Svenske forskere kalder strategi om flokimmunitet "urealistisk" og "farlig"

Flere internationale undersøgelser er deprimerende nyt for det svenske håb om flokimmunitet.

22 svenske forskere kritiserer nu ideen om at opnå flokimmunitet mod coronavirus.

I et debatindlæg i Dagens Nyheter skriver forskerne:

- I stedet for at lade mennesker dø, bør vi holde mennesker i live, indtil effektive behandlinger og vacciner kan anvendes, lyder det fra de 22 forskere. Forskerne tæller en række svenske professorer og virologer fra institutter og universiteter over hele landet.

Forskernes udmelding kommer på baggrund af undersøgelser fra Belgien og Holland, som viser, at kun en lille del af befolkningen har udviklet antistoffer mod coronavirus.

Meget lave procentdele

Blandt andet viser antistof-tests i Belgien - som er det hårdest ramte land målt på antallet af coronasmittede per indbygger - at et fåtal af borgerne har udviklet antistoffer.

Her blev 3400 blodprøver fra praktiserende læger i perioden 20.-26. april testet for antistoffer. Kun 6 procent viste sig at være positive.

Flokimmunitet opstår ifølge Aftonbladet når mindst 50 til 70 procent af en befolkning er immune, enten ved at have haft sygdommen eller via en vaccine.

I Holland blev der i løbet af de første to uger i april testet over 7000 bloddonorer. Her viste 2,7 procent sig at have antistoffer mod virussen. I landets mest berørte områder var tallet 9,5 procent.

- Det er deprimerende tal for dem, der håber på flokimmunitet, skriver forskerne.

Svensk enegang

Tidligere har statsepidemiolog Anders Tegnell udtalt, at Sverige kan opnå flokimmunitet mod coronavirus i Stockholm i løbet af maj. Siden nåede matematikeren Tom Britton fra Stockholms Universitet frem til, at der vil være opnået flokimmunitet i Stockholm i midten af juni. Samtidig blev betingelserne for flokimmunitet ændret til, at 40 procent af befolkningen skal have haft covid-19. Hidtil havde svenskerne regnet med, at flokimmuniteten ville opnås, når 60 procent havde haft virussen.

Hvad er flokimmunitet?

Flokimmunitet opstår, når en stor del af befolkningen bliver beskyttet mod en bestemt sygdom, hvormed sygdommens evne til at spredes stoppes. Og det punkt ligger omkring de 60 procent, mener eksperterne. Det svarer til cirka 3,6 millioner danskere.

Flokimmuniteten kan skabes gennem for eksempel vaccine – som endnu ikke findes mod covid-19 – men også ved, at personer bliver smittet og opbygger antistoffer mod sygdommen.

Strategien, om at en befolkning kan opnå flokimmunitet, har længe været diskuteret i forbindelse med bekæmpelsen af den globale pandemi.

Ikke mindst i Skandinavien, hvor Sverige som bekendt har holdt butikker, restauranter og skoler åbne under hele coronakrisen, mens Danmark og Norge nu så småt er begyndt at genåbne efter at have været lukket ned siden midten af marts.

I debatindlægget påpeger forskerne, at Folkesundhedsstyrelsens mikrobiologiske ekspert Karin Tegmark Wisell i marts svarede "nej" til spørgsmålet, om hvorvidt myndighederne med langsom spredning af infektionen søgte immunitet.

- Målet er at begrænse infektionen for enhver pris, lød det.

WHO har tidligere advaret kraftigt mod at gå efter flokimmunitet. Blandt andet fordi det vil koste mange mennesker livet, og fordi man ikke ved, om raske coronapatienter overhovedet bliver immune over for covid-19.

Hold mennesker i live

- At stole på en fremtidig flokimmunitet er imidlertid både urealistisk og farligt. Vi bør så vidt muligt forsøge at holde mennesker i live, indtil resultaterne af de mange medicinske tests kan evalueres og anvendes. Det sætter mennesker og liv og lidelse i fokus, lyder opfordringen fra forskerne.

I Sverige er 3.529 døde med coronavirus, mens 28.582 er bekræftet smittet. Det svarer til 352 døde pr. million indbygger.

I Danmark er 537 døde med coronavirus, og 10.791 er bekræftet smittet. Det svarer til 93 døde pr. million indbygger.