Coronavirus

Belgien eksperimenterer med 'corona-bobler' i genåbningsplan

Belgien er det land i verden, der har flest dødsfald per indbygger.

Ligesom Danmark begynder en række andre europæiske lande så småt at genåbne ovenpå coronakrisen. Heriblandt Belgien.

Den fysiske adskillelse fra dem, vi elsker, er i nogle tilfælde blevet uudholdelig

Premierminister Sophie Wilmès

Belgien er det land i verden, der har flest dødsfald per indbygger. Flere end 8500 personer er omkommet som følge af covid-19, og derfor er genåbningen af det belgiske samfund forbundet med nervøsitet, fortæller TV 2s korrespondent i Bruxelles, Lotte Mejlhede.

- I modsætning til de danske smittetal, så er de belgiske smittetal ikke særligt gode. Det er et lille land, der har været meget, meget hårdt ramt af coronaen. Så sundhedsmyndighederne hernede er spændte og holder vejret - og håber, det går godt, siger Lotte Mejlhede.

For at begrænse smittespredningen har de belgiske myndigheder taget en utraditionel metode i brug.

Landets regering - med premierminister Sophie Wilmès i spidsen - indførte søndag en regel om, at en husholdning på fire personer kun må få besøg af op til fire andre personer. Disse to sæt af fire personer kaldes en "corona-boble" og må så kun besøge hinanden og ikke andre.

Det skriver The Guardian.

Wilmès præsenterede forslaget med corona-bobler i sidste uge, efter at hun og regeringen blev beskyldt for at prioritere økonomien frem for folks ønsker om at blive genforenet med venner og familie.

Ingen kys eller kram

At reglen om de sociale bobler trådte i kraft søndag, der var mors dag i Belgien og en række andre europæiske lande, er ikke tilfældigt.

- Den fysiske adskillelse fra dem, vi elsker, er i nogle tilfælde blevet uudholdelig, sagde Wilmès, da hun præsenterede reglen.

Personerne i de sociale bobler må hverken omfavne hinanden eller udveksle den typiske tre-kys-hilsen, som man også kender fra blandt andet Frankrig.

Regeringen forventer, at gæsterne i boblen holder halvanden meters afstand og foreslår, at folk - hvis muligt - mødes i haver eller på terrasser.

Har du hørt eller set noget, som du mener, at TV 2 skal vide?
Tak for din henvendelse.

Kølig modtagelse

Ifølge myndighederne er det umuligt for politiet at håndhæve reglen om de sociale bobler, så det er op til på folks borgerpligt at overholde retningslinjerne.

Reglen har fået en kølig modtagelse blandt mange belgiere, der mener, at lovteksten er uoverskuelig.

- Problemet er, at den måde, ideen blev formidlet på, var meget uklar fra starten, siger Karen Phalet, professor i psykologi ved det katolske universitet i Leuven, til The Guardian.

Mange belgiere vidste for eksempel ikke, at alle fire gæster skulle komme fra samme husstand.

Holder vejret

De sociale bobler er led i en større genåbningsplan i Belgien. Fra og med mandag kan landets butikker åbne under såkaldte forsvarlige omstændigheder.

Derfor må restauranter og cafeer indtil videre vente med at åbne igen, fortæller premierminister Sophie Wilmès:

- Desværre forbliver cafeer, barer, restauranter samt andre underholdningstilbud og kultur- og turiststeder lukkede på det her stadie. Der skulle også træffes beslutning om sportskonkurrencer for professionelle og amatører. Disse er aflyst indtil 31. juli.