Udland

Slut med øjenkontakt og mad fra buffet - japanerne skal vænne sig til ny livsstil

Desuden skal de til at bære ansigtsmaske hele året rundt.

I fremtiden vil man året rundt opleve, at langt de fleste japanere bærer maske på togstationer og offentlige pladser. Overalt, hvor der er mange mennesker samlet.

I de seneste uger, mens Japan har været i undtagelsestilstand på grund af smittefaren for corona, har langt størstedelen af landets befolkning båret maske i det offentlige rum. Og sådan skal det også være fremover, lyder den bestemte opfordring fra landets regering.

Vi skal bruge maj måned til at vænne os til den nye livsstil

Shinzo Abe

Når denne artikels forfatter gennem flere år ofte har været rejseleder for danske turistgrupper og studieture i Japan, har han gennem flere år oplevet deltagernes forbløffelse over, at mange japanere på gader og veje har båret masker og mundbind af den slags, som vi kun ser på sygehuse og klinikker hos os.

Men det er simpelthen et udtryk for god opdragelse i Japan. Man gør det primært for ikke at smitte andre og dernæst for at beskytte sig selv, og det har især været almindeligt om foråret, hvor der er allergiproblemer og forårsforkølelser i luften.

Japan er sluppet billigt

Men nu har man også i Japan i denne uge taget hul på en gradvis genåbning af samfundet efter adskillige ugers undtagelsestilstand med lukkede butikker og få mennesker på farten. Dødstallet for covid-19 har i Japan været lavere end i de hårdest ramte lande i Vesten og rundede i dag 615, men smittens fortsatte spredning har truet med at skabe kaos på sygehusene i mange regioner. Først i de allerseneste dage er det efter godt en måneds undtagelsestilstand lykkedes at få det daglige tal for nye smittetilfælde ned under 100 på landsplan.

Også i Japan må befolkningen derfor indstille sig på, at mange af de vaner og regler, som er indført under coronakrisen, vil blive en del af hverdagen i fremtiden. Premierminister Shinzo Abe kalder det ligefrem ”en ny livsstil” for alle japanere:

- Vi har brug for maj måned til endegyldigt at afslutte denne pandemi i Japan, men samtidig vil det også være den måned, hvor vi vil begynde at forberede os på den næste etape og begynde at vænne os til den nye livsstil, sagde han på en pressekonference tidligere på ugen.

Undtagelsestilstanden er nu forlænget til 31. maj, men samtidig har regeringen givet mulighed for, at man i de dele af landet, hvor der allerede i lang tid ikke har været nye smittetilfælde, begynder at åbne op for nedlukkede spisesteder og mødesteder.

Men.

- I de amter, hvor man åbner op, er man nødt til at gøre det på en måde, hvor man tager hensyn til, at en ny livsstil bliver nødvendig i fremtiden, understregede premierministeren.

Sådan bliver den nye livsstil i Japan

I fremtiden skal japanerne konsekvent bære maske på alle offentlige steder, de skal vaske hænder i mindst et halvt minut med sæbe, de skal spritte fingrene, når de ankommer til et nyt sted, de skal søge to meters fysisk afstand ved menneskemasser, de skal undgå at mænge sig i små, aflukkede lokaler uden gennemluftning, og de skal helt lade være med at tale med direkte øjenkontakt ind i hinandens ansigter.

De skal konsekvent klæde om, når de kommer hjem efter at have været ude, og de skal konsekvent tage deres temperatur, inden de går ud ad døren om morgenen – og blive hjemme, hvis de har det mindste feber.

De skal undgå at røre ved beskidte mønter i pungen og i så stor udstrækning som muligt gå over til at betale med kontaktfrie betalingskort. Også i fremtiden vil der være alvorlige begrænsninger for både det pæne og mindre pæne natteliv, hvor en meget stor del af smittetilfældene i Japan viser sig at have fundet sted. Buffetserveringer vil mere eller mindre forsvinde, og restauranter og caféer skal bygges om, så der bliver længere afstand mellem hver gæst.

Arbejdspladserne skal fremme telework og lade så mange som muligt af deres medarbejdere arbejde hjemme nogle af ugens dage – hvilket er en endnu større omvæltning for både ansatte og chefer, end det er i Danmark. Derudover skal man indrette arbejdstiderne, så flere kan undgå myldretiderne om morgenen, hvor man jo traditionelt i japanske pendlertog står klinet op og ned ad hinanden, krop mod krop.

Danskere og japanere ser forskelligt på masker

Det er svært at forestille sig, at myldretiden kan afskaffes helt i Japans storbyer, og her er det så vigtigt, at alle bærer maske. I Danmark er der efter alt at dømme stadig mange, der bliver utrygge, når de ser et andet menneske med maske. De tror, vedkommende er syg, og bliver nervøse for at blive smittet.

I Japan er det omvendt.

Hvis folk ikke har maske på og måske oven i købet hoster eller nyser lidt, så gør det alle andre utrygge – og selvom de færreste siger noget højt, kan man mærke de bebrejdende blikke. Sådan har det hele tiden i en vis udstrækning været, men nu bliver det ligefrem ophøjet af myndighederne til at være en del af japanernes regeringsbestemte ”nye livsstil”.

Det er store ændringer i hverdagen, som de fleste japanere møder med et defaitistisk ”shikata ga nai” - ”Det er der ikke noget at gøre ved”, hvis man i fremtiden vil undgå at blive smittet.

Dermed ikke sagt, at alle konsekvent vil bære maske i offentligheden, når den akutte krise er forbi, men der er ingen tvivl om, at vi året rundt vil se endnu flere masker i gadebilledet end før i tiden.