Danskere del af kæmpe søgsmål: - Det er noget svineri, hvad der er foregået i Iscghl
Borgmesteren i Iscghl fortæller til TV 2, at han mener, at byen handlede i god tro.
Dans på bordene, skvulpende fadøl, fade med shots og DJ Ötzis sang ”Hey Baby” bragende ud af højtalerne.
Sådan var afterski-stemningen i den østrigske skisportsby Ischgl og på baren Kitzloch søndag 8. marts.
Det var bare én dag efter, at en bartender på baren var konstateret smittet med covid-19.
Udenfor og tæt med andre gæster sad danske Anne Jorsø og hendes kæreste – uvidende om den potentielle risiko for smitte.
- Det er noget svineri, hvad der er foregået i Iscghl. Man har været velvidende om, at der har været corona, og man har ikke gjort noget. Man har bare ladet det stå til og festet videre.
- Så er det jo pengene, der styrer det og ikke folks sundhed og sikkerhed, siger Anne Jorsø til TV 2.
Tusinder i stort søgsmål
Anne og hendes kæreste er to ud af 5380 personer, der er med i et massesøgsmål mod 12 personer og instanser i Østrig – heriblandt delstaten Tyrol, Tyrols lokale regeringsleder, Günther Platter, borgmestrene i Ischgl og Sölden, et skiselskab, et skilift-selskab samt ejerne af flere afterskibarer. Herunder den nu berygtede bar ’Kitzloch’.
Det er den østrigske forbrugerorganisation Verbraucherschutzverein (VSV), der organiserer søgsmålet, og her mener man, at de anmeldte har forværret udbruddet ved at holde åbent for længe, da deres fokus lå på økonomi fremfor sikkerhed.
VSV oplyser til TV 2, at 82 danskere er med i søgsmålet.
Anne Jorsø omtaler stemningen på ’Kitzloch’ 8. marts som ”enormt festlig” .
- Folk stod som sild i en tønde. Det var derfor, at vi ikke skulle derind. Og faktisk siger min kæreste, pudsigt nok, at det ”nok kunne være en corona-rede”. Helt uvidende om, at det faktisk var en corona-rede på daværende tidspunkt, siger Anne Jorsø.
Dagen efter opdagede kæresteparret et opslag på Facebook, der advarede om baren, og samme dag strammede de danske myndighederne rejsevejledningerne, så alle rejsende fra Østrig skulle i karantæne ved hjemkomst.
Parret pakkede bilen og satte næsen hjemad, hvor de var isoleret i 14 dage og begge havde symptomer på covid-19.
Handler ikke om erstatningen
Anne Jorsø fortæller, at hun ikke ved, om hun blev smittet af et beskidt glas foran Kitzloch, i en gondollift, i morgenmadsbuffeten eller i et supermarked.
Men det er heller ikke vigtigt. For hende handler det om at statuere et eksempel, lyder det:
- Jeg er egentlig ligeglad med erstatningen. Vi har krævet 600 euro for noget overnatning og liftkort. Så det er ikke pengene. Vi går efter at være med i en gruppe, der siger til den østrigske stat, at det ikke er i orden, siger hun.
Anne Jorsø kunne godt finde på besøge Ischgl igen, men det kræver, at der kommer indrømmelser og undskyldninger.
Samme melding kommer fra 24-årige Patrick Hansen.
Han var på en forlænget weekend i den østrigske by Zell am Ziller fra 5-8.marts, hvor 12 ud af 22 fra gruppen blev smittet med covid-19 – inklusiv ham selv. Det betød 14 dagens sygemelding og tabte indtægter, hvorfor hans søgsmål er noget større end Anne Jorsøs. Hvad Patrick Hansen kræver, vil han ikke oplyse.
- Jeg synes, at de skal have at vide, at det ikke er i orden. De skal give en undskyldning. Hvis jeg får dækket mine omkostninger, er det fint, hvis ikke går det nok. Det handler mere om at give dem en lærestreg, siger Patrick Hansen til TV 2.
Borgmester: - Vi handlede i god tro
I Iscghl blev det første covid-19- tilfælde konstateret 7. marts, hvor en mulig smittekilde blev lokaliseret i form af en 36-årig bartender på Kitzloch.
Særligt bartenderens fløjte blev genstand for meget omtale. Fløjter, som bartenderne brugte til få gæsterne væk, så de kunne krydse baren med fyldte fade – og fløjter, som også gæsterne fik lov til at prøve.
8. marts konstaterede de østrigske myndigheder imidlertid, at ”en smitteoverførsel af coronavirus til barens gæster efter lægelig vurdering er usandsynlig”. Derfor blev baren rengjort og personalet udskiftet.
Efterfølgende viste det sig, at 15 personer fra den smittede bartenders omgangskreds havde pådraget sig virussen. Kitzloch blev lukket 9. marts.
Først to dage senere besluttede myndighederne at lukke alle afterski-steder i Ischgl fra og med 13. marts. På det tidspunkt havde lokale læger længe advaret mod, at en katastrofe var på vej, og at netop afterski-arrangementerne var de rene smittespredere, fordi mange mennesker var samlet på meget lidt plads.
Men borgmesteren i Iscghl mener ikke, at der kunne være gjort mere eller være lukket ned tidligere:
- Vi var to dage tidligere ude end de andre skisportssteder. Myndighederne udstak reglerne, og dem omsatte vi i god tro, siger borgmester Werner Kurz til TV 2.
Kan være lange udsigter
Statsanklageren i Innsbruck, Hansbjörg Mayr, oplyser til TV 2, at de lige nu gransker 1000 siders undersøgelse for at finde ud af, om de anmeldte undlod at handle eller handlede forkert.
Formand for VSV, Peter Kolba, har tidligere oplyst til TV 2, at de 5380 personer bag søgsmålet skal ”indstille sig på et meget langvarigt forløb”, men at det ikke er usandsynligt, at de ansvarlige ønsker at indgå et forlig inden skisæsonen 2020-21.
Østrig lukkede helt ned 16. marts, og folk blev beordret til at blive hjemme, medmindre de skulle handle, til lægen eller lufte hunden, men i midten af april åbnede dele af deltailbranchen.
Fredag genåbnede barer og restauranter i Tyrol. Bordene skal stå med én meters afstand og personale og gæster skal bære ansigtsmasker.