Coronavirus

Mens landets dødstal passerede 10.000, inviterede præsidenten 30 venner til grillfest

Virusudbruddet er ikke under kontrol i Brasilien, hvor landets præsident Bolsonaro modarbejder forsøgene på at begrænse spredning.

- Hvad så? Hvad vil du have, jeg skal gøre ved det?

Sådan lød det fra Brasiliens præsident Jair Bolsonaro, da han 29. april af en journalist blev præsenteret for de hidtil værste dødstal under coronaepidemien. 474 på en enkelt dag.

Dengang var de samlede dødstal 5000.

Vi har to virusser, vi skal bekæmpe; coronavirussen og Bolsonaro-virussen

João Doria, Guvernør, São Paulo

Nu, ti dage senere, har det daglige antal af coronarelaterede dødsfald igen slået rekord. Det seneste døgn lyder tallet på 751 døde, og det samlede dødstal har rundet 10.000.

Og reaktionen fra præsident Bolsonaro?

Han annoncerede, at han ville invitere 30 venner til grillfest i præsidentpaladset. Senere spøgte han med, om han måske skulle udvide invitationen til at gælde flere tusinde samt at invitere pressen.

En farlig præsident

Jair Bolsonaro, der er tidligere kaptajn i det brasilianske forsvar, har fra begyndelsen nedtonet truslen fra virussen, som han bliver med at sammenligne med en mild influenza. Og han har opfordret sine politiske støtter til at samles, har besøgt tætbefolkede slumområder og været i nærkontakt med tusinder. Stik imod anbefalinger og retningslinjer fra de brasilianske sundhedsmyndigheder.

Præsidentens opførsel har fået det ansete medicinske tidsskrift The Lancet til at kalde Jair Bolsonaro for ”den største trussel mod det store lands muligheder for at gribe effektivt ind mod coronakrisen.”

Tidsskriftet har dedikeret hele sin leder til emnet, for udviklingen er særdeles bekymrende, lyder det.

- Han bliver med at skabe forvirring ved åbenlyst at blæse på og direkte modarbejde de fornuftige tiltag, der er lavet af delstatsguvernører og borgmestre om at holde fysisk afstand og lukke samfundet ned.

Regeringen falder fra hinanden

Præsident Bolsonaro har også mistet to vigtige og indflydelsesrige ministre på bare tre uger.

Først blev den populære og respekterede sundhedsminister Luiz Henrique Mandetta fyret for at tale direkte imod sin præsident og kritisere hans ageren under coronakrisen, og senere gik den indflydelsesrige justitsminister Sérgio Moro af på grund af uenigheder med Bolsonaro.

- Sådan en uorden i hjertet af regeringen er en livsfarlig distraktion, når landet står midt i en sundhedskrise, og det er et tydeligt tegn på, at Brasiliens lederskab har mistet sit moralske kompas, hvis det nogensinde har haft et, lyder det i The Lancet.

I alt er 146.894 mennesker i Brasilien bekræftet smittet med coronavirus, mens 10.017 er døde med virussen.

Det gør Brasilien til det hårdest ramte land i Latinamerika - og det land i verden med sjette flest coronarelaterede dødsfald.

Tidligere på ugen advarede landets sundhedsminister, Nelson Teich, om, at tallene formentlig vil stige yderligere, da der er over 100.000 tests, der ikke er registreret i den nationale database, så det reelle billede af krisens omfang kan vise sig at være meget værre.

- Brasilien er et land, der må finde sammen for at give et klart svar på spørgsmålet ”Hvad så?” fra dets præsident. Han er nødt til at ændre kurs drastisk, ellers er han den næste, der bør gå, skriver The Lancet.

Jair Bolsonaros kontor har over for Reuters afvist at kommentere kritikken fra tidsskriftet.

Brasiliens populære justitsminister, Sergio Moro, er fredag trådt tilbage. Det sker efter et sammenstød med præsident Jair Bolsonaro om fyringen af landets politichef.

Skræmmende udsigter

Mange lande i Europa og Asien ser ud til at være kommet igennem det værste ved at lukke samfundene ned, og de er nu trin for trin ved at genåbne. Men en ny rapport fra Imperial College i London viser, at "epidemien endnu ikke er under kontrol, og at den vil fortsætte med at vokse” i Brasilien, skriver Reuters.

- Selvom epidemien i Brasilien stadig er relativt lille i national skala, viser vores resultater, at der er behov for yderligere handling for at begrænse spredning og forhindre, at sundhedsvæsenet bliver overbelastet, lyder det i rapporten.

Trods Brasiliens enorme størrelse og et indbyggertal på 210 millioner, rummer landet også store sårbarheder over for en pandemi.

13 millioner brasilianere bor i simple slumområder, de såkaldte favelaer, hvor hygiejnestandarden og den store befolkningstæthed gør, at virussen har optimale vilkår for at sprede sig.

I Rio de Janeiro er 90 procent af sengene på intensivafdelingerne optaget af coronapatienter, og der er akutmangel på sengepladser, skriver Forbes.

Dertil er også landets oprindelige befolkning, blandt andet indianerne i Amazons, særligt udsatte i forhold til en virusepidemi.

