Coronavirus

Præsidenten i Brasilien har nægtet i lang tid - nu har retten offentliggjort hans coronatests

Jair Bolsonaro har omtalt covid-19 som ”en lille forkølelse” og fordømt "hysteriet" omkring den.

Brasiliens præsident Jair Bolsonaro er testet negativ for coronasmitte ved tre separate undersøgelser.

Det viser testresultaterne, der onsdag aften blev offentliggjort af en brasiliansk højesteretsdommer.

Det skriver CNN.

Bolsonaro har gennem længere tid nægtet at offentliggøre resultaterne af sine tests, og det har ført til spekulationer om, hvorvidt præsidenten var smittet med coronavirus.

Mistanken fik den brasilianske avis Estado de S. Paulo til at indgive en retsbegæring om, at Bolsonaro skulle offentliggøre resultaterne af sine tests. Det er så sket nu.

Testet efter møde med Trump

De tre test er foretaget mellem 12. og 17. marts, efter Jair Bolsonaro vendte hjem fra et møde med præsident Trump i USA.

De to præsidenter mødtes i Trumps private klub Mar-a-Lago i Florida, og efterfølgende blev to mødedeltagere, Bolsonaros pressesekretær og en diplomat fra den brasilianske ambassade i USA, testet positiv for coronavirus.

Efter mødet med Trump i Florida valgte den brasilianske præsident at gå i hjemmekarantæne. Alligevel forlod han få dage efter sit præsidentpalads for at give high fives og fist bumps til sine tilhængere.

Den brasilianske præsident er gentagne gange blevet kritiseret for sin lemfældige håndtering af coronakrisen.

Jair Bolsonaro har omtalt covid-19 som ”en lille forkølelse” og fordømt "hysteriet" omkring den. Han har også fyret sundhedsminister Luis Henrique Mandetta efter uenighed om, hvordan coronakrisen skulle tackles.

Fører sit folk i slagtehuset

Mandetta, som er uddannet læge, har opfordret folk til at blive hjemme og følge retningslinjerne fra de lokale myndigheder i de forskellige delstater i landet.

Præsidenten har derimod flere gange deltaget i demonstrationer, der vil have sat en stopper for karantæne og social afstand.

Jair Bolsonaros ageren under krisen fik i april landets tidligere præsident, Luiz Inácio Lula da Silva, til at sige, at Bolsonaro fører landets befolkning ind i 'et slagtehus'.

- Hvis Bolsonaro fortsætter med at begå kriminelt dumme handlinger, hvor han forsøger at føre samfundet til slagtehuset, så tror jeg, at institutionerne bliver nødt til at finde en måde at få ham fjernet på. Det vil betyde en rigsretssag, lød det fra da Silva i et interview med den engelske avis The Guardian.

Hårdest ramt i Sydamerika

Brasilien registrerede tirsdag 881 dødsfald blandt coronasmittede på et døgn. Det er det højeste antal til dato.

Brasilien er dermed - udover at være det hårdest ramte land i Sydamerika - også blevet et land, som verdens øjne retter sig imod.

Samlet set har landet 13.240 bekræftede dødsfald og 190.137 bekræftede smittetilfælde.

Målt på antal dødsfald - og uden skelen til befolkningstallet - gør tallene Brasilien til det sjettehårdest ramte land i verden.

- Stigningen i antallet af smittede i Brasilien er helt klart bekymrende, siger Marcos Espinal, afdelingsleder i en FN-organisation for panamerikansk sundhed (Paho).

Tester kun indlagte

Eksperter siger, at manglende test gør, at landets tal formentlig er langt højere.

- Brasilien tester kun folk, der ender på hospitalet, siger Domingo Alves, som er forfatter til et videnskabeligt studie, der estimerer, at smittetallet er 15 gange højere end de officielle tal.

- Det er svært at vide, hvad der egentlig sker baseret på de tilgængelige data. Vi har ikke nogen rigtig politik for at håndtere sygdomsudbruddet. Pandemien udvikler sig, som det behager den.