Udland

Norge åbner sine grænser igen - for særlige rejsende

Borgere fra EØS-landene får igen lov til at rejse til Norge, hvis de ejer bolig eller skal besøge familie. Også flere andre lande har lempet reglerne.

Rettelse: Af artiklen har det tidligere fremgået, at Tyskland havde åbnet sine grænser mod Polen, Tjekkiet, Belgien og Holland. Tyskland ventes dog først at tage stilling til grænseåbningerne på et senere tidspunkt.

Mens porten til Danmark stadig er låst, begynder flere europæiske lande at åbne grænserne.

Senest har vores naboland Norge skrevet sig på listen af lande, der har lempet deres indrejseforbud.

I går, tirsdag, oplyste den norske justitsminister Monica Mæland fra partiet Høyre til avisen VG, at borgere fra en lang række europæiske lande igen kan få lov til at rejse ind i Norge, hvis de ejer fast ejendom, herunder fritidsboliger, i landet, eller hvis de skal besøge familiemedlemmer.

Gælder borgere fra økonomisk samarbejde

Lempelsen gælder borgere fra landene i det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (EØS), som omfatter EU-landene plus Island og Liechtenstein. Norge er også med i samarbejdet.

Monica Mæland oplyser til avisen, at justitsministeriet kontinuerligt forsøger at finde den rette balance mellem hensynet til at beskytte mod smitte og andre vigtige samfundshensyn.

- Derfor er jeg glad for at kunne sige, at vi i dag har vedtaget, at flere EØS-borgere end normalt kan rejse ind i Norge. Det betyder, at flere familiemedlemmer til EØS-borgere og EØS-borgere, som er i familie med norske borgere, nu kan rejse til Norge, skriver hun i en mail.

Lempelsen af tiltagene gælder også EØS-borgere, som skal besøge mindreårige børn, ægtefælle eller samboende.

Justitsministeren understreger, at karantænereglerne fortsat er gældende, og alle indrejsende til Norge skal følge disse. Det vil sige, at alle indrejsende skal 10 dage i karantæne.

Lempelserne for indrejse gælder med omgående virkning, oplyser ministeriet.

Flere åbne grænser

I sidste uge åbnede de tre baltiske lande for interne rejser uden krav om karantæne ved ankomst.

Søndag aftalte Frankrig og Storbritannien det samme for rejsende fra de to lande, selvom briterne ifølge premierminister Boris Johnson er på vej til at indføre 14 dages karantænekrav for alle andre ankommende.

Også Kroatien og Slovenien har lavet en intern aftale om, at slovenere kan rejse til Kroatien uden karantænekrav, hvis de har ejendom i landet. Begrundelsen er, at mange slovenere ejer ferieboliger i Kroatien, og ejerbeviset skal ifølge mediet Euroactiv fremvises som passerseddel på grænsen. Ved hjemkomsten skal de dog gå i syv dages karantæne, skriver Jyllands-Posten.

Taler om mulig 'rejsekorridor'

Samtidig har Danmark ifølge Politiken haft drøftelser med en række lande om en mulig 'rejsekorridor'.

Drøftelserne finder sted i en gruppe af ni lande, som foruden Danmark tæller Østrig, Grækenland, Israel, Tjekkiet, Australien, New Zealand, Singapore og Norge. Fælles for landene er, at man i vid udstrækning har haft succes med at bremse smittespredning.

På gruppens seneste møde i torsdags blev spørgsmålet om turisme mellem sikre lande diskuteret, oplyser initiativtageren til gruppen, den østrigske forbundskansler, Sebastian Kurz, på Twitter.

Idéen blev dog afvist af Mette Frederiksen tirsdag.