Mens Trump anklager Kina, er Sydkorea og Japan tavse

Japan vil bruge corona-pandemien til at opbygge et bedre forhold til Kina, mener ekspert.

USA’s præsident Donald Trump, skyder skylden for den verdensomspændende covid-19-pandemi på Kina. Det nye coronavirus skulle være standset ved dets ophav i Wuhan.

- Vi tror på, at det kunne være stoppet ved kilden… det ville ikke have spredt sig over hele verden, siger han.

Folk lige fra den tyske forsvarsminister i vest til talsmænd for det kinesiske udenrigsministerium i øst kritiserer Trump for, at han i virkeligheden mest er ude på at bortlede sit eget folks opmærksomhed fra de fejl og undladelsessynder, hans egen regering har gjort sig skyldig i under bekæmpelsen af sygdommen i selve USA.

Men hans bitre angreb på Kina har i alvorlig grad forværret den i forvejen anspændte situation mellem de to stormagter, og de har ifølge flere eksperter fået USA’s tætte allierede i Asien til at dukke hovederne og blande sig meget langt udenom.

Denne aktuelle strid bryder de sig bestemt ikke om. Slet ikke i en tid, hvor det for dem handler om at hjælpe hinanden med at bekæmpe en usynlig fjende.

Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, rækker tværtimod hånden ud mod Kina.

- Dette er en krise, som ikke kan løses ved enkeltlandes indsats, siger han. Og samme toner lyder fra Japan.

Konflikt gør kun situationen værre

Officielt er den sydkoreanske regering ellers totalt og aldeles tavs om de aktuelle amerikanske angreb mod Kina. Det samme gælder den japanske regering. Aktiebørserne reagerer negativt på enhver nyhed om øget spænding hen over Stillehavet, men ellers er der ikke en lyd fra officielle repræsentanter for de to lande.

Et af de fĂĄ medier i regionen, som pĂĄ lederplads har vovet at tage fat pĂĄ den varme kartoffel, er den konservative sydkoreanske avis Joong Ang Ilbo, som normalt langt fra er pro-kinesisk.

- Denne skyden skylden på hinanden hjælper ingen, skriver avisen.

- Verden må forenes om at bekæmpe virus og genoprette økonomien efter en verdensomspændende stilstand… Konflikt mellem de to største økonomier i verden vil bare gøre situationen endnu værre.

- At angribe uden stærke beviser er ikke USA værdigt, men Kina kan vi på den anden side heller ikke stole på, hvis det ikke sikrer en større åbenhed. De to regeringer må udveksle information og arbejde sammen om at gendanne verdensøkonomien, skriver lederskribenten i Joong Ang Ilbo, som pessimistisk konstaterer, at ”Korea normalt får de største sår, når de to store lande kommer op at slås”.

Sydkorea forstĂĄr Kina

Den erfarne og anerkendte kommentator fra tv-stationen YTN, Wang Son-taek, griber langt tilbage i historien, når han skal forklare, hvorfor Sydkorea og USA på trods af de to landes alliance reagerer så forskelligt på den kinesiske regerings kritiserede lukkethed omkring de første faser af den nye corona-virus- tilblivelse.

- Den historiske baggrund har betydning. Sydkorea har i over 2000 år haft en relation til Kina. Det, at de to lande deler en fælles kultur, betyder, at de i vid udstrækning forstår hinanden. USA har ikke det samme længerevarende forhold til Kina, så det er helt naturligt, at de to allierede reagerer forskelligt over for Kina, siger han.

Wang Son-taek tilføjer, at cirka 30 procent af den sydkoreanske befolkning generelt støtter USA’s krigeriske position over for Kina:

- Det er stadig et mindretal, men en betydningsfuld andel af samfundet. Eksistensen af disse anti-Kina-grupper kan lige præcis forklares ved det mangeårige allianceforhold mellem Sydkorea og USA.

Abe holder lav profil

I nabolandet Japan foretrækker premierminister Shinzo Abe ligeledes en uhyre lav profil over for Trump og dennes USA i det betændte spørgsmål om corona-virussens oprindelse.

En nylig leder i det store konservative japanske dagblad, Yomiuri Shimbun, støtter ganske vist kravet om en international undersøgelse af, hvad der fandt sted i Wuhan. Men ellers dækkes striden med citater fra USA og Kina, ikke fra selve Japan.

Man skulle ellers tro, at Trumps Kina-kritiske omkvæd kunne have appel i Japan, som i de senere årtier stædigt har forsøgt at afbalancere Kinas øgede indflydelse i regionen. Men bortset fra nogle få på den yderste højrefløj hører den erfarne tyske Japan-iagttager, seniorlektor Sebastian Maslow fra Sendai Shirayuri Womens’ University ingen stemmer, som bebrejder Kina for pandemien.

- Premierminister Shinzo Abe ønsker at undgå en ny diplomatisk krise med Beijing, eftersom relationerne mellem de to lande er forbedret betydeligt i løbet af det sidste år. Samtidig vil Japan utvivlsomt afhænge af Kina for en økonomisk genopretning efter covid-19”, forklarer Sebastian Maslow.

- Når jeg ser tilbage på de seneste uger og måneder, hælder jeg mod at tro, at Abe vil bruge pandemien til at bane vejen for et forbedret forhold til Beijing frem for at optrappe (det aktuelle, red.) ’blame game’.