Coronavirus

USA kan få "den mørkeste vinter i moderne tid", siger fyret ekspert

- Uden bedre planlægning kan 2020 blive den mørkeste vinter i moderne tid, siger en af USA's førende vaccineeksperter.

I USA møder præsident Donald Trumps coronastrategi mere og mere modstand fra eksperterne.

I starten af denne uge var det Anthony Fauci, der er Trump-regeringens øverste rådgiver i bekæmpelsen af coronavirus, der gik i rette med Donald Trump. Torsdag var det lægen og vaccineeksperten Rick Bright.

I knap fire timer vidnede han foran et udvalg i Repræsentanternes Hus i en klagesag, han selv har indgivet, efter han blev fyret som direktør for Styrelsen for Avanceret Biomedicinsk Forskning og Udvikling (Barda), der hører under det amerikanske sundhedsministerium.

Og Bright advarede om, at 2020 kan udvikle sig katastrofalt, hvis ikke USA ændrer politik, og at den kommende vinter kan ende som "den mørkeste vinter i moderne tid".

- Vores muligheder er ved at forsvinde, advarede Bright.

- Der kommer sandsynligvis en opblussen af covid-19 i efteråret, og den vil blive stærkt forværret af den sæsonbetonede influenza. Uden bedre planlægning kan 2020 blive den mørkeste vinter i moderne tid.

Langer ud efter Trumps strategi

Rick Bright blev fyret som direktør for Barda i midten af april.

Få dage efter langede han ud efter præsident Trump i The New York Times og koblede sin fyring til, at havde talt imod præsident Trumps forslag om at bruge malariamedicinen klorokin imod coronavirus.

I sit skriftlige vidnesbyrd skriver Bright, at uden en ordentlig plan for indsatsen mod coronavirus vil coronapandemien forårsage "dødsfald og sygdom uden sidestykke".

- Tiden er ved at rinde ud, fordi virussen fortsat spreder sig over alt, og folk begynder at blive rastløse og vil forlade deres hjem, sagde han torsdag til udvalget ifølge The Guardian.

- Vi står i lort til halsen

Advarslerne fra vaccineeksperten kommer, mens USA's tal over smittede og døde fortsat vokser, og landet er blevet et globalt hotspot for coronavirus.

I skrivende stund har USA registreret 1.417.889 millioner smittede med coronavirus, mens over 85.906 er døde. Og det placerer landet øverst på begge lister over henholdsvis smittede og døde med coronavirus i verden hos Johns Hopkins Universitetets overvågningscenter.

Og mange af de dødsfald kunne været undgået, mener Rick Bright.

- Liv blev sat i fare, og jeg mener, at liv gik tabt, sagde han ifølge CNBC.

Bright sagde i sit vidnesbyrd, at han forsøgte at råbe op om manglen på tests, masker og andet medicinsk udstyr i kampen mod coronavirus, men at han med egne ord blev fjernet fra møder efter at have "skabt uro".

Alvoren gik for alvor op for ham, da han modtog en email fra en medejer af Prestige Ameritech, der producerer N95-masker, som læger og sygeplejersker har på for at beskytte sig. Bright havde kontaktet dem for at tjekke lagerbeholdningen, forklarede han udvalget, men svaret chokerede ham.

- Han skrev "vi står i lort til halsen, verden gør, og vi er nødt til at gøre noget", læste Bright op fra mailen.

Trump afviser al kritik

Donald Trump afviste senere torsdag skarpt kritikken fra den tidligere direktør for Barda.

- For mig er han ikke andet end en meget misfornøjet og utilfreds person, sagde Trump torsdag foran Det Hvide Hus.

- Jeg kender ham ikke. Jeg har aldrig mødt ham. Jeg ønsker ikke at møde ham. Men jeg så ham, og han ligner en vred, misfornøjet medarbejder, som ifølge nogle ikke var særlig god til sit arbejde.

- For mig er han ikke andet end en meget misfornøjet og utilfreds person, sagde Trump torsdag foran Det Hvide Hus.