Coronavirus

Politikere advarer: Højreradikale står bag tyske coronaprotester

Tendensen sammenlignes med de anti-muslimske Pegida-marcher i 2015.

Flere tyske politikere advarer nu mod dét, de kalder "spirende, højreradikale kræfter i Tyskland".

Det skriver flere tyske medier - herunder Frankfurter Allgemeine.

Tusindvis af mennesker over hele Tyskland demonstrerede igen lørdag mod de tiltag, den tyske regering har indført under coronakrisen.

Ifølge myndighederne var mange af demonstranterne højreradikale, systemkritikere og konspirationsteoretikere, der bruger corona-demonstrationerne til at fremme deres egen dagsorden.

- Jeg anser disse protester for at være ekstremt farlige, siger Felix Klein, der leder den tyske regerings indsats mod antisemitisme, til avisen Süddeutsche Zeitung.

Han mener, at protesterne skader borgernes tillid til demokratiet.

- Disse demonstrationer skaber et slags frirum for konspiratoriske antisemitter, Holocaust-benægtere og andre med mere eller mindre suspekte holdninger, siger Felix Klein.

Vækker dårlige minder

De hurtigt voksende demonstrationer vækker minder om de antimuslimske Pegida-marcher i Tyskland, der i 2015 samlede tusindvis af demonstranter under flygtningekrisen i Europa.

Dengang vandt det højreekstreme parti Alternative für Deutschland, AfD, stor popularitet i befolkningen ved at ride med på den anti-migrant-bølge, der skyllede ind over Tyskland.

Noget lignende sker nu, hvor AfD har ompositioneret sig til et parti, der åbenlyst støtter demonstrationerne mod de tyske myndigheders coronastrategi.

En nylig meningsmåling i tidsskriftet Der Spiegel viser, at næsten hver fjerde tysker udtrykker forståelse for demonstranternes synspunkter.

Udviklingen har chokeret det politiske landskab i Tyskland, hvor kansler Angela Merkel kalder demonstrationerne for ”bekymrende”.

Modstand fødes på YouTube

De tyske myndigheder indførte i marts omfattende restriktioner og retningslinjer for at begrænse spredningen af coronasmitte.

Selvom et klart flertal støtter myndighedernes strategi og har givet Merkels regering et markant løft i meningsmålingerne, så breder modstanden sig altså nu i dele af befolkningen.

En del af modstanden er født på YouTube, hvor konspirationsteoretikere og højreradikale får næring til deres sammensværgelsesteorier, som bliver spredt til tusindvis af følgere.

AfD-leder Alexander Gauland udtalte i forbindelse med en demonstration sidste weekend, at det var "helt på sin plads, at folk udøvede deres grundlæggende rettigheder og demonstrerede imod corona-foranstaltningerne”.

Hermann Binkert, som er leder af meningsmålingsinstituttet INSA, mener, at den store støtte til Merkels regering hurtigt kan forsvinde.

- Når det samlende tema om sundhed er væk, og debatten kommer til at handle om at løse udfordringerne på arbejdsmarkedet og den økonomiske og finansielle krise, så slutter konsensus, lyder advarslen fra Hermann Binkert.