Coronavirus

Dystre forudsigelser: Arbejdsløsheden kan nå op på 25 procent i USA

Formanden for den amerikanske centralbank Jerome Powell.  Yuri Gripas / Ritzau Scanpix

Centralbankchefen forudser meget dystre tal for amerikansk økonomi. Men det vil hurtigt gå fremad igen, siger han.

Den amerikanske økonomi kan skrumpe med helt op til 30 procent på kort sigt.

Og arbejdsløsheden kan måske nå helt op på 25 procent.

Sådan lyder den dystre forudsigelse fra formanden for den amerikanske centralbank, Jerome Powell.

Men han slår fast, at det kun kommer til at gælde hen over sommeren. På længere sigt er den amerikanske økonomi stadig stærk, og allerede i løbet af efteråret vil det begynde at gå fremad igen.

- Økonomien vil komme igennem det. Det vil måske tage noget tid, måske vil det vare helt ind til slutningen af næste år, det ved vi ikke rigtigt, sagde Jerome Powell mandag nat dansk tid i et interview med tv-programmet '60 Minutes' på tv-stationen CBS.

Siden USA lukkede store dele af sin økonomi ned for at bremse corona-smitten, har 30 millioner amerikanere mistet deres job. Det er rekordhøje tal, erkender Jerome Powell, men han understreger, at situationen ikke vil udvikle sig til en længerevarende depression som den, USA oplevede i 30’erne:

- På lang sigt, og allerede på mellemlang sigt, skal man ikke undervurdere den amerikanske økonomis styrke. Økonomien kommer sig igen. Og det betyder, at folk kommer i arbejde igen. Vi kommer gennem det her, forsikrede han.

"Vi er ikke løbet tør for ammunition"

Han pegede på, at både centralbanken og den amerikanske regering har så mange muligheder for at understøtte økonomien, at en depression aldrig vil få lov til at bide sig fast:

- Vi er ikke løbet tør for ammunition endnu. Langt fra, siger han.

Og det er det helt centrale budskab i centralbank-formandens udtalelser, vurderer en dansk ekspert, seniorstrateg i Danske Bank Lars Skovgaard:

- Han prøver at få folk til at forstå, at det kommer til at tage tid. Og samtidigt vil han have de amerikanske politikere til at forstå, at det kan blive nødvendigt med mere støtte for at få økonomien i gang igen, vurderer Lars Skovgaard.

Behov for flere milliarder

Fordi så mange virksomheder er lukket under coronakrisen, kan det amerikanske bruttonationalprodukt (bnp) i andet kvartal i år skrumpe med op til 30 procent.

Det har allerede fået den amerikanske centralbank til at pumpe 2200 milliarder dollars, svarende til 15.000 milliarder kroner, ind i den amerikanske økonomi.

Men Jerome Powell mener altså ikke nødvendigvis, at det er nok:

- Det er muligt, at centralbanken bliver nødt til at gøre mere. Og det er muligt, at Kongressen bliver nødt til at gøre mere, netop for at undgå at skade økonomien i det lange løb, sagde han.

"En socialistisk foræring"

Politikerne er imidlertid uenige om, hvordan yderligere økonomisk hjælp skal udformes.

Fredag vedtog det ene kammer i Kongressen, Repræsentanternes Hus, en ny hjælpepakke til en værdi af 3000 milliarder dollars. Hjælpepakken skal blandt andet give støtte til de amerikanske delstater, kontant økonomisk hjælp til borgere og særlige tillæg til sundhedspersonalet.

Men selv om forslaget blev vedtaget i Repræsentanternes Hus, hvor demokraterne har flertal, så har det ingen chance for at blive vedtaget i Senatet, hvor republikanerne har flertal. Både senatsflertallet og præsident Donald Trump er modstandere af forslaget.

"En socialistisk foræring" kalder den højtstående republikaner Steve Scalise forslaget i Repræsentanternes Hus. Republikanerne ønsker i stedet, at nye hjælpepakker skal indeholde skattelettelser.

Venter på en vaccine

Jerome Powells bedste bud er, at den amerikanske økonomi står overfor en historisk nedtur i dette kvartal. Derefter vil økonomien begynde at komme sig allerede til efteråret, men det kan vare et par år, før økonomien er tilbage til det normale.

- Under forudsætning af, at der ikke kommer en anden bølge af coronavirus, så tror jeg på en stabil fremgang i økonomien i anden halvdel af dette år. Men for at økonomien skal komme sig helt, kræver det, at befolkningen har genvundet troen på fremtiden, og det sker måske først, når vi har fundet en vaccine, sagde han.

Ifølge seniorstrateg i Danske Bank Lars Skovgaard er det i hvert fald lykkedes Jerome Powell at berolige en del af dem, der lyttede til interviewet i nat – nemlig de internationale investorer:

- Investorerne har reageret positivt. Det er fordi, de ser seks måneder frem i tiden, længere frem end de voldsomme fald her i andet kvartal, siger han.