Coronavirus

Johnson før tale til nationen: - Vi er over toppen, men nu kommer det sværeste

Storbritannien har flest coronarelaterede dødsfald i Europa, og man skal træde varsomt, når samfundet genåbnes, siger premierministeren.

Når Storbritanniens premierminister Boris Johnson i aften klokken 20 toner frem på skærmen for at tale til sine landsmænd, bliver det med et klart budskab:

- Vi må ikke snuble nu.

Sådan siger Johnson i et interview med avisen The Sun on Sunday i dag.

Stay alert

Nyt slogan fra den britiske regering

- Jeg sagde, vi kunne vende udviklingen på tre måneder. Jeg mener fortsat, vi er på rette kurs for at nå det, siger Boris Johnson.

Storbritannien er det land i Europa, der har registreret flest coronarelaterede dødsfald. Alene dødsfald på hospitalet tæller 31.662 og dertil kommer et ukendt antal døde på landets plejehjem.

Kun USA har på verdensplan registreret flere coronarelaterede dødsfald.

Kan se sollys forude

Storbritannien tøvede med at lukke samfundet ned, som de fleste andre lande i Europa gjorde, og smitteudviklingen i landet var voldsom.

For syv uger siden valgte regeringen så at lukke ned og indføre strenge restriktioner.

- Kurven kunne have været kolossal, vi kunne have haft en kæmpe katastrofe, siger Boris Johnson.

- Vi har slået den, vi kommer igennem det, vi kan se sollys forude, og det er bare et spørgsmål om nu at sikre, at vi kommer videre uden at snuble. Vi må ikke smide det væk, vi har opnået. Hvis alle arbejder sammen, smider vi det ikke væk. Det er budskabet, siger Johnson.

Den britiske premierminister, der selv blev smittet med coronavirus og blev indlagt på en intensivafdeling, sammenligner situationen i Storbritannien i dag med at bestige et bjerg.

- Bjergbestigere siger altid, at det er nedstigningen fra toppen, der er den farligste del. Det er der, man er tilbøjelig til at blive overmodig og lave fejl, siger Johnson.

- Du har få valgmuligheder på vej op af bjerget, men på vej ned, skal du sikre, du ikke løber for hurtigt, mister kontrollen og snubler, siger han.

Nyt slogan og nyt system

Foruden den klare opfordring til briterne om at holde ud, rapporterer BBC, at premierministeren vil præsentere et system, der skal bruges til overvågning af epidemien i landet.

Systemet vil rangordne trusselsniveaet på en skala fra et til fem, hvor fem er værst.

Det nye system skal også bruges til at vurdere virustruslen flere steder i landet, så det vil fremgå, i hvilke byer og regioner truslen er størst.

Og så ventes Boris Johnson at præsentere et nyt slogan, der skal afløse det hidtidige 'Stay home' (Bliv hjemme, red.).

'Stay alert' (Vær fortsat på vagt, red.)

Meget begrænset åbning i første omgang

Ifølge BBC ventes premierministeren ikke at sætte dato på en decideret genåbning af samfundet, der har været lukket ned siden 23. marts, men der er en form for belønning i vente til briterne, der har skullet holde sig hjemme i de seneste syv uger.

Havecentre og planteskoler får efter planen lov til at åbne fra på onsdag. Både for at tilgodese kunder, men også for indehaverne af virksomhederne, der ellers vil gå glip af den sæson, der står for 60 procent af omsætningen.

Smitterisikoen på havecentre og planteskoler vurderes at være lav, så længe folk holder afstand, og cafeteriaer og legepladser ikke åbnes.

De planteskoler, der genåbner, er forpligtet til at indrette butikkerne, så kunderne ikke står for tæt, og man kan betale uden at komme i direkte kontakt med de ansatte.

De briter, der ikke har interesse i planter, hus og have, kan se frem til at få lov til at må bevæge sig mere frit.

Påbuddet om kun at må være ude én gang om dagen for at motionere ventes at blive ophævet, så det igen bliver tilladt at gå, løbe eller cykle en tur.

Karantæne til indrejsende

Johnson ventes i sin tale også at indføre to ugers karantæne for alle, der rejser ind i landet.

Det skriver både The Times og The Guardian.

Restriktionerne kommer til at gælde for alle, der ankommer til Storbritannien med fly, skib eller tog, uanset hvor de kommer fra, og hvilken nationalitet de har.

Kun rejsende fra Irland, Isle of Man i Det Irske Hav og de britiske kanaløer vil være undtaget. Det samme gælder ansatte inden for godstransport, som eksempelvis lastbilchauffører, der bringer varer ind og ud af Storbritannien.