Større og større tvivl om OL i Tokyo næste år - og der findes ingen plan B
IOC-medlem afviser tanken om at udsætte legene i Japan endnu en gang, hvis coronapandemien umuliggør OL i 2021.
Udsigten til en langvarig kamp i hele verden mod covid-19 har skabt alvorlig tvivl om, hvorvidt de olympiske lege i Tokyo vil kunne holdes næste år.
Senest har den øverste direktør for Tokyos organisationskomité, Toshiro Muto, udtalt, at legene "måske ikke bliver normale olympiske og paralympiske lege, som vi kender dem".
- Vi må kigge på, hvad der er helt nødvendige ting for legene. Hvad skal man have? Måske må vi opfinde nogle helt nye olympiske lege, som er enestående for Tokyo, sagde han fredag på en online-pressekonference.
Samtidig stiller flere japanske eksperter spørgsmålstegn ved, om legene, der allerede er udskudt fra sommeren 2020 til 2021, overhovedet kan afholdes.
- Glem alt om olympiske lege i Tokyo næste år, siger professor Kazuto Suzuki, ekspert i offentlig politik fra Hokkaido Universitet.
Også professor Kentaru Iwata fra Kobe Universitet, der er ekspert i smitsomme sygdomme, erklærer sig ”pessimistisk angående afholdelsen af de olympiske lege næste år, medmindre man vil holde dem uden tilskuere eller med begrænset deltagelse”.
Regeringen: Det skal være sikkert
Udmeldingerne har fået de ansvarlige politikere i Japan til at skrue ned for optimismen.
- De olympiske lege må holdes på en måde, som viser, at verden har vundet kampen mod coronavirus-pandemien, sagde premierminister Shinzo Abe i forrige uge i parlamentet.
- Ellers vil det være svært at holde dem. Vi har sagt, at det skal være sikkert for atleter og tilskuere at deltage, og at det skal være olympiske lege og paralympiske lege i deres fulde format. Hvis pandemien ikke er inddæmmet på det tidspunkt, vil de ikke kunne holdes.
Da det i marts blev besluttet at udsætte legene et år, var en toårig udsættelse også inde i billedet.
Formanden for den japanske organisationskomité, den tidligere premierminister Yoshiro Mori, har kaldt Abe-regeringens valg af den etårige udsættelse for ”gambling”.
Smittefri zone
Legene ventes at samle 11.000 sportsfolk og langt flere tilskuere fra over 200 forskellige lande, som alle bekæmper pandemien på forskellige måder og kan være i forskellige stadier af normalisering af deres samfund.
Hvis man skal undgå risiko for, at OL bliver det hidtil største og mest kaotiske smittecenter, skal man være sikre på, at alle, der er til stede i forbindelse med legene, er raske og ikke risikerer at blive smittebærere. Det vurderede professor Tasuko Honjo, som i 2018 fik Nobel-prisen i medicin for sin forskning i behandling af kræftsygdomme.
- Betingelsen må derfor være, at vi på det tidspunkt har en brugbar vaccine mod covid-19, siger han.
Yoshito Niki, en gæsteprofessor ved Showa-universitetet i smitsomme sygdomme, advarer om, at en ny bølge af smittetilfælde er sandsynlig i alle verdensdele.
Ifølge ham vil det derfor tage to år for verden at få pandemien under kontrol - vaccine eller ej.
- Hvis legene afholdes alligevel, vil det blive helt uden tilskuere, og deltagerne vil skulle rejse til Tokyo en måned inden for at blive testet og sat i karantæne, vurderer han.
Vaccine er ikke en betingelse
En vaccine vil være god at have, mener John Coates, der er medlem af IOC’s bestyrelse og repræsenterer IOC over for de japanske OL-arrangører.
- Men vi vil fortsat følge de råd, som vi får fra WHO og de japanske sundhedsmyndigheder. Atleternes og andre deltageres helbred og velbefindende er vores prioritet nummer et, siger han.
John Coates understreger, at en færdig vaccine ikke er en absolut betingelse. Det samme siger den japanske olympiske minister, Seiko Hashimoto, der selv vandt en bronzemedalje i kvindernes 1500 meter hurtigløb på skøjter i 1992, til det japanske nyhedsbureau Kyodo.
De ansatte i forberedelseskomiteens kontorer i den nye bygning på Harumi-halvøen ved Tokyo-bugten knokler derfor videre med at løfte planerne ud af 2020 og sænke dem ned over 2021-kalenderen.
De prøver at gøre det med så få ændringer som muligt. Men det kræver ikke desto mindre mange nye forhandlinger og mange nye omkostninger.
Ingen plan B
Den manglende OL-begejstring lige nu, hvor alting handler om coronakrisen, afspejles ved, at Tokyo2020-arrangørerne i denne uge har lukket nogle af deres merchandise-butikker i den japanske hovedstad.
- Vi fortsætter forberedelserne, og vi gør det på den basis, at der ikke eksisterer nogen plan B om at udsætte legene en gang til eller noget som helst i den retning, siger John Coates.
Formanden for det internationale atletikforbund, briten Sebastian Coe, som vandt guld i 1500 meter løb ved legene i 1980 og 1984, advarer om, at ”det er klart, at vi ikke vil kunne fortsætte i det uendelige med at udsætte de olympiske lege”.
Og Yoshiro Mori er enig. Da han forleden blev spurgt, om det nu er muligt at udsætte legene engang til, så de holdes i 2022, svarede han kort og kontant:
- Nej, i det tilfælde vil de blive aflyst.