Udland

Amerikanske toppolitikere går hårdt til hinanden: Præsidenten er sygeligt overvægtig

Præsident Trump og lederen af Repræsentanternes Hus taler ikke sammen længere. Men de generer flittigt hinanden i medierne.

- Han er sygeligt overvægtig!

- Hun er en syg kvinde med masser af psykiske problemer!

- Han er som en dreng med hundelort på skoene!

Det lyder som et skænderi mellem to værtshusgæster i affekt.

Men det er den seneste runde i en langvarig krig på ord mellem den amerikansk præsident Donald Trump og den højst placerede demokratiske politiker i landet, lederen af Repræsentanternes Hus Nancy Pelosi.

Sygeligt overvægtig

Den 80-årige Pelosi indledte mudderkastningen mandag, da hun kritiserede præsidenten for at tage malariamedicinen hydroxyklorokin som en beskyttelse mod coronasmitte. Trump har holdt fast i at tage medicinen på trods af, at de amerikanske sundhedsmyndigheder har slået fast, at der ikke findes beviser for, at midlet har nogen virkning overfor coronasmitte.

- Jeg ville foretrække, at han ikke indtog noget, som ikke er godkendt af videnskaben, i særdeleshed i hans aldersgruppe og – skal vi kalde det – hans vægtgruppe, som nogen betegner som sygeligt overvægtig, sagde hun i et interview med tv-stationen CNN.

Betegnelsen af præsidenten som ”sygeligt overvægtig” vakte en del opsigt, både fordi det blev betegnet som ”fatshaming” og fordi det ikke er rigtigt, at Trump hører til blandt de meget overvægtige.

Polariseret

Ifølge TV 2’s USA-kommentator Mirco Reimer-Elster er det blot det seneste eksempel på, hvor polariseret amerikansk politik er blevet.

- Det er sølle at sige noget, der er så åbenlyst forkert. Det er en af den type udtalelser, der kun er rettet mod de folk, der i forvejen er enige med hende. De vil bifalde udtalelsen, men den er kun med til at forpeste det politiske klima endnu mere, siger han.

Han siger, at det for bare ti år siden ville være utænkeligt, at en politiker af Nancy Pelosis status ville komme med sådan en udtalelse.

- Men i dag er det vigtigste for hende at gøre sine egne partifæller tilfredse. Man skulle tro, at hun havde noget mere klasse, siger han.

Nancy Pelosi har selv forsvaret sine bemærkninger. Onsdag sagde hun på en pressekonference, at hun ”blot gav Trump en dosis af hans egen medicin”:

- Gennem årene har han kaldt kvinder både det ene og det andet, og jeg formoder, at han mener, at det opfattes som humor i visse kredse, sagde hun onsdag.

Nancy Pelosi

Taler ikke sammen

De to toppolitikere har haft et anstrengt forhold til hinanden i lang tid, og de har ikke talt sammen i månedsvis.

De har ikke ført seriøse forhandlinger med hinanden, siden et møde om situationen i Syrien i oktober, som Pelosi forlod i vrede, efter Trump havde kaldt hende ”en tredjerangs politiker”.

Og de har ikke mødt hinanden siden få dage efter præsidentens ”State of the Union”-tale i Kongressen i februar, hvor Nancy Pelosi vakte opsigt ved at rive talen i stykker for rullende kameraer, sekunder efter han var færdig med at holde den.

Nancy Pelosi river Donald Trumps  "State of the Union" tale i stykker, efter han har holdt den i Kongressen.

På den mere alvorlige skala har Nancy Pelosi spillet en stor rolle i det forgæves forsøg på at få Donald Trump dømt ved en rigsretssag.

- Det er et alvorligt sammenbrud i det politiske samarbejde på et tidspunkt, hvor der forhandles endnu en hjælpepakke, der skal redde USA gennem corona-krisen. Men i praksis spiller det faktisk ikke den store rolle. Trump er ikke særligt involveret i det konkrete lovgivningsarbejde, som hans finansminister Steven Mnuchin har stået for, fortæller Mirco Reimer-Elster.

Hundelort på skoene

Imens fortsætter de to toppolitikere deres indbyrdes kritik.

Trump har været involveret i en strid, hvor han været meget tæt på at beskylde en kendt tv-vært for at være involveret i et drab.

Det fik onsdag Nancy Pelosi til at sammenligne præsidenten med et beskidt barn og beskyldte ham for at opfinde ting.

- Trump kommer ind med hundelort på sine sko, og alle der arbejder sammen med ham, har det også på deres sko, og det vil de have i meget lang tid fremover, sagde hun.

Trump på sin side har ikke holdt sig tilbage, selv om han først lovede at det netop var, hvad han havde tænkt sig.

På et møde med republikanske senatorer sagde han:

- Jeg svarer hende ikke. Jeg synes hun er spild af tid.

Men det holdt blot fem minutter, skriver Washington-magasinet The Hill.

Fem minutter efter udtalte Trump nemlig:

- Pelosi er en syg kvinde. Hun har en masse problemer. En masse mentale problemer.