Coronavirus

Mette Frederiksen bruger bytur i Sydkorea som skrækeksempel på coronasmitte

Sydkorea havde coronasmitten under kontrol og lempede restriktionerne - og det fik konsekvenser. Det giver stof til eftertanke i Danmark.

En sydkoreansk mand og hans færden i nattelivet blev tirsdag bragt op i Folketinget.

Det skete, da statsminister Mette Frederiksen brugte et eksempel fra Sydkorea som en advarsel om, hvor hurtigt coronasmitten kan begynde at brede sig igen, selv om man tror, man har fået den under kontrol.

Sydkorea stod lige overfor at lempe på sine corona-restriktioner, da en 29-årig mand forrige weekend tog på en bytur i en del af Seouls forlystelseskvarter Itaevon, der rummer flere natklubber og barer.

Han besøgte fem natklubber og to butikker uden at vide, at han var smittet med coronavirus, og han fik bragt smitten vidt omkring.

Søndag lød opgørelsen fra de sydkoreanske sundhedsmyndigheder, at man indtil videre har fundet 54 personer, der er blevet smittet af den 29-årige. Myndighederne er i gang med at opspore 1500 personer, som man mener kan have været i kontakt med ham.

Og Seoul har som konsekvens af det nye udbrud lukket flere end 2100 natklubber, barer og diskoteker, der ellers havde fået lov til at åbne.

- Der havde man smitten under kontrol. Det ser ud til at én mand på én natklub har startet rigtig mange smittekæder. Så skrøbeligt kan det være, advarede Mette Frederiksen under Folketingets spørgetime tirsdag.

'Det er ikke ovre, før det er ovre'

Foruden lukningen af barer og diskoteker i Seoul har det nye udbrud også fået betydning for landets skoler.

Smittespredningen i Sydkorea har længe ligget på et stabilt lavt niveau, og landets skoler skulle efter planen være åbnet onsdag, men det er nu udskudt en uge.

Præsident Moon Jae In advarede søndag i en tale på treårsdagen for sin indsættelse om, at befolkningen stadig må være agtpågivende over for coronafaren.

- Det er ikke ovre, før det er ovre. Vi skal opretholde et skærpet alarmberedskab over for virussen til det sidste. Vi må aldrig sænke paraderne i forhold til at forebygge udbredelsen af pandemien, sagde han og varslede "en forlænget krig mod covid-19".

Fik hurtigt bugt med første bølge

Sydkoreanerne blev ramt af det første større virusudbrud uden for Kina, men myndighederne fik det reduceret drastisk gennem omfattende test og meget aktiv sporing af smittekæder - blandt andet med sporings-apps.

Dermed har Asiens fjerdestørste økonomi undgået de omfattende lukninger af samfundet, som har fundet sted i mange andre lande.

Den effektive sporing betyder, at myndighederne har kunnet følge den 29-åriges bytur nøje og har kunnet identificere, hvem der var på natklubberne samtidigt.

Det har givet myndighederne 1500 navne, som alle vil blive kontaktet med besked om at gå i selv-isolation og lade sig teste for coronasmitte.

Ingen garanti i Danmark

Antallet af døde i Sydkorea er nu på 258. Det svarer til omkring 0,5 dødsfald per 100.000 indbyggere.

Før det nye udbrud havde antallet af daglige nye smittetilfælde ligget på omkring 10 i de seneste uger.

Denne genopblussen af smittespredningen vil være det værst tænkelige scenarie for Mette Frederiksen - og for Danmark. Derfor brugte hun tirsdag det sydkoreanske eksempel som en advarsel om, at der ikke er nogen garanti for, at det danske smittetal er bragt endeligt ned:

- Vi kan stå i en helt anden situation om en uge, om 14 dage eller om en måned, sagde hun.