Coronavirus

Krise på Costa del Sol: - Vi har brug for danske turister, siger de lokale

Et af danskernes foretrukne feriesteder i Spanien gisper efter vejret. Mere end to måneder med coronavirus har sendt turistsektoren til tælling.

Stilhed. Tomme strande. Lukkede hoteller og butikker.

Solkysten i det sydlige Spanien er en skygge af sig selv. Solen skinner varmt, Middelhavet blinker fristende, men her er ingen mennesker.

- Turismen er gået fra 100 procent til nul i løbet af ingen tid. Og der er ikke nogen, der ved, hvornår den kommer tilbage, siger danske Ole Asmussen, der har haft værtshus i 30 år i Torremolinos på den spanske solkyst. Og som beskriver situationen som katastrofal.

- Alle hernede på kysten lever direkte eller indirekte af turisme, siger han.

Normalt sætter tæt ved 50 millioner udlændinge hvert år kurs mod Spanien, og landet har i årtier haft førstepladsen som danskernes foretrukne feriemål.

Men lige nu er her ingen turister.

- Det her er forfærdeligt. Jeg har sendt mine 11 ansatte hjem, og hvis det fortsætter sådan her, går vi konkurs, siger Tómas De Julían, der ejer restauranten Pippo i Torre del Mar.

Lige som mange andre forretningsdrivende på Solkysten frygter Tómas De Julían konsekvenserne af den smitsomme coronavirus, der foreløbig har kostet over 27.000 mennesker livet i Spanien og smittet langt over 200.000. Og som økonomisk har sendt den spanske økonomi til tælling. Især i Andalusien, hvor virussen har betydet, at turisterne er blevet væk.

Europas grænser er lukkede.

- Vi har brug for, at turisterne kommer igen. Danske, svenske, tyske turister. Jo før jo bedre, slår Tómas de Julían fast.

TV 2 møder ham med hans kompagnon Cornel Maties. De er i gang med at måle op på terassen.

Det er nye regler og restriktioner fra den spanske regering, at personalet skal bære handsker og masker. Den klassiske kombination af olivenolie, vinaigrette og salt skal også væk fra bordet.

Spørgsmålet er, om det med de mange restriktioner overhovedet er rentabelt for Tómas de Julían at åbne restauranten?

- Det er jeg i tvivl om. Men vi er nødt til at forsøge. Det går heller ikke at holde lukket, men det er selvfølgelig et stort problem, at vi kun må åbne for halvdelen af de klienter, vi normalt har plads til, siger Tómas de Julían.

Ole vil åbne, men først når det er 100 procent sikkert

Danske Ole Asmussen har prøvet lidt af hvert på den spanske solkyst. Nedbrænding af beværtningen og finanskrisen for at nævne nogle få begivenheder.

Jeg glæder mig til at måtte åbne.

Ole Asmussen, værtshusejer

Lige nu holder pubben Branigans lukket, og sådan bliver det ved et stykke tid endnu. Det på trods af, at Spanien så småt er begyndt at genåbne samfundet efter mere end to måneder, hvor alt andet end det allermest livsnødvendige har været lukket. Og spanierne har været sendt i karantæne i deres hjem.

- Jeg glæder mig til at måtte åbne. Men som situationen er nu, venter jeg. Vi må jo ikke engang forlade vores kommune. Der kommer heller ikke nogen udefra. Malaga Lufthavn er lukket, og ingen ved, hvornår den åbner. Det er ikke værd at åbne nu, vi venter mindst en måneds tid, før vi begynder at se på, om det giver mening, siger Ole Asmussen.

Og det er det samme med hotellerne, mener han. Så længe der ingen turister er, og ingen spaniere må rejse rundt internt i landet, vil også den del af turistsektoren holder lukket.

Talte med dem for to uger siden - nu er de døde

Ole Asmussen har selv haft coronakrisens menneskelige omkostninger helt tæt på. Tre af hans og hustruens venner fra Storbritannien har mistet livet efter at være blevet smittet med covid-19.

- Det er alvorligt det her. Vi talte med vores venner for et par uger siden. De er alle fra Liverpool. Og to uger senere er de væk. Det her er ikke for sjov, lyder det fra Ole Asmussen, der for en stund mister smilet og bliver tavs.

Men overordnet går det faktisk meget bedre i Spanien. Efter at være blevet ramt hurtigt og hårdt - især i Madrid-regionen - er antallet af smittede faldet støt, og det samme gælder smittespredningen.

Spanien i gang med at åbne samfundet

Blandt andet derfor har den spanske regering begyndt åbningen af landet i fire faser - fase 0 til fase 3.

På nuværende tidspunkt er halvdelen af Spanien i fase 1, mens resten af landet er i fase 0.

Den sidste af faserne - fase 3 - ventes tidligst at være gældende omkring juni måned. Men hvilken situation Spanien befinder sig i, er stadig uklart. Den Spanske statsminister har kaldt det "tilbage til en ny virkelighed".

Foreløbig er Solkysten stadig i fase 0, men træder dog ind i fase 1 mandag 18 maj. Herefter må lidt flere forretninger åbne.

Folk må bevæge sig langt mere frit end nu, hvor der er tidsbegrænsninger, men stadig må ingen udenfor kommunen komme til Torremolinos. Og langt de fleste, TV 2 taler med i den sydspanske region, venter ikke at se turister foreløbig.

Hverken udenlandske eller spanske.

Til efteråret håber vi at se turister

Tómas de Julian gentager gang på gang, at han er født optimist. Og at han vil tro på, at Solkysten snart bliver sit gamle jeg.

Men gået på klingen må selv den fødte optimist ryste lidt på hovedet og slå opgivende ud med armene.

- Jeg regner med, at sommeren i år er tabt. Det kommer til at tage lang tid, før vi får de udenlandske turister tilbage. Måske kan spanierne kommer på ferie hen i juli og august, det håber jeg. Men jeg anser sommeren i år som tabt, siger Tómas de Julían.

Og Ole Asmussen er fuldstændig enig. Der kommer hverken danskere eller andre europæiske solhungrende gæster denne sommer. Vi skal hen i september-oktober, før det måske er muligt.

- Vi ser så meget frem til, at det her er overstået. Og vi kan starte et nyt liv, som vi siger. Men realistisk set, tror jeg vi skal hen på efteråret, før der kommer nogen. Altså denne her sommer i år, da kommer der ikke nogen udenlandske turister, siger Ole Asmussen.