Coronavirus

Da folk begyndte at fejre friheden, gik det galt - Sydkorea lukker dele af samfundet ned igen

Sydkoreas hovedstad Seoul har beordret en nedlukning af alle barer og klubber, da man frygter en anden bølge af coronasmitte.

Sydkorea er blevet fremhævet som et mønstereksempel på håndteringen af corona-epidemien.

Landet var et af de første lande uden for Kina, der blev hårdt ramt af virussen, men med en massiv teststrategi og omfattende nedlukninger, lykkedes det at få udbruddet under kontrol, og i sidste uge begyndte man derfor at lempe på restriktionerne.

Flere må forsamles, flere må vende tilbage på arbejde, og skolerne genåbner efter planen på onsdag.

Men allerede nu ser det ud til at gå den forkerte vej.

Største stigning i fire uger

Sydkorea har det seneste døgn registreret 34 nye coronatilfælde, hvilket er den største stigning i landet i fire uger.

I alt 54 tilfælde fra de seneste dage kan spores til bydelen Itaewon i Seoul, der er kendt for sit natteliv, oplyser de sydkoreanske sundhedsmyndigheder.

Det har fået hovedstadens borgmester til at reagere omgående.

- Bystyret i Seoul udsteder et forsamlingsforbud på alle forlystelsesfaciliteter som natklubber, barer, alkoholfrie diskoteker og karaokebarer. Sådanne etablissementer skal omgående suspendere deres forretninger, ellers vil de blive mødt med hårde straffe, siger Park Won-Soon, borgmester i Seoul.

Sundhedsmyndighederne i Sydkorea er nu i gang med at massivt opsporingsarbejde. I første omgang vil man opspore mellem 1900 og 7000 personer, der har været på de berørte natklubber, Alle der har været der den seneste uge skal lade sig teste og gå i 14 dages hjemmekarantæne.

Den seneste udvikling har fået Sydkoreas præsident til at understrege, at landet ikke er ude af krisen endnu.

- Der opstod for nylig en bølge af tilfælde på nogle forlystelsessteder. Det har skærpet bevidstheden om, at der - selv under en stabilisering - når som helst kan ske noget tilsvarende på lukkede steder, hvor mange er samlet. Faren er stadig ikke overstået, siger Sydkoreas præsident Moon Jae-in.

Optimismen punkteret

I Seoul bliver de dårlige nyheder modtaget med vemod.

- Antallet af bekræftede corona-tilfælde er faldet løbende på grund af folkets opførsel og landets sundhedspersonale. Men udbruddet på natklubberne kom ud af det blå her i mit nabolag, så jeg er meget bange og skuffet. Natklubber er bare underholdningssteder, så folk behøver ikke besøge dem, så det er lidt skuffende, at folk er taget i byen uden at passe på, siger 27-årige Hwang Eun-Hye, som bor i Itaewon i Seoul.

- Folk følte sig afslappede, fordi situationen blev bedre. Men efter udbruddet i Itaewon tænker jeg, at vi ikke må slappe af, for vi ved ikke hvor og hvornår virussen spredes, siger Cha Eun-Young, der også bor i Seoul.

Frygt for at blive gjort til syndebuk

Ifølge Reuters har flere lokale medier rapporteret, at flere af de involverede natklubber er klubber for fortrinsvis homoseksuelle, og det har ført til en frygt for diskrimination mod netop homoseksuelle.

En lokal LGBT-forening, Solidarity for LGBT Human Rights in Korea, er bange for, at personer, der tilhører de seksuelle minoritetsgrupper ikke vil henvende sig til myndighederne af frygt for at blive gjort til syndebukke.

Sydkorea har indtil videre registeret 10.874 bekræftede corona-tilfælde og kun 256 døde. Ifølge landets præsident er man klar på at fortsætte den koncentrerede indsats, indtil epidemien er ovre.

- Vi skal bevare det øgede beredskab og ikke slække på forebyggelsen af nye epidemier. Det vil tage lang tid at nedkæmpe coronavirus fuldstændig, siger Moon Jae-in.