Sverige får kritik for at svigte ældre: - Min far døde alene på plejehjemmet

Flere end halvdelen af Sveriges 3831 Corona-relaterede dødsfald er registreret på plejehjem.

Myndighederne i Sverige kritiseres for at svigte sine svageste borgere og beboere på plejehjem under coronaudbruddet.

Der var ingen til stede på hans stue. Han døde alene

Lili Perspolisi, datter

Flere ansatte i plejesektoren og pårørende fortæller, at de ældre smittede bliver underprioriteret.

Det skriver BBC.

En af dem, der står frem med kritik, er Lili Perspolisi, hvis far var smittet med coronavirus. Han blev ikke tilset af en læge, den dag han døde på et plejehjem i Stockholm.

- Sygeplejersken siger, at han fik morfin, i timerne før han døde, men han fik ikke ilt, og personalet ringede ikke efter en ambulance. Der var ingen til stede på hans stue. Han døde alene. Det er så uretfærdigt, siger Lili Perspolisi til BBC.

Halvdelen er døde på plejehjem

Der bor knap dobbelt så mange mennesker i Sverige som i Danmark. Alligevel er der næsten syv gange så mange svenskere end danskere, der er døde med covid-19.

Godt halvdelen af Sveriges 3831 Corona-relaterede dødsfald er registreret på plejehjem.

Sverige forbød besøg på plejehjem 31. marts, men en del ansatte beskyldes for at være gået på arbejde på plejehjem til trods for, at de selv havde symptomer på covid-19. Desuden er der kritik af, at værnemidlerne ankom for sent til plejehjemmene.

Der var forbud mod at give ilt, hvis læger ikke havde godkendt det, og man måtte helst ikke sende plejehjemsbeboere på hospitalet, hedder det i en tilbagevendende kritik.

- Vi fik besked på, at vi ikke måtte indlægge nogen - heller ikke hvis de kun var 65 år og havde mange år at leve i. Til sidst ender patienterne med at blive kvalt som følge af sygdommen, siger sygeplejerske Latifa Löfvenberg.

Hårdt at være vidne til

Hun arbejdede i begyndelse af epidemien på flere plejehjem i og ved Gävle nord for Stockholm.

Latifa Löfvenberg fremsatte tidligt sin kritik i det svenske netmedie ViralKing.se og har nu gentaget den til BBC.

- Der er megen panik, og det er meget hårdt at være vidne til, tilføjer Löfvenberg, som i dag arbejder på en covid-19-afdeling på et hospital.

Hun siger, at de indlagte patienter er relativt unge, hvilket er et yderligere bevis for, at ældre holdes væk fra intensivafdelingerne.

- Vi har ikke mange ældre. De fleste her er født i 90'erne, i 80'erne eller i 70'erne.

Mikael Fjällid, der er konsulent i Sverige vedrørende intensiv behandling, mener, at "mange liv kunne være reddet", hvis flere patienter havde fået hospitalsbehandling, eller hvis plejehjemmene selv havde haft større råderum og handlefrihed.

- Vi har ikke beskyttet vore ældre. Det er meget alvorligt og en fejl for samfundet som helhed. Vi må tage ved lære af dette forløb, hed det i en nylig udtalelse fra Sveriges sundhedsminister, Lena Hallengren, til svensk tv.