Udland

Hver tredje ansat smittet: Danish Crown ramt af coronaudbrud i Tyskland

Vilkårene for arbejdere i Tyskland møder ny kritik efter udbrud af coronavirus på slagterier. Hundredvis af slagteriarbejdere er smittet.

92 slagteriarbejdere er blevet smittet med coronavirus på Danish Crowns slagteri Westcrown nær Osnabrück i Tyskland.

Det viser test af slagteriets 280 arbejdere. Det skriver Fagbladet 3F.

Slagteriet, der er 50 procent ejet af den danske slagterikoncern, er derfor blevet lukket. I alt meldes der om over 600 coronatilfælde i den tyske kødindustri, ifølge avisen Der Spiegel.

Langt hovedparten af de ansatte på slagterierne er østeuropæere, ansat hos underleverandører - de såkaldte kolonnearbejdere. Deres forhold har været genstand for hård kritik i årevis. De fleste bor på sovesale og transporteres til slagterierne i busser og minibusser.

- Mange af de ansatte bor under forhold, der kan sammenlignes med en kaserne eller lejrskole og set i bakspejlet giver det en markant forhøjet smitterisiko, når der kommer en pandemi. Det er ikke formålstjenstligt, erkender Jens Hansen, pressechef i Danish Crown.

Årlig kontrol af boligforhold

Jens Hansen fra Danish Crown forklarer, at koncernen har reageret hurtigt.

- Da coronavirus var en realitet, stillede vi med det samme krav til kolonnefirmaerne om, at der højst måtte være fem medarbejdere i en minibus med plads til ni, siger Jens Hansen til Fagbladet 3F.

Han vurderer også, at boligforholdene for slagteriarbejderne er blevet bedre de seneste år:

- Vi var for nogle år siden primus motor i at indføre et kodeks for indkvartering af slagteriarbejdere sammen med de store slagterikoncerner i Tyskland. Forholdene sejlede. Det kodeks har hævet bundniveauet betragteligt, og samtidig er antallet af folk, der bor privat, steget, siger Jens Hansen.

Han oplyser, at der sker en årlig kontrol af forholdene. Den seneste kontrolrapport er næsten et år gammel.

På slagterierne har Danish Crown i Tyskland indført de samme hygiejnetiltag som i Danmark.

Flere tyske slagterier lukket

I løbet af de seneste to uger er flere tyske slagterier blevet tvunget til at lukke ned, efter at ansatte var blevet smittet med coronavirus. Det fik i sidste uge myndighederne i Niedersachsen til at teste alle ansatte på slagterier, blandt andet det nu lukkede Westcrown.

Flere andre slagterier er ligeledes blevet lukket. I delstaten Schleswig-Holsten blev tre slagteriarbejdere testet positive på et slagteri i Husum, ejet af Danish Crown i sidste uge.

Fagforbundet NGG, der organiserer fødevarearbejdere, efterlyser mere beskyttelse på slagterierne:

- Det er essentielt, at have beskyttende afstand mellem arbejdere, når de skærer kød, ligesom værnemidler er helt nødvendige. Hvem kontrollerer det? Det står ikke klart, siger Matthias Brümmer, formand for NGG i Oldenburg..

Situationen har fået Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, til at kritisere de usikre arbejds- og levevilkår for ansatte i kødindustrien i hele Tyskland. Regeringen har bebudet, at der vedtages nye, strengere regler på området i dag mandag.