Ifølge The Lancet udgør ulovlig skovrydning og minedrift, der er blusset op under coronakrisen, en alvorlig trussel.

- Skovhuggerne og minearbejderne risikerer nu at tage virussen med til fjerne befolkningsgrupper, lyder det.

Samtidig er hospitalerne i den største by i Amazonas-regionen, Manaus, under massivt pres, og byens kirkegårde har lavet massegrave.

Før coronakrisen begravede myndighederne i den brasilianske by Manaus omkring 30 døde om dagen. Nu er tallet steget til 100, og de ansatte på kirkegårdene er nødsaget til at begrave byens døde i massegrave.

Tager sagen i egen hånd

Flere brasilianske byer og delstater har taget virusepidemien alvorligt og lukket ned i stor stil.

São Luis i det nordøstlige Brasilien er lukket ned foreløbigt frem til 14. maj. Nedlukningen berører 1,3 millioner indbyggere, som ikke må gå ud, medmindre de skal købe mad eller til lægen.

Storbyen Fortaleza har fulgt trop og lukkede ned i 20 dage fra i går.

Guvernøren for Brasiliens største og rigeste by, São Paulo med 12 millioner indbyggere, João Doria, har indført særdeles strenge restriktioner indtil 31. maj for at begrænse smittesprednig. Men undersøgelser viser, at kun 47 procent af indbyggerne følger de udstukne retningslinjer, skriver BBC.

João Doria, der tidligere har været allieret med præsident Bolsonaro, giver ham skylden for den udvikling.

- Guvernørerne arbejder på at gøre det rette. At redde menneskeliv og hjælpe mennesker. Og Brasiliens præsident gør præcis det modsatte, siger João Doria.

- Det er ufatteligt, at vi har to virusser, vi skal bekæmpe, coronavirussen og Bolsonaro-virussen, siger João Doria.

Bolsonaro har undervejs i coronakrisen understreget vigtigheden i at holde gang i økonomien.

Men det argument giver Guvernøren for São Paulo ikke meget for.

- For at have en god økonomi skal vi holde folk i live, siger João Doria.

Bolsonaro kører solo

Jair Bolsonaro ser ud til at være fast besluttet på at køre sit eget løb og holde fast i sin tilgang, selvom presset på ham vokser.

Han siger, som sin ven, USA’s præsident Trump, at kuren ikke må være værre end sygdommen, og at han mener, effekterne af omfattende karantæner og nedlukninger vil påvirke økonomien så meget, at flere vil dø af det.

Under en tale i torsdags sagde Bolsonaro, at økonomien kan ”kollapse totalt”, hvis landet ikke genåbner, skriver CNN.

Donald Trump selv har også lagt mærke til udviklingen i Brasilien.

- Som I ved, er Brasilien på vej ind i kategorien af hårdt ramte lande. Jeg tror, de kommer til at klare den. Jeg håber, de kommer til at klare den. Præsident Bolsonaro er en af mine gode venner, sagde Donald Trump ved et pressemøde 29. april.

Brasilianere bliver ikke smittet

Virussen blev først konstateret i Brasilien 26. februar, og siden har Bolsonaro ved gentagne lejligheder omtalt virussen som ”en lille forkølelse” og sagt, at brasilianere ikke ville blive smittet med den slags.

- Man burde undersøge brasilianere. Vi bliver ikke smittet med noget. Du kan se folk hoppe rundt i spildevand, bade i det, og der sker ikke noget med dem, sagde han 26. marts.

Præsidenten er flere gange blevet testet for selv at være smittet med coronavirussen, da en lang række af hans nærmeste medarbejdere er blevet smittet.

Allerede tilbage i marts blev Bolsonaros pressesekretær testet positiv få dage efter et møde med USA’s præsident Trump, der efterfølgende selv måtte lade sig teste.

Bolsonaro hævder selv, at begge hans tests var negative, men den seneste af de to tests har han nægtet at offentliggøre resultatet af, og derfor spekuleres der i, at præsidenten selv har været smittet.

Efterfølgende har præsidenten deltaget i demonstrationer imod de regionale myndigheders restriktioner. Senest 3. maj, hvor han hilste på flere fremmødte med håndtryk.

Nabolandene er bekymrede

Brasiliens håndtering af virusudbruddet går også ud over landet selv.

I nabolandet Paraguay, der har været lukket ned i to måneder, siger præsidenten, at Brasilien nu truer med at ødelægge landets succes med at begrænse virussmitte.

Ifølge præsident Mario Abdo Benítez er over halvdelen af Paraguays 563 smittetilfælde personer, der er kommet ind i landet fra Brasilien.

Derfor har de paraguayanske myndigheder valgt at forstærke de mest benyttede overgange på den 400 kilometer lange landegrænse mellem de to lande.

- Brasilien er nok det sted i verden med den hurtigste spredning af coronavirus, og det er en enorm trussel mod vores land, siger Mario Abdo Benítez til BBC.

Argentina præsident, Alberto Fernandez, siger, at samhandlen med Brasilien er kommet i fare på grund af virusudbruddet, og mod nord kalder Venezuelas præsidet Nicolás Maduro Jair Bolsonaros håndtering for ”uansvarlig”.