Coronavirus

Herfra spredte coronavirus sig gennem Europa - nu åbner Østrig op igen

Smittetrykket i Østrig har været så lavt de seneste uger, at barer og restauranter nu er åbnet. Så længe der maksimalt sidder fire ved bordet.

Fredag genåbnede barer og restauranter i Tyrol, der anses for et af Europas arnesteder for smitte med coronavirus.

Derfor havde flere indbyggere i delstatshovedstaden, Innsbruck, allerede taget plads på caféer i byens gamle bydel fra omkring middag.

- Det er befriende, udbryder Moi Rochelt over et glas vin, hun nyder med sin gamle veninde på byens ældste kaffebar, Café Munding, hvor TV 2 møder dem.

- Jeg har allerede været ude at spise morgenmad, hvor jeg var nødt til at bestille bord i går. Jeg er glad for, at vi endelig kan gå på café og sludre. Det er nok derfor, vi taler så meget, griner veninden, Angelika Beier.

Håndmasker og små forsamlinger

Selvom der er højt humør på Café Munding, er det en smule anderledes caféoplevelse, end det plejer at være.

Ifølge regeringens retningslinjer skal gæsterne bære ansigtsmaske, når de kommer og forlader beværtningerne, samt hvis de skal på toilettet. Personalet skal bære en hele tiden.

Og så skal bordene stå med en meters afstand, mens der maksimalt må sidde fire voksne ved ét bord.

Det ærgrer stamkunden Andreas Leis, for afstanden gør det svært at falde i snak med nye bekendtskaber. Han forstår og respekterer dog situationen og har tænkt sig at udnytte genåbningsdagen til fulde:

- Det første, jeg gjorde, var at tage herned. Så skal jeg lige hjem og skifte, så på restaurant og videre i byen.

Café Mundings ejer, Ursula Dengg, bidrager også til det høje humør. Hun er glad for at invitere sine gæster tilbage på den historiske beværtning. Hun frygter dog, at de lokale gæster ikke er nok til at få omsætningen op igen efter to måneders nedlukning.

- Om to måneder kan jeg sige mere. For kommer de tyske gæster, eller bliver de i Tyskland? Tager nogen overhovedet på ferie, og har de penge til det?, siger Ursula Dengg.

Livsnerven i Østrigs økonomi

Turismen er en livsnerve i Østrigs økonomi.

De seneste tal fra den østrigske regering viser, at turismen udgør 8,8 procent af landets økonomi, og at langt de fleste turister spenderer deres tid og penge - knap 300 milliarder kroner - i skisportsregionen Tyrol.

Derfor arbejder den østrigske regering ihærdigt på at lave aftaler om grænseåbninger med nabolandene og resten af Europa.

Grænserne til Tyskland blev også åbnet i dag, men kun for at genforene familiemedlemmer, og hvis det er arbejdsrelateret.

Kansler Sebastian Kurz håber, at åbne grænsen for tyske turister snarest muligt, mens også Østrig er en del af statsminister Mette Frederiksens (S) planer om sikre turistkorridorer lande i mellem.

For coronapandemien har efterladt feriedestinationen Østrig - og især Tyrol og afterski-mekkaet Ischgl - med et noget blakket ry.

Corona-skandale i alperne

I Tyrol tøvede myndigheder og hotelejere med at reagere, da smitten begyndte at sprede sig i starten af året - specielt i den østrigske skisportssted Ischgl.

Flere tusinde europæiske skiturister blev i februar og marts smittet med covid-19 på deres ferie i Ischgl, deriblandt mindst 139 danskere, der kom hjem i starten af marts.

82 af dem er nu en del af sagsanlæg mod indgivet af 5380 skiturister mod 12 personer og instanser i landet - herunder delstaten Tyrol, borgmesteren i Ischgl og den nu berygtede bar ’Kitzloch’, der anses for arnestedet i Tyrol.

Statsanklageren i Tyrol, Hanjörg Mayr, fortæller til TV 2, at de lige nu gransker 1000 siders undersøgelse fra politiet i Tyrol om, hvordan og hvorfor smitten spredte sig i området, for at se, om en sag kan rejses for retten.

Sommersæsonen er skudt i gang.

Østrig lukkede ned 16. marts, og folk blev beordret til at blive hjemme, medmindre de skulle handle, til lægen eller lufte hunden, men i midten af april åbnede dele af deltailbranchen.

I Ischgl i Paznaun-dalen er stort set alt fortsat lukket helt ned. Kun to barer er åbne denne fredag.

Det skyldes dog ikke byens blakkede ry, men at byen kun lever af turisme i vintersæsonen. Den sluttede i begyndelsen af maj.

Det gør byerne i Zillertal-dalen et par timer væk derimod ikke. De lever i ligeså høj grad af sommersæsonen, som normalt begynder midt i juni.

Men I år tager de lokale hul på den en måned tidligere.

- Nu har vi endelig fået mulighed for at komme ned og sidde sammen. Og vi har ikke tænkt os at skulle hjem foreløbig, lyder det fra Viktoria Troppmeier.

Hun har med fire veninder og fire drinks taget plads på Brasserie Q, der altså har valgt at åbne en måned tidligere end vanligt.

- Jeg er glad for at kunne åbne, men det bliver alligevel svært de næste par uger, for vi ved ikke, hvad der kommer til at ske, siger Christoph Huber, der ejer Brasserie Q.

Turisterne mangler nemlig. Og såfremt grænserne når at åbne, kan de booke sig ind på landets hoteller fra 29. maj.