Advarsel: Både EU og euroen truet af tysk domstol

Tysk toppolitiker til modangreb for at styrke EU over for de tyske forbundsdommere.

Kampen om Den Europæiske Centralbanks ret til at redde økonomien i Sydeuropa tog fredag en helt uventet drejning. Formanden for det tyske parlament, Wolfgang Schäuble, gik til modangreb på de dommere i forbundsdomstolen i Karlsruhe, som tidligere på ugen stillede så vanskelige krav til centralbanken, at de sidste fem års hjælpepakker er bragt i fare.

Wolfgang Schäuble er ikke blot den mest troværdige tidligere finansminister, man har i Tyskland. Han er tilmed den tyske toppolitiker, der normalt er kendt for at være skeptisk over for Den Europæiske Centralbank, ECB. Så hans hjælp vil være mere end velkommen i centralbankens hovedkvarter i Frankfurt.

Euroens overlevelse

Schäuble sagde rent ud, at dommen fra Karlsruhe er ”en fare for euroens overlevelse”. I bladet Tagesspiegel tilføjede han, at man derfor nu ”må gøre så meget som muligt for at styrke Europa”.

I otte år var Schäuble kansler Angela Merkels benhårde finansminister, som stillede kontante krav for at være med til at redde Grækenland fra ruin i årene efter 2012.

Og hans helt uventede hjælp kommer som det mest kontante led i en bred modoffensiv mod dommerne i Karlsruhe, som vil have nye forklaringer fra ECB, hvis ikke de skal forbyde den tyske regering at bidrage til hjælpepakkerne.

Modoffensiv

Modangrebene kommer fra såvel centralbanken som fra EU-domstolen i Luxembourg, fra EU-kommissionen i Bruxelles, fra den franske finansminister og tilmed fra endnu en sparebisse i Finlands centralbank. Og de suppleres af Den Internationale Valutafond, IMF, i Washington.

Det mest principielle modsvar kom fredag fra EU-domstolen. For det mest uventede fra forbundsdommernes udspil i tirsdags var deres påstand om, at de står over EU-domstolen. Sådan en påstand fra en national domstol er aldrig set før. Og forbundsdommerne påstod, at EU-domstolen havde taget fejl af juraen, da den for to år siden godkendte ECB’s hjælpepakke.

Fingrene væk

Så fredag meddelte EU-domstolen i en skarp irettesættelse, at den ”alene er kompetent til at fastslå, at en retsakt… fra en EU-institution er i strid med EU-retten”. Kort sagt: Fingrene væk. Vi bestemmer.

Det næste lag af ubehageligheder kom fra politisk side. Frankrigs finansminister, Bruno Le Maire, sagde i en pressemeddelelse, at alene Den Europæiske Centralbank kan afgøre, hvilken monetær politik der er brug for i eurozonen. Han tilføjede, at ECB er ”totalt uafhængig” og udelukkende overvåges af EU-domstolen, som overvåger EU’s traktater. Der er ikke plads til skyggen af tvivl i den franske formulering.

Hvis den tyske domstol vil have et slagsmål, så værsgo!

I EU-kommissionen var det den åbenmundede irske kommissær Phil Hogan, der gik ind i kampen. Bruxelles vil gøre ”alt, hvad der er muligt,” for at sikre EU-lovgivningens overhøjhed. Han sagde til bureauet Politico, at EU-traktaterne fastslår, at ”EU-lovgivning står over national lovgivning”. Så igen: Fingrene væk. Vi bestemmer.

Coronakrisen

Med den brede opbakning var det oplagt, at den ny centralbankchef, Christine Lagarde, rykkede ud med at erklære, at ”ECB er en selvstændig institution, der står til ansvar over for Europa-Parlamentet” og altså ikke skal stå til regnskab over for regeringer eller domstole, men udelukkende parlamentet i Strasbourg.

Det er tydeligt, at traktaterne er blevet nærlæst. Og hvis den tyske domstol vil have et slagsmål, så værsgo!

Christine Lagarde er særligt på vagt, fordi hun netop har lanceret en ny hjælpepakke på 550 milliarder euro (over 4000 milliarder kroner) for at hjælpe EU over coronapandemien. Og ECB frygter, at den tyske domstol også vil blande sig her.

Lagarde blev straks bakket op af chefens for Finlands centralbank, Olli Rehn, som også sidder i ECB’s styrelse. Han sagde ifølge magasinet The Economist, at det drejer sig om hele EU’s eksistens. ”Det er ikke nationale domstole, men EU-domstolen, der har eksklusiv overhøjhed over ECB”.

Polen og Ungarn på spil

Modangrebet mod den tyske forbundsdomstol er kommet så hurtigt og er så intenst, fordi der er meget mere på spil end blot ECB.

Wolfgang Schäuble kan have ret i, at sagen drejer sig om hele Europas fremtid

Det er Polens og Ungarns angreb på retsstaten, på det parlamentariske demokrati og på frie medier og universiteter, der bekymrer i resten af EU.

De to lande bliver løbende kritiseret i Europa-Parlamentet og af EU-kommissionen, som truer med sager for EU-domstolen. Så i denne uge har netop Polens vicejustitsminister sagt, at dommen fra Karlsruhe var af ”helt usædvanlig stor betydning” for hans eget land. For han mener, at polske domstole netop skal stå over EU.

Så striden fortsætter. Og Wolfgang Schäuble kan have ret i, at sagen drejer sig om hele Europas fremtid.