Børn rammes af sjælden sygdom under coronapandemi – britiske læger håber på gennembrud

En simpel blodprøve kan muligvis afsløre, hvilke børn der har risiko for at udvikle Kawasakis syndrom.

I kølvandet på coronapandemien er børn i flere lande blevet ramt af den sjældne børnesygdom Kawasakis syndrom, som mistænkes for at blive forstærket af coronavirus.

Hvad er Kawasakis syndrom?

  • Kawasakis syndrom er en børnesygdom, der giver feber, diarré og ledsmerter. Tilstanden er meget velkendt blandt børnelæger.
  • De synlige symptomer er røde øjne uden øjenbetændelse, røde læber, rød tunge, udslæt og hævede lymfeknuder på halsen. 
  • I en fjerdedel af tilfældene får børnene udposninger på hjertets blodårer, og det kan være farligt uden den rigtige behandling. 
  • Det smitter ikke, men der er heller ikke en test, man kan tage for at afgøre, om det er kawasaki, barnet fejler.
  • Med den rette behandling kommer børn sig uden mén. 

Minimum seks lande, der tæller Frankrig, Storbritannien, Spanien, Schweiz, Italien og USA, har haft børn indlagt med de potentielt livsfarlige symptomer.

Men nu har læger identificeret en bestanddel i blodet, som muligvis kan hjælpe med at klarlægge, hvilke børn der er i risikogruppen for at udvikle den livstruende immunreaktion mod coronavirus, skriver The Guardian.

Fem målemarkører

Således har forskere på Imperial College i London analyseret blodet fra nogle af de sygeste børn, og her opdagede de, at alle børnene havde et højt niveau af fem specifikke bestanddele, som kan måles i almindelige blodprøver.

- Vi ved, at disse markører er tilstede i meget syge patienter, og på lavere niveauer i nogle patienter med det normale Kawasakis syndrom, siger Michael Levin, professor i pædiatri og international børnesundhed på Imperial College, til The Guardian.

- Vi tror, at de kan hjælpe os til at finde ud af, hvilke børn der er i risiko for at udvikle hjertesvigt. Det, vi essentielt gør, er at bruge blodmarkørerne til at forsøge at finde de børn, som vi skal flytte fra distriktshospitaler til specialistcentre og om nødvendigt til intensiv behandling.

Rekrutterer børn til teststudie

Der skal dog yderligere research til for at finde ud af, om de fem markører er pålidelige. Hvis de viser sig at være det, vil lægerne potentielt kunne identificere de børn, som især er i risikogruppen for at udvikle sygdommen, ud fra en enkelt blodprøve.

Forskerne har fået tilladelse fra direktøren i den britiske sundhedsstyrelse, Chris Whitty, til at rekruttere børn til et teststudie ved navn Diamonds, som skal undersøge inflammatoriske sygdomme herunder Kawasakis syndrom.

Læger i hele Storbritannien og adskillige hospitaler i Europa indsamler i disse dage blodprøver til studiet i håb om at få hjælp til at forudse sygdommens omfang og genetiske sammensætning.

I Storbritannien er omkring 100 børn blevet behandlet for sygdommen - to er døde, herunder en otte måneder gammel baby, ifølge The Guardian.

I Frankrig har i alt 135 børn udviklet symptomer på Kawasakis syndrom siden pandemiens begyndelse i landet. Normalt rammer sygdommen de allermindste børn, men børn helt op til 15 år har de seneste måneder været ramt af samme symptomer, har den franske sundhedsstyrelse tidligere oplyst til CNN.

Flere tilfælde i Danmark

Kawasakis syndrom er en inflammationssygdom, der normalt rammer omkring 30-40 børn i Danmark om året. Danske børnelæger ”ser flere tilfælde, end de ville forvente på denne tid af året", af den sjældne børnesygdom, oplyste overlæge på Børn og Unge på Aarhus Universitetshospital, Mette Holm, i sidste uge til TV 2.

Meldingen kom, dagen efter Sundhedsstyrelsen udsendte en pressemeddelelse om, at danske børnelæger i samarbejde med Statens Serum Institut undersøger, hvorvidt stigningen i tilfælde af Kawasakis syndrom skyldes, at coronavirussen har gjort sit indtog i landet.

Coronavirus blandt børn er sjælden. Ifølge tal fra Statens Serum Institut er cirka 6,4 procent af de bekræftede smittede børn i alderen 0-19 år pr. 17. maj.

Instituttet skriver også, at børn generelt får et mildere forløb, hvis de bliver smittet.

Siden coronavirus kom til landet, har ingen danske børn været indlagt på intensiv - hverken med covid-19 eller tegn på Kawasakis syndrom. Heller ingen børn er døde.