Coronavirus

Boris Johnson: Måske finder vi aldrig en vaccine

Den britiske regering er tvunget til også at forberede sig på en fremtid uden vaccine, fortæller premierministeren.

Den britiske premierminister, Boris Johnson, advarede mandag aften den britiske befolkning om, at der ikke er nogen garanti for, at man finder en vaccine mod coronavirussen.

- Selvfølgelig håber, håber, håber jeg, at vi får en vaccine, der kan besejre denne virus. Men det er på ingen måde garanteret, sagde han.

Men, tilføjede han senere:

- Et håb er ikke det samme som en plan.

Planen for, hvad der skal ske i den nærmeste fremtid, har den britiske regering til gengæld netop præsenteret. Den beskriver, hvordan de første skridt i den gradvise genåbning af det corona-nedlukkede britiske samfund skal foregå.

De nye regler gør det blandt andet lettere at være sammen med andre mennesker udendørs og tillader flere mennesker at vende tilbage til deres arbejdspladser.

Boris Johnson skriver dog samtidig i forordet til den 50 sider lange genåbnings-masterplan, at landet også må forberede sig på den mulighed, at det ikke lykkes at finde en vaccine i nær fremtid.

- Faktisk er worst-case-scenario, at vi aldrig finder en vaccine. Så vores plan må afspejle den situation, hvor vi er sammen om et langt, sejt træk, også selv om vi vil gøre alt, vi kan, for at undgå, at det ender på den måde, sagde Boris Johnson.

Med i jagten

Han sagde samtidig, at Storbritannien spiller en central rolle i den verdensomspændende jagt på en brugbar vaccine. Både fordi den britiske regering har postet store summer i forskningen, og fordi britiske universiteter og medicinalfirmaer er langt fremme med mulige løsninger.

Premierministeren understregede imidlertid, at selv i bedste fald vil det tage tid, før en vaccine er på plads.

- Jeg må bede nationen om at have tålmodighed med denne bestandige forstyrrelse af vores daglige liv. Det værst tænkelige ville være, hvis vi vender tilbage til en situation, hvor virus er ude af kontrol. Med tab af menneskeliv og – med en genindførsel af restriktionerne – tab for vores økonomi. Vi må forblive årvågne, kontrollere virus og på den måde redde liv, sagde Boris Johnson.

Storbritannien er nu det land i verden med næstflest dødsofre for covid-19, kun overgået af USA. Landet registrerede tirsdag 627 nye dødsfald, hvilket har bragt det samlede antal døde op over 32.000.

Regnet ud i forhold til indbyggertallet er Storbritannien det land, der er fjerdehårdest ramt med 472 corona-relaterede dødsfald per én million indbyggere. Listen toppes af Belgien (751), Spanien (572) og Italien (508).