Udland

Whistleblower tilkendt 57 millioner kroner for oplysninger om Novo Nordisk

Victoza har de senere år været Novo Nordisks bedst sælgende middel. George Frey / Ritzau Scanpix

Novo Nordisk indgik i 2017 forlig i en sag om diabetesmidlet Victoza, selvom virksomheden ikke mente, den havde gjort noget forkert.

En tidligere sælger hos Novo Nordisk har ved en amerikansk domstol fået tilkendt 57 millioner kroner for sin rolle i en sag, der endte med et forlig, hvor Novo Nordisk betalte 400 millioner kroner til den amerikanske stat.

Det skriver Medwatch.

I et retsdokument, som mediet er i besiddelse af, skriver sagens dommer, at Elisabeth W. Kennedys "oplysninger om Novo Nordisks svigagtige adfærd var informative, signifikante, og det havde skadelige konsekvenser for hende at forfølge dette søgsmål".

Beløbet på 57 millioner udgør 18 procent af en delbetaling på 316 millioner kroner af forliget.

Langvarig og dyr sag

Da Novo Nordisk indgik forlig i sagen i 2017, havde den stået på siden 2010.

Anklagerne gik på, at Novo Nordisks sælgere ikke havde været helt ærlige over for amerikanske læger om bivirkningerne af diabetesmidlet Victoza.

Victoza havde i dyreforsøg vist sig at give kræft i skjoldbruskkirtlen hos mus og rotter. Men der havde ikke været nogen klar konklusion i forsøg på mennesker.

Ifølge anklagerne nedtonede nogle af Novo Nordisks sælgere risikoen og antydede, at kræftrisikoen kun var relevant for gnavere. Det var selvom, der stod i indlægssedlen, at det var uvist, om der var en risiko eller ej.

Medicinalgiganten nægtede dog, at den havde gjort noget ulovligt.

- Det kan meget vel være, at vi kunne have vundet sagen, men det er også helt klart, at det ville have taget en lang årrække, og det ville være forbundet med store omkostninger og meget ledelsestid at blive ved med at føre den her sag, sagde den daværende kommunikationsdirektør i Novo Nordisk, Mike Rulis, dengang til Ritzau.

Bedst sælgende middel

Sagen var baseret på oplysninger fra Elisabeth W. Kennedy og andre whistleblowere, og det indgik i sagen, at de skulle have del i erstatningen.

I 2016 - året før Novo Nordisk indgik forliget på 400 millioner kroner - omsatte produktet for 14,1 milliarder kroner i USA.

Det har de senere år været virksomhedens bedst sælgende middel.