Coronavirus

Favorit i vaccine-kapløbet bremser ikke coronasmitten hos forsøgsdyr

Det er for tidligt at dømme Oxford-vaccinen ude, selvom den kun ser ud til at have en delvis effekt, mener dansk professor.

Vaccinen fra Oxford University i England er af flere eksperter tippet som favorit til at vinde kapløbet om en effektiv coronavaccine.

Det er krystalklart, at vaccinen ikke giver immunitet imod virussen

William Haseltine, tidligere professor ved Harvard Medical School

Men de seneste testresultater viser, at vaccinen ikke bremser coronavirussen i aber, og det får nu flere eksperter til at sætte spørgsmålstegn ved Oxford-vaccinens effekt på mennesker.

Det skriver den britiske avis The Telegraph.

Har skudt 394 milioner i vaccinen

Et forsøg skulle afdække, hvordan makak-abers immunsystem reagerede på Oxford-vaccinen.

De foreløbige resultater blev offentliggjort i april, men først i sidste uge kom det endelige resultat af forsøget. Og her stod det altså klart, at vaccinen - der kaldes ChAdOx1 nCoV-19 - ikke forhindrede aberne i at blive smittet.

- Der var ingen forskel i mængden af virus i de vaccinerede aber sammenlignet med de ikke-vaccinerede dyr. Det vil sige, at alle vaccinerede dyr blev inficeret, skriver William Haseltine, tidligere professor ved Harvard Medical School, i en artikel i tidsskriftet Forbes.

Jonathan Ball, der er professor i molekylær virologi ved universitetet i Nottingham, mener, at resultaterne antyder, at Oxford-vaccinen ikke er i stand til at forhindre spredning af virussen mellem smittede individer.

- Jeg mener helt ærligt, at disse resultater bør føre til en hurtig revurdering af de igangværende menneskeforsøg med ChAdOx1-vaccinen, skriver Jonathan Ball på Twitter.

Premierminister Boris Johnsons regering har skudt 394 millioner kroner i udviklingen af vaccinen, som lige nu bliver testet på en gruppe forsøgspersoner i Storbritannien.

Viser den sig i sidste ende at være effektiv på mennesker, er det meningen, at lægemiddelfirmaet AstraZeneca skal producere 30 millioner doser.

Kan have delvis effekt

I Oxford-forsøget blev seks aber inficeret med enkeltdoser af ChAdOx1 nCoV-19 og efterfølgende udsat for coronavirus.

En kontrolgruppe på tre ikke-vaccinerede aber blev også inficeret. Både de vaccinerede og ikke-vaccinerede aber blev derefter overvåget i syv dage for tegn på udvikling af covid-19.

Ét af de symptomer forskerne holdt øje med, var øget vejrtrækningshastighed, da coronavirus som bekendt angriber lungerne.

Tre af de vaccinerede dyr udviste netop dette symptom, og ved en efterfølgende obduktion fandt forskerne coronavirus i de vaccinerede abers lunger.

Ingen af aberne havde dog udviklet lungebetændelse, hvilket kan betyde, at Oxford-vaccinen kan være delvist beskyttende, selvom den ikke ser ud til at stoppe smitten.

- Det er krystalklart, at vaccinen ikke giver immunitet imod virussen, der er den afgørende standard for enhver vaccine. Men vaccinen kan muligvis give delvis beskyttelse, siger William Haseltine Harvard Medical School til Forbes.

Skal ikke dømmes ude

Selvom Oxford-vaccinen ikke ser ud til at bremse coronasmitte, er det for tidligt at dømme den ude.

Det mener Jan Pravsgaard Christensen, som er professor i virus og immunologi ved Københavns Universitet.

- Indtil videre har de kun resultaterne fra aber. Nu tester de på mennesker, og det betyder ikke altid, at det bliver dårligere. Det kan godt være, den ikke blokerer for smitten, men den kan stadig være vigtig. En delvis effekt kan betyde forskellen mellem liv og død for en coronapatient, og så har vaccinen bestemt en værdi, siger Jan Pravsgaard Christensen til TV 2.

Han ville ikke stoppe de igangværende forsøg på mennesker, selvom dyreforsøgene ser ud til at fejle.

- Nu handler det om at høste så meget erfaring som overhovedet muligt, så man kan gå tilbage og forbedre noget, der ser ud til at have en vis effekt. På nuværende tidspunkt, hvor vi ikke har andet, har den her vaccine stadig en masse at lære os, siger Jan Pravsgaard Christensen.

Har Kina knækket koden?

En anden deltager i vaccine-kapløbet er det privatejede kinesiske firma Sinovac Biotech.

Deres vaccine ser i modsætning til Oxford-vaccinen ud til at bremse smitten hos forsøgsaberne.

Sinovac Biotech har brugt en modificeret version af den fulde Sars-Cov-2-virus i sin vaccine, mens Oxford-vaccinen benytter sig af en almindelig forkølelsesvirus til at forsøge at fremkalde en såkaldt immunrespons.

Beijing-baserede Sinovac Biotech er et af fire firmaer i Kina, der har fået tilladelse til at udføre kliniske forsøg med vaccine.

Selvom Sinovac Biotech først lige er begyndt at teste vaccinen på mennesker, siger virksomheden, at den er klar til at lave 100 millioner doser om året for at bekæmpe coronavirussen.