære spise i Brasilien, der serveres revet og tørret og er fuld af proteiner.

- Vi steger bacon, løg og hvidløg, og vender det i farofaen, så den får smag.

Uden regning

Torsdag er det blevet til over 260 kuverter, og ingen af gæsterne kan klage over prisen, for den runde foliebakke, der rummer cirka et kilo mad, er gratis.

Sådan har det været siden marts, da Søren Werner Rasmussen gennemførte den første uddeling af gratis mad.

Dengang var formålet at få tømt køleskabene på hotellet, da coronavirussens indtog fjernede udsigten til turister. Men siden har han sat maduddelingen til fattige i system.

Og det er der hårdt brug for.

Brasilien oplever alarmerende stigninger i antallet af smittede, og officielle tal viser, at der dagligt føjes omkring 20.000 tilfælde til corona-statistikken. Også antallet af dødsfald blandt brasilianere med coronasmitte stiger. Forleden blev der på en enkelt dag talt næsten 1.200 døde. Det betyder, at en genåbning af samfundet, der kan få den livsvigtige turistindustri i gang igen, er udskudt på ubestemt tid.

- Der skal ikke være nogen her, der ikke har noget mad at spise. Og så er det også med til at hindre, at der kommer kriminalitet i byen, siger Søren Werner Rasmussen, der har boet i landet siden 2015, hvor han købte sig ind i det lille hotel med 32 værelser.

Mad i stedet for sprut

Alt foregår på frivillig basis. Otte personer hjælper med madlavning og uddeling, heriblandt hans datter og svigersøn. Pengene til råvarer skaffer Søren Werner Rasmussen via indsamlinger blandt sine kontakter på facebook, og donationerne kommer typisk fra Danmark og andre steder i Europa.

- Jeg kunne også vælge at dele penge ud, men det duer ikke her. De kan ikke forstå at få penge mellem hænderne. Mændene ville gå ned og købe en flaske sprut i stedet, siger Søren Werner Rasmussen.

Fattigdom er blevet egnens største problem, da mange har mistet deres job. Den bagvedliggende årsag – coronavirussen – har der til gengæld ikke været meget af i lige præcis Canoa Quebrada. Blandt kystbyens cirka 5.000 indbyggere har kun en enkelt været mistænkt for at have virussen, men beboerne holder byen helt spærret af.

Lange udsigter

Den danske hotelejer har været nødt til at sige farvel til sine 26 ansatte.

- Folk her lever af turismen, og den er helt væk. Mange har endda ikke råd til at købe gas, siger Søren Werner Rasmussen.

Kun el og vand er alle sikre på at modtage, uanset om de kan betale regningen eller ej, fortæller han.

Der er heller ingen udløbsdato på den gratis maduddeling lige nu, men hotelejeren håber, at han kan åbne for turister på normal vis senest i foråret 2021. Til den tid vil et måltid mad være tilbage på det vante prisniveau, det vil sige 20-34 brasilianske realer svarende til 25-45 kroner.