Coronavirus

Trump fyrer folk på stribe - det minder om ulovlig gengældelse, siger demokrat

I løbet af knap seks uger har præsident Trump fyret fire embedsmænd.

USA’s præsident, Donald Trump, har fyret en inspektør i det amerikanske udenrigsministerium, efter inspektøren har indledt en undersøgelse af udenrigsminister Mike Pompeo.

Det skriver CNN.

Den uafhængige inspektør, Steve Linick, havde til opgave at kontrollere arbejdsgangene i ministeriet og var i gang med at undersøge klager over, at Mike Pompeo og hans kone formentlig har fået embedsfolk til at udføre personlige tjenester for dem.

CNN kunne sidste år fortælle, at en whistleblower havde klaget over, at sikkerhedsvagter, der bevogter USA's ambassader og udenrigsministeriet, var blevet sat til at hente parrets hund og til at hente takeaway-mad.

- Ulovlig gengældelse

Mike Pompeo, der kommer fra den yderste højrefløj i Det Republikanske parti og var en del af den såkaldte Tea Party-bevægelse, har været en af Trumps mest loyale ministre.

I et brev til Repræsentanternes Hus skriver præsident Trump, at han ikke længere har fuld tiltro til inspektøren Steve Linick.

Demokraten Eliot Engel, der leder Repræsentanternes Hus' udenrigsudvalg, bekræfter, at Linick havde indledt en undersøgelse mod Pompeo.

- Linicks fyring, midt under en sådan undersøgelse, synes at pege på, at det er en ulovlig form for gengældelse, siger Eliot Engel i en pressemeddelelse.

Udenrigsministeriet i Washington bekræfter, at Linick er blevet afskediget. Men det vil ikke kommentere årsagen.

Trump fyrer folk på stribe

Inspektøren Steve Linick er blot den seneste i en række embedsmænd, der pludseligt og uventet er afskediget af præsidenten.

Disse tre embedsmænd er også blevet fyret inden for de seneste seks uger.

Trump fyrer embedsmænd på stribe

 1. 2020

  1. Michael Atkinson

   .

   Generalinspektøren for de amerikanske efterretningstjenester, Michael Atkinson, blev fyret på grund af manglende tiltro fra Trump.

   Atkinson spillede en stor rolle i den tidlige fase af den såkaldte Ukraine-sag, hvor han var med til at vurdere rapporten, der beskyldte Trump for embedsmisbrug.

  2. Glenn Fine

   .

   Præsident Trump fyrede Glenn Fine, der var chef for den instans, der skulle føre tilsyn med den amerikanske regerings indsats mod coronavirussen - herunder statslig hjælp for i alt 2300 milliarder dollar.

   Glenn Fine har tidligere ført tilsyn med forbundspolitiet FBI's brug af overvågning og andre beføjelser i kølvandet på terrorangrebene mod USA den 11. september 2001.

  3. Rick Bright

   .

   Den højtstående sundhedsekspert Rick Bright fyres som direktør for Barda, der er en styrelse for avanceret Biomedicinsk forskning og udvikling. Styrelsen rådgiver blandt andet Det Hvide Hus i bekæmpelsen af pandemier.

   Rick Bright mener, at han blev fjernet fra direktørposten, fordi han har talt imod præsident Trumps forslag om at bruge lægemidlet klorokin imod coronavirus.