Coronavirus

Anerkendt forsker: - Måske kommer vaccinen, men det er på ingen måde sikkert

Udmeldingen kommer, mens antallet af coronasmittede på verdensplan har passeret fem millioner.

Vi skal ikke regne med at se en vaccine mod covid-19 foreløbig, og måske kommer den aldrig.

Hver gang vi har prøvet at lave en vaccine mod SARS og MERS, har de faktisk ikke beskyttet

William Haseltine, professor

Den nedslående udmelding fra en af verdens førende virusforskere kommer samtidig med, at antallet af coronasmittede på verdensplan nu har passeret fem millioner.

William Haseltine, tidligere professor ved Harvard Medical School, siger til nyhedsbureauet Reuters, at den bedste måde at bekæmpe pandemien på er at forsøge at holde den nede gennem omhyggelig smittesporing og strenge restriktioner.

Haseltine tilføjer, at selvom en vaccine er en mulighed over tid, så vil han ikke sætte sin lid til det. Han opfordrer i stedet folk til at blive ved med at vaske hænder, holde afstand og bære masker.

Mere optimisme i Danmark

Professor og virolog ved Københavns Universitet, Allan Randrup Thomsen, er imidlertid mere optimistisk end sin amerikanske kollega.

Han fortæller, at tre forskergrupper indtil videre har meldt ud, at de har gode resultater.

- To af forsøgene beskytter mod sygdommen i aber. Et tredje forsøg har fået immunsvar i fase 1 i mennesker og en vaccine, der virker i mus. Så for mig at se, er vi på vej i den rigtigt retning. Der ikke sikkert, at en vaccine kan forhindre infektion, men det er meget sandsynligt, at den kan forhindre alvorlig sygdom, siger Allan Randrup Thomsen til TV 2.

Lyt ikke til valgflæsk

Professor William Haseltine advarer mod at lytte til de politikere, som bruger vaccine-håbet til egen vinding under krisen.

- Måske kommer vaccinen, men det er på ingen måde sikkert. Hver gang vi har prøvet at lave en vaccine mod SARS og MERS, har de faktisk ikke beskyttet mod sygdommene, siger Haseltine til Reuters.

Den amerikanske professor er internationalt anerkendt for sin vaccine- og dna-forskning. William Haseltine var i en årrække blandt de førende forskere på hiv/aids-området.

Roser Kina, kritiserer USA

Han mener ikke, at flere store lande har ikke gjort nok for at "tvangsisolere" smittede individer. Samtidig roser professoren Kina, Sydkorea og Taiwans indsats for at begrænse smittespredningen.

Til gengæld har Haseltine ikke meget tilovers for USA, Rusland og Brasiliens tilgang til bekæmpelse af virussen. De tre lande topper listen over lande med flest coronasmittede.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) oplyste onsdag, at man det seneste døgn havde fået oplysninger om 106.000 nye tilfælde af coronasmitte globalt. Det er det højeste daglige antal under hele pandemien.

- Vi har stadig lang vej endnu under den her covid-19-pandemi, lød det fra WHO's generalsekretær, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Brasilien har torsdag registreret knap 20.000 nye smittetilfælde med coronavirus på et døgn, hvilket er rekordhøjt.

Det høje antal dagligt smittede kommer blot et døgn efter, at Brasilien registrerede sit højeste antal coronarelaterede dødsfald i løbet af 24 timer nogensinde med 1179 døde.

Dødstallet som følge af coronaviruspandemien har torsdag morgen passeret 328.000 i hele verden.