Coronavirus

Flere byer i Kina lukker ned efter nye coronaudbrud - 100 millioner kan blive ramt

Myndighederne i Kina frygter en regulær anden bølge af coronasmitte og indfører på ny strenge restriktioner for borgerne.

Mens de danske politikere lige nu er ved at forhandle en aftale på plads om yderligere genåbning af Danmark, er flere provinser i Kina i gang med at lukke ned på grund af nye såkaldte klynger af coronasmitte.

Flertallet af kinesere er stadig modtagelige for covid-19 på grund af manglende flokimmunitet

Zhong Nanshan, epidemiolog

Op mod 100 millioner kinesere i den nordøstlige del af landet risikerer i den nærmeste fremtid at blive ramt af restriktioner og omfattende nedlukning.

Det skriver Bloomberg.

I flere byer i provinsen Jilin er bus- og togtrafikken indstillet, skolerne er lukket ned, og titusindvis af mennesker er sendt i karantæne.

Frygter en ny bølge

I alt er mindst 34 personer indtil videre testet positive i et nyt smitteudbrud i Jilin-provinsen.

Selvom smitten ikke spreder sig ligeså hurtigt som i Wuhan, hvor pandemien startede i december i fjor, så frygter myndighederne i Kina en regulær anden bølge af coronasmitte - og derfor reagerer man nu prompte.

Bystyret i Shulan i Jilin-provinsen sagde mandag, at de vil indføre de hidtil mest strikse restriktioner for at forhindre et nyt smitteudbrud.

Beboelsesejendomme med bekræftede eller mistænkte smittetilfælde vil omgående blive lukket ned. Kun én person fra hver familie må forlade ejendommen i to timer hver anden dag for at købe de mest nødvendige varer.

Netop byen Shulan blev for en uge siden udpeget som Kinas nye højrisikoområde på grund af en række nye smittetilfælde.

Frygter folk vil skjule symptomer

I byen Jilin mærker man også de genindførte restriktioner.

Stort set al udbringning af varer er blevet indstillet, og på apotekerne har man forbudt salg af febernedsættende medicin af frygt for, at folk vil forsøge at skjule eventuelle symptomer på covid-19.

Centralregeringen i Beijing blev tilbage i december mødt med hård kritik fra verdenssamfundet, som mente, at der ikke blev gjort nok for at inddæmme det oprindelige coronaudbrud i Wuhan.

Det er en af grundene til, at præsident Xi Jinping og hans stab nu er ekstra opmærksomme på at forhindre nye smittekæder i den nordøstlige del af landet, skriver Bloomberg.

Vicepremierminister Sun Chulan, der stod i spidsen for centralregeringens corona-taskforce i Wuhan, ankom 13. maj til Jilin. Få dage efter blev den højest rangerende embedsmand fra det kommunistiske partikontor i Shulan fjernet fra sin post.

De kinesiske sundhedsmyndigheder ved ikke med sikkerhed, hvor det nye smitteudbrud i Jilin-provinsen er startet.

En af teorierne er, at det kan være hjemvendte kinesere fra Rusland, der har ført smittet med sig. Rusland er lige nu et af de lande i Europa, der er hårdest ramt af coronavirussen.

Wuhan vil teste millioner efter nye tilfælde

Den nye smitteklynge i Jilin-provinsen er en advarsel om, at store dele af Kinas befolkning stadig er sårbare over for virussen, fordi den første smittebølge stort set var begrænset til Hubei-provinsen, hvor det oprindelige epicenter Wuhan er beliggende.

Det mener en af Kinas førende epidemiologer, Zhong Nanshan.

- Flertallet af kinesere er stadig modtagelige for covid-19 på grund af manglende flokimmunitet. Nationen står over for en stor udfordring, sagde Zhong Nanshan i weekenden til CNN.

For en uge siden meddelte myndighederne i Wuhan, at man vil teste millioner af mennesker - og potentielt hele byens befolkning på 11 millioner. Det sker, efter at der er konstateret seks nye smittetilfælde i byen.

Wuhan er først for nyligt begyndt at løfte nogle af de restriktioner, som byens borgere har været underlagt siden årsskiftet.

De nye smittetilfælde i Wuhan betyder, at myndighederne nu vil udføre såkaldte nukleinsyretest i hele millionbyen. Det står i en bulletin, som er sendt ud til borgerne i blandt andet den statsstyrede avis The Paper, skriver CNN.

Den type test kan ifølge det amerikanske medie være mere effektiv i forhold til tidligt at opdage smitte sammenlignet med test, der måler kroppens immunrespons.

Hvis de nye tests kommer til at omfatte hele Wuhans befolkning, vil det svare til, at hele Danmark skulle testes knap to gange